Καταρρέει το ISIS σε Ιράκ και Συρία

Καταρρέει το ISIS σε Ιράκ και Συρία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφη μέτρηση φαίνεται πως έχει ξεκινήσει για το ISIS, με το Ισλαμικό Κράτος να μετρά σημαντικές απώλειες το τελευταίο δίμηνο, με τις μάχες να μαίνονται ακόμα σε Μοσούλη, Παλμύρα και άλλες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας, ενώ εκκίνησε από σήμερα η διαδικασία εκκένωσης αμάχων από το Χαλέπι.

Τον Οκτώβριο το ISIS έχασε 4% από την έκταση που ήλεγχε στο Ιράκ, ενώ στη Συρία έχασε ακόμα 2%. Αυτό σημαίνει πως μέχρι τα τέλη Οκτώβρη το Ισλαμικό Κράτος είχε χάσει το 56% της συνολικής έκτασης που βρισκόταν υπό την κυριαρχία τους στο Ιράκ από τον Αύγουστο του 2014 και το 27% στη Συρία, μετά από συνεχείς ήττες στο πεδίο της μάχης.

Ανάμεσα στις βασικές απώλειες του Οκτώβρη ήταν η πόλη Νταμπίκ στη Συρία καθώς και περιοχές κοντά στο Αρ Ραμαντί και το Χαντιθάν στο Ιράκ.

Στον χάρτη απεικονίζεται ακριβώς η επιρροή του ISIS, όπως είχε διαμορφωθεί από τον Αύγουστο του 2014 έως τα μέσα Οκτώβρη.

Καταρρέει το ISIS σε Ιράκ και Συρία-1

Το ISIS έχει σίγουρα παρουσία και ελευθερία κινήσεων σε αρκετές από τις ακατοίκητες περιοχές του χάρτη, αλλά δεν μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί ακριβώς το επίπεδο της επιρροής του σε αυτές τις περιοχές.

Τον Νοέμβριο το ISIS έχασε άλλο ένα 5% της κυριαρχίας του στο Ιράκ, και άλλο 1% στη Συρία. Συνολικά δηλαδή έχει χάσει 61% της περιοχής που βρισκόταν υπό τον έλεγχό του από το 2014 και 28% στη Συρία.

Τα «σημεία κλειδιά» για τον Νοέμβριο συμπεριλάμβαναν περιοχές στην επαρχία Χαλάμπ της Συρίας, όπως η Ράκα, καθώς και σημαντικές ήττες στην περιοχή Νινάουα του Ιράκ, καθώς η πάλη για τη Μοσούλη συνεχίζεται.

Στο χάρτη απεικονίζεται ακριβώς η κατάσταση σε Συρία και Ιράκ στα τέλη Νοεμβρίου 2016, όπως την κατέγραψε το Global Coalition. Η κατάσταση μεταβάλλεται μέρα με τη μέρα λόγω της σφοδρότητας των συγκρούσεων.

Καταρρέει το ISIS σε Ιράκ και Συρία-2

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή