Η Σουηδία «προετοιμάζεται» για πόλεμο

Η Σουηδία «προετοιμάζεται» για πόλεμο

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σουηδική κυβέρνηση έδωσε εντολή σε δήμους και λοιπούς οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να προετοιμάσουν τις υποδομές και διαδικασίες πολιτικής άμυνας σε περίπτωση πολέμου. Η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της επαναφοράς της «στρατηγικής πλήρους άμυνας» της Σουηδίας. 

Η εντολή δόθηκε στους Δήμους από μία υπηρεσία του υπουργείου Αμύνης της Σουηδίας που ασχολείται με την πολιτική προστασία, δημόσια ασφάλεια, διαχείριση κρίσεων και πολιτική άμυνα. 

Η «στρατηγική πλήρους άμυνας» της Σουηδίας υπαγορεύει πως σε περίπτωση ξένης απειλής, το κράτος θα πρέπει να λάβει μέτρα προστασίας και οικονομικής ενίσχυσης και από τους πολίτες του, εκτός από τον στρατό. Η ανακοίνωση της εφαρμογής των μέτρων δικαιολογήθηκε από το υπουργείο λόγω της «φθίνουσας διεθνούς κατάστασης» και της «αυξανόμενης αβεβαιότητας στη γύρω περιοχή».

Το υπουργείο Άμυνας επιμένει πως: «Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι ο πόλεμος είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε εντολή από την κυβέρνηση να προετοιμαστούμε για παν ενδεχόμενο».

Ορισμένοι παράγοντες του υπουργείου Αμύνης κατέκριναν την κίνηση χαρακτηρίζοντάς την «υπερβολική», ενώ εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για το πως θα χρηματοδοτηθεί.

Εδώ και κάποια χρόνια η Σουηδία δικαιολογεί τις ολοένα και αυξανόμενες δαπάνες της λέγοντας πως απειλείται από τη Ρωσία, καθώς διακρίνει συχνά «επιθετικές ενέργειες» από τη ρωσική πλευρά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή