Εκθεση θεσμών: Στα κράτη-μέλη οι αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Εκθεση θεσμών: Στα κράτη-μέλη οι αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τα κράτη – μέλη καλούνται πλέον να αποφανθούν όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όπως προκύπτει από το συμπέρασμα της ιδιαίτερα προσεκτικής έκθεσης των θεσμών για το κατά πόσο οι εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού βρίσκονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του μνημονίου.

Η έκθεση αναφέρει αυστηρά από την μία πως «τα προτεινόμενα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης εγείρουν έντονη ανησυχία τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς την ουσία σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του μνημονίου στο θέμα των συντάξεων».

Το γεγονός πως η ανακοίνωση αναφέρεται ιδιαίτερα στο θέμα των συντάξεων δείχνει την ενόχληση των θεσμών για την συγκεκριμένη εξαγγελία, καθώς σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο το δημοσιονομικό κόστος για την μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά είναι μικρό.

Από την άλλη αν και η έκθεση αναφέρει πως «ενώ αυτά τα μέτρα μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017 και του 2018» παράλληλα επισημαίνει ότι το ρίσκο όσον αφορά την επίτευξη των στόχων αυξάνεται μόνο αν αυτά τα μέτρα επεκταθούν στο μέλλον».

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο θετικό σημείο στην ανακοίνωση αυτή είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνυπογράφει την έκθεση αυξάνοντας την αξιοπιστία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή