Υψηλοί τόνοι μεταξύ Ταμείου και Βρυξελλών

Υψηλοί τόνοι μεταξύ Ταμείου και Βρυξελλών

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι τόνοι ανέβηκαν ασυνήθιστα πολύ χθες ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς η ανάρτηση σε blog των αξιωματούχων του ΔΝΤ με την τοποθέτησή τους ως προς το ελληνικό πρόγραμμα δημιούργησε έκπληξη και αντιδράσεις, τη στιγμή που οι θεσμοί βρίσκονται στην Αθήνα με σκοπό την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Το χάσμα ανάμεσα στους θεσμούς είναι ξεκάθαρο και πλέον δημόσιο, με τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει παρά τις διαφωνίες που υπήρχαν στο παρελθόν.

Εκπρόσωπος του ΕSM δήλωσε χθες πως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι στελέχη του ΔΝΤ δημοσίευσαν ένα blog για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση τη στιγμή που νέες διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει στην Αθήνα με σκοπό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση». Σε αυστηρό, σχεδόν ειρωνικό τόνο λέει πως «ελπίζουμε να επιστρέψουμε στην πρακτική που οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση θα παραμένουν κεκλεισμένων των θυρών».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως, σε αντίθεση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι οι πολιτικές στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM «είναι συμπαγείς και μπορούν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές». Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και είναι εντός τροχιάς για να καταφέρει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, αφήνοντας αιχμές στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς τόνισε την ανάγκη «όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίσουν αυτά τα επιτεύγματα».

Αμφισβήτηση

Στις Βρυξέλλες αμφισβητούν ανοιχτά πλέον την αξιοπιστία των στοιχείων στα οποία βασίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την κριτική του προς το ελληνικό πρόγραμμα. Ευρωπαϊκή πηγή παρέπεμπε σε ήδη δημοσιευμένα στοιχεία, για να υποστηρίξει πως οι ισχυρισμοί του ΔΝΤ είναι παραπλανητικοί.

Πρώτον, χαρακτηρίζεται «παραπλανητικός» ο ισχυρισμός του ΔΝΤ ότι το 50% των Ελλήνων φορολογουμένων εξαιρείται από τη φορολόγηση του εισοδήματος, καθώς εάν συνοψιστούν ο φόρος εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές η φορολόγηση στην Ελλάδα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παραθέτοντας στοιχεία του ΟΟΣΑ από το 2015, κάποιος με αποδοχές στο 67% του μέσου όρου και με δύο παιδιά έχει φορολογική επιβάρυνση ύψους 15% στην Ελλάδα, η οποία είναι διπλάσια από αυτή της Πορτογαλίας και τουλάχιστον κατά τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ισπανίας.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του ΔΝΤ ότι η φορολογική βάση στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένη και ότι μικρή ομάδα πολιτών πληρώνει υψηλούς φόρους, η ευρωπαϊκή πηγή διευκρινίζει πως σύμφωνα με κοινούς υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ, κατά την πρώτη αξιολόγηση, η φορολογική βάση διευρύνθηκε στην Ελλάδα. Το αφορολόγητο όριο μειώθηκε κατά 10% και ευθυγραμμίστηκε με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Γερμανία.

Τρίτον, σε ό,τι αφορά το επιχείρημα του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα πληρώνει πολύ υψηλές συντάξεις, στα επίπεδα τις Γερμανίας, ευρωπαϊκή πηγή τονίζει ότι ούτε αυτός ο ισχυρισμός είναι σωστός. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχουν τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο της έκθεσης για τη γήρανση, ο μέσος όρος των συντάξεων στη Γερμανία το 2013 ήταν 1.233 ευρώ τον μήνα, ενώ στην Ελλάδα ανερχόταν σε 846 ευρώ τον μήνα, δηλαδή κατά 45% χαμηλότερος.

Τέταρτον, όσον αφορά τον ισχυρισμό του ΔΝΤ ότι η εισπραξιμότητα των φόρων στην Ελλάδα έχει μειωθεί από 75% στην αρχή του προγράμματος σε 50% τώρα, εξαιτίας των υψηλών φόρων, τονίζεται ότι δεν είναι σωστός. Η φορολογική συμμόρφωση των Ελλήνων τους πρώτους εννιά μήνες του 2016 αυξήθηκε στο 81% από 77% το 2015 για τους τέσσερις βασικούς φόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή