ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κρεμώδης σούπα φάβας με τηγανητά κρεμμύδια

ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Σούπες, Φάβα, Συνταγές, Λαχανικά, Όσπρια, Κυρίως Πιάτο

Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 2 ώρες, Μαγείρεμα: περίπου 45΄ - 1 ώρα

Υλικά (για 8 άτομα)
  • 250 γρ. φάβα, κατά προτίμηση Σαντορίνης
  • 2½ λίτρα ζωμός λαχανικών, ζεστός
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε καρέ
  • 1 κλωνάρι φρέσκο ή ξερό θυμάρι (ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο)
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς σε σκόνη
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

Για τα τηγανητά κρεμμύδια

  • 2 μεσαίου μεγέθους ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 100 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 50 γρ. κάρι ή κουρκουμάς σε σκόνη
  • 25 γρ. κορν φλάουρ
  • 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
  • λάδι για το τηγάνισμα

Διαδικασία

Πλένουμε τη φάβα σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό, ιδανικά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι το νερό να βγει καθαρό.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 3 - 4 λεπτά μέχρι να γυαλίσει και να γίνει διάφανο. Στο σοτάρισμα ρίχνουμε και τις δάφνες για να βγάλουν το άρωμά τους.

Ρίχνουμε τη φάβα, τον κουρκουμά, το θυμάρι και τα 2 λίτρα από το ζωμό και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει η φάβα και οι κόκκοι της να διαλυθούν, για περίπου 45 λεπτά.

Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας (χωρίς τις δάφνες και το κλωνάρι θυμαριού) στο μπλέντερ για να γίνει βελούδινη η σούπα μας, συμπληρώνοντας αν χρειάζεται ζωμό, για να φέρουμε την πυκνότητα εκεί που θέλουμε, και διορθώνοντας τη γεύση με αλατοπίπερο και χυμό λεμονιού. Προσοχή: η προσθήκη του λεμονοχυμού είναι για να τονώσει τη γεύση της σούπας και όχι για να την κάνουμε λεμονάτη!

Περνάμε τη σούπα από λεπτό σουρωτήρι-σήτα, για να απομακρύνουμε τυχόν κομματάκια. Διατηρούμε τη σούπα ζεστή. Αν το μπλέντερ μας δεν είναι μεγάλο ή δεν έχουμε και διαθέτουμε μόνο μούλτι, κάνουμε τη διαδικασία όπως την περιγράψαμε, όμως σε περισσότερες δόσεις.

Τηγανητά κρεμμύδια: Βάζουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού σε ένα μεγάλο μπολ και τις περιχύνουμε με το γάλα. Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να τις κρατάει μέσα στο γάλα και τις αφήνουμε για περίπου 2 ώρες, ώστε να φύγει η κάψα τους.
Σε ένα ταψάκι ανακατεύουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ και το κάρι (ή τον κουρκουμά). Στραγγίζουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού και τις αλευρώνουμε καλά στο μείγμα που φτιάξαμε.

Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανές. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.

Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή και γαρνίρουμε στο κέντρο κάθε μερίδας με τα τηγανητά κρεμμύδια. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και περιχύνουμε με ελάχιστο ωμό ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε με ζεστό, φρυγανισμένο ψωμί, με λάδι και ανθό αλατιού ή χοντρό θαλασσινό αλάτι.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ