«Παγώνει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ο ESM μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα

«Παγώνει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ο ESM μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.  Το πάγωμα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) μέχρι να αναλυθεί το δημοσιονομικό αποτύπωμα που θα έχουν οι εξαγγελίες του Eλληνα πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους και μείωση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που δέχονται εξωτερική πίεση εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης χωρίς προηγούμενος να έχει έρθει σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπως προβλέπει το μνημόνιο. 

Ο εκπρόσωπος του ESM δηλώνει πως «μετά από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να δαπανήσει επιπλέον δημοσιονομικά οφέλη σε συντάξεις και ΦΠΑ το διοικητικό συμβούλιο του ΕFSF και ESM αποφάσισε να παγώσει τις αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων» 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι θεσμοί αξιολογούν αυτή την στιγμή τις επιπτώσεις της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά το πρόγραμμα του ESM και τους στόχους και τις δεσμεύσεις του. «Το διοικητικό συμβούλιο θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει πως θα συνεχίσει», ανέφερε.

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τα παραπάνω ανέφεραν ότι «οι δανειστές ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις για το πακέτο εξαγγελιών Τσίπρα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή