Διώξεις για πανάκριβες προμήθειες νοσοκομείων

Διώξεις για πανάκριβες προμήθειες νοσοκομείων

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για απάτη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκαν ποινικές διώξεις ύστερα από πολύμηνη έρευνα που διενεργήθηκε με εντολή της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου για ζημία εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου από την προμήθεια υπερκοστολογημένων και υπερτιμολογημένων ιατρικών υλικών προς δύο δημόσια νοσοκομεία, την περίοδο 2005-2009. Η έρευνα διενεργήθηκε από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, τον Αντώνιο Ελευθεριάνο και τον Ιωάννη Στέβη, και έφερε στο φως τις αλχημείες που είχαν μετέλθει δύο εταιρείες, οι οποίες προμήθευαν δημόσια νοσοκομεία με ιατρικό υλικό, κυρίως βηματοδότες, σε τιμές διπλάσιες ή και τριπλάσιες των κανονικών. Τα ποσά χρυσοπλήρωσε το Δημόσιο και κατ’ επέκταση ο φορολογούμενος.

Οι επίμαχες υπερκοστολογημένες συναλλαγές στο σύνολό τους, σχεδόν, ήταν τριγωνικές, δηλαδή η ελληνική εταιρεία που προμήθευε το δημόσιο νοσοκομείο, ενώ θα μπορούσε κατευθείαν να αγοράσει από την κατασκευάστρια εταιρεία (αλλοδαπών συμφερόντων) τα ιατρικά υλικά, φρόντιζε πάντα να τα προμηθεύεται από ενδιάμεση εταιρεία κυπριακών συμφερόντων, αυξάνοντας το κόστος των υλικών στο διπλάσιο ή τριπλάσιο.

Ενδεικτικά στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρονται ποσά που αντιστοιχούν στις υπερκοστολογήσεις της τάξεως των 2,9 εκατ. ευρώ για το 2005, 3,2 εκατ. ευρώ για το 2006, 4,4 εκατ. ευρώ για το 2007, 5,9 εκατ. ευρώ για το 2008 και 3,5 εκατ. ευρώ για το 2009. Και αυτά μόνον για τη μία από τις δύο ελεγχόμενες εταιρείες, ενώ παρόμοια ποσά εντοπίστηκαν και στη δεύτερη. Για την υπόθεση θα διενεργηθεί ανάκριση από ειδικό ανακριτή Διαφθοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή