Τσίπρας: Αναβολή της απόφασης του Eurogroup ισοδυναμεί με παραβίαση της συμφωνίας

Τσίπρας: Αναβολή της απόφασης του Eurogroup ισοδυναμεί με παραβίαση της συμφωνίας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβολή της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ισοδυναμεί με παραβίαση της συμφωνίας.

Την τοποθέτηση αυτή έκανε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Πόσο μάλλον, που «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Ωστόσο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σκληρή στάση ακραίων κύκλων, οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους την ιδέα της διαίρεσης της Ευρώπης», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του.

Απευθυνόμενος στους σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης (ο ίδιος συμμετείχε υπό καθεστώς παρατηρητή), κατέδειξε και το ιδεολογικό πρόσημο των θέσεών του: «Δεν υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη – μέλη. Υπάρχει ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση. Δεν είναι ίδια η συμπεριφορά της Ευρώπης απέναντι σε χώρες με προοδευτικές κυβερνήσεις, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία και σε σχέση με χώρες που έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικάζεται σε διαρκή λιτότητα και φυσικά δεν μπορεί να παραμείνει εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» δήλωσε ακόμη, για να προσθέσει: «Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, να κατανείμει, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά από τη στιγμή που δεν παραβιάζει τους στόχους του προγράμματος».

Και στο «δια ταύτα», «όσοι ζητούν αναβολή της εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup, που αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, παραβιάζουν τη συμφωνία. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το ταχύτερο δυνατό, είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, χαρακτηρίζοντας έτσι «αναγκαίο» το να κρατηθεί «ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει με την Τουρκία. Προσβλέπουμε», κατέληξε, «στην ευρωπαϊκή στήριξη στο ζήτημα του Κυπριακού και φυσικά την ενεργή παρουσία της ΕΕ στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων».

Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε κατά την προσέλευσή του στην Σύνοδο Κορυφής την πεποίθηση ότι είναι ώρα να επιτευχθεί μια υπέρβαση στο ελληνικό θέμα.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία κάθε χώρας και ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας σε δύσκολους καιρούς για την Ευρώπη.

«Πιστεύω ότι στο ελληνικό θέμα είναι η ώρα να επιτευχθεί μία υπέρβαση. Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με πολλούς από τους συναδέλφους μου. Πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε μία υπέρβαση χωρίς εκβιασμούς και με σεβασμό στην κυριαρχία κάθε χώρας», είπε ο κ. Τσίπρας ενώ όσον αφορά τα θέματα της Συνόδου ανέφερε: «πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις ώστε να διατηρήσουμε την σταθερότητα σε δύσκολους και ευαίσθητους καιρούς για την Ευρώπη στο σύνολό της. Πρέπει να διατηρήσουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αλλά την ίδια στιγμή να ξεπεράσουμε τις απειλές. Πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις προκειμένου να μοιραστούμε το βάρος και την ευθύνη».

Τέλος, ο Ελληνας πρωθυπουργός κάλεσε όλες τις πλευρές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να αποφευχθούν τα εμπόδια, βελτιώνοντας τη θέση για το μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή