Τη δεύτερη φορά…

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωχ! Πάλι εκτιμήσεις για τις προθέσεις των εταίρων κάνει η κυβέρνηση και ας ελπίσουμε ότι αυτήν τη φορά οι προβλέψεις της θα μας κοστίσουν λιγότερο από 80 δισ.· τόσο ήταν το φέσι που μας άφησε η διαπραγμάτευση με τα πουκάμισα έξω.

Το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ της κ. Δώρας Αντωνίου αναφέρει ότι «σύμφωνα με την κυβερνητική ανάλυση, κανείς στην Ευρώπη δεν επιθυμεί την επαναφορά του “ελληνικού προβλήματος” και της αποσταθεροποίησης που μπορεί να επιφέρει σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν ανακύψει νέες προκλήσεις για την Ευρώπη», γι’ αυτό και «την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα πρόκειται, σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένες πηγές, να θέσει στους Ευρωπαίους εταίρους ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στον κύκλο επαφών που θα έχει αύριο και μεθαύριο σε Βρυξέλλες και Βερολίνο» («Καθημερινή» 14.12.2016).

Να θυμηθούμε ότι την προηγούμενη φορά που ο κ. Αλέξης Τσίπρας ξεκινούσε να δει τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ (Ιούνιος 2015) για να διαπραγματευτεί (τρομάρα μας!) πολιτικώς, εκτιμούσε ότι «προφανώς η πτώχευση της Ελλάδας θα σήμαινε και πτώχευση του ευρώ… Θα σήμαινε την αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη». Προσερχόμενος δε στη Σύνοδο Κορυφής της 8ης Ιουλίου 2015 (τότε που διαπραγματεύτηκε επί 17ωρο) ο πρωθυπουργός έλεγε μεταξύ άλλων: «Συνειδητοποίησα ότι όλοι κατανοούν ότι δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Στις ίδιες πάλι αποχρώσεις της άμετρης και ασύμμετρης αισιοδοξίας κινούνταν και τα πρωτοπαλίκαρά του. «Εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τα προβλήματα θα είναι περισσότερα για την Ευρώπη και όχι τόσο για την Ελλάδα», έλεγε ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης· «τα λεφτά θα μας τα δώσουν. Δεν τους συμφέρει να μη μας τα δώσουν» (Φλαμπουράρης)· «λεφτά για μισθούς και συντάξεις υπάρχουν εις το διηνεκές» (Σκουρλέτης)· «αν δεν υπάρξει υπογραφή θα γίνει Αρμαγεδδών. Η απάντησή μου είναι: ας γίνει. Αυτό είναι το σχέδιο Β» (Βαρουφάκης)· «αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε, θα το κάνουμε Κούγκι» και «αν οι εταίροι-πιστωτές προσπαθήσουν να χτυπήσουν την Ελλάδα, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναστείλει τη συνθήκη “Δουβλίνο ΙΙ” και θα στείλει τους μετανάστες που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος στο Βερολίνο» (Καμμένος) κ.λπ. Την ίδια ώρα, ο ασυνάρτητος νάρκισσος της κυβέρνησης –αυτός που παγίδευσε τον Σόιμπλε, ρωτώντας τον πονηρά «πότε αποφάσισε να ρίξει τον Σαμαρά»– έλεγε: «Αυτό που έχει σημασία είναι εμείς οι πολιτικοί της Ευρώπης να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στον ιστορικό ρόλο που μας έχει τάξει η Ευρώπη».

Τελικώς, ύστερα από… 17 ώρες διαπραγμάτευσης, μείναμε με την αισιοδοξία στο χέρι και με μια τρύπα 80 δισ. στην τσέπη. Α, ναι… Μείναμε επίσης με τη διαβεβαίωση του κ. Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα κάνει εκλογές. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στις 9 Ιουνίου 2015, δήλωνε: «Ούτε βλέπω ούτε θέλω εκλογές. Πήραμε λαϊκή εντολή πριν από μόλις τέσσερις μήνες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να έχουμε πολλαπλασιάσει την επιρροή μας. Σε βάθος της προβλεπόμενης τετραετίας θα ολοκληρώσουμε το έργο μας. Δεν θα προδώσουμε τον ελληνικό λαό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή