Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για εξαγγελίες Τσίπρα και αντίδραση θεσμών

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για εξαγγελίες Τσίπρα και αντίδραση θεσμών

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αντιδράσεις των θεσμών στην πρωθυπουργική εξαγγελία για την εφάπαξ παροχή στους συνταξιούχους, σε συνδυασμό με την αιφνιδιαστική αποψινή κίνηση του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσουν την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τη σχετική τροπολογία η οποία τίθεται προς έγκριση αύριο, «πυρπολούν» το πολιτικό σκηνικό.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ολοκληρώσει μέσω νομοθετημάτων την παρέμβασή της για την υλοποίηση του επίμαχου πρωθυπουργικού διαγγέλματος, καταθέτοντας νέα τροπολογία, αυτή τη φορά με την ευνοϊκή ρύθμιση για το ΦΠΑ στα νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από το προσφυγικό – μεταναστευτικό, σε νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια την Δευτέρα.

Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα σήμερα στο Κοινοβούλιο, καθώς καταγράφηκαν και μάλιστα με έντονο τρόπο, οι πρώτες φωνές προβληματισμού από πλευράς της αντιπολίτευσης, μετά από την εμπλοκή που προκάλεσε στο πεδίο της διαπραγμάτευσης η προαναφερθείσα αντίδραση των Θεσμών. Εως εκείνη την ώρα, αν και καταγράφονταν επιμέρους ενστάσεις ή και κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, όλα τα κόμματα δήλωναν ουσιαστικά πως θα υπεψηφίσουν τη σχετική τροπολογία για τους συνταξιούχους.

«Εμείς ως Νέα Δημοκρατία, είπαμε ότι θα ψηφίσουμε τη ρύθμιση για το κοινωνικό μέρισμα. Τη ψηφίζουμε με τη λογική ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη τα χρήματα. Πρέπει να τους βοηθήσουμε», είπε ο εκ των αντιπροέδρων της ΝΔ Αδ.Γεωργιάδης από του βήματος της ολομέλειας, για να συμπληρώσει, ωστόσο: «Είναι άλλο πράγμα όμως να βοηθήσεις τους αδύναμους ανθρώπους και άλλο να το κάνεις με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τη χώρα». Από την πλευρά του, και ο κ. Α.Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) τόνιζε σε επίσης έντονο ύφος: «Εχουμε την αίσθηση ότι κοροϊδεύετε τον κόσμο. Βάζετε τη Βουλή να ψηφίσει και θα την καλέσετε να ξεψηφίσει;». Για να συμπληρώσει πως η κυβέρνηση πριν από την ψηφοφορία πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες διευκρινίσεις.

Οι δύο αυτές τοποθετήσεις, καθώς και ανάλογα σχόλια στους διαδρόμους, εκτιμάται πως εξελήφθησαν από την δικομματική πλειοψηφία ως αφορμή για επανασχεδιασμό της κοινοβουλευτικής τακτικής και στη λήψη της απόφασης να κατατεθεί το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία: «Υπάρχουν κάποιες διακυμάνσεις στον δημόσιο λόγο και πρέπει ο καθένας να πάρει την κρίσιμη στιγμή ξεκάθαρη θέση», έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ως απάντηση στην ερώτηση «ποιος ο λόγος για ένα τέτοιο αίτημα, αφού διαφαινόταν ότι θα είναι ομόφωνη απόφαση της Βουλής»;

Ενδεικτικό των αναταράξεων που έχουν ήδη προκληθεί είναι πως ήδη προγραμματίστηκαν έκτακτες συνεδριάσεις και συσκέψεις των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης για αύριο το πρωί, δηλαδή πριν από την διεξαγωγή της ονομαστικής, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση υπό το φως των νέων εξελίξεων και να ληφθεί η τελική απόφαση για τη στάση των βουλευτών.

Από τις πρώτες συζητήσεις, πάντως, προκύπτει πως το «όχι», δηλαδή η καταψήφιση της τροπολογίας, δεν είναι μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται: Ουδείς θα ήθελε να εμφανιστεί, έναντι των συνταξιούχων, πως δεν επιθυμεί να δοθεί, ειδικά στην γιορτινή περίοδο, «έστω αυτό το ελάχιστο επίδομα», «έστω τα «ψίχουλα», η ελάχιστη οικονομική ενίσχυση».

Το εναλλακτικό σενάριο αφορά στο αν μπορεί να υιοθετηθεί η στάση «παρών» στην ψηφοφορία, ώστε να καταδειχθεί πως «άπαντες θέλουν το καλύτερο για όσους έχουν ανάγκη μεν, πλην όμως κανένας δεν επιθυμεί είτε να συνυπογράψει μια επιλογή που θέτει σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά, είτε να ενισχύει το πολιτικό παιχνίδι του πρωθυπουργού και της συγκυβέρνησης».

Νωρίτερα, το πολιτικό θερμόμετρο στην Ολομέλεια είχε ανέβει και για ένα άλλο ζήτημα – σχετικό και αυτό με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους: εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Ι.Βρούτσης παρουσίασε έγγραφο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής από το οποίο προκύπτει πως η ελληνική κυβέρνηση, παρά τα όσα σήμερα ισχυρίζεται, έχει από το περασμένο έτος συμφωνήσει σε πλεονάσματα ύψους 3,5% για δεκαετία μετά το 2018.

Τόσο η κυρία Φωτίου, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς είπαν ότι η ΝΔ λέει την μισή αλήθεια: ότι πρόκειται για ειδική Εκθεση της Κομισιόν που όχι μόνο δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, αλλά και πως εμπεριέχει και άλλες εκδοχές επί των πιθανών πλεονασμάτων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το θέμα με το ΦΠΑ στα νησιά –μέρος της τελευταίας πρωθυπουργικής εξαγγελίας- θα ρυθμιστεί όπως ειπώθηκε, με άλλη τροπολογία, η οποία κατατίθεται στο νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα με στόχο να ψηφιστεί την Δευτέρα.

Τούτων δοθέντων, η σημερινή συνεδρίαση στην εθνική αντιπροσωπεία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή