«Κλείδωσε» συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ τον Φεβρουάριο

«Κλείδωσε» συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ τον Φεβρουάριο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πικρή γεύση που έχει αφήσει στους Ευρωπαίους η μη διαβούλευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τις εξαγγελίες Τσίπρα και με το επίσημο ραντεβού του με την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο στις βαλίτσες, που «κλείδωσε» για τις 13 Φεβρουαρίου, επέστρεψε χθες το βράδυ από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ραντεβού με τη Γερμανίδα καγκελάριο κυοφορείτο εδώ και αρκετές εβδομάδες και «κλείδωσε» στη χθεσινή ολιγόλεπτη συνομιλία που είχε μαζί της ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη γερμανική πρωτεύουσα, σε μια συγκυρία που η Ν.Δ. φαίνεται να έχει εδραιωμένο δημοσκοπικό προβάδισμα και στην οποία ο ίδιος διαμηνύει στους Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι οι εκλογές είναι λύση, επειδή υπάρχει η εναλλακτική μιας κυβέρνησης που είναι έτοιμη να εφαρμόσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, έχει τη σημασία της, καθώς ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ως εν αναμονή πρωθυπουργός. Το προφίλ αυτό ενισχύει το γεγονός ότι στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα συναντηθεί μόνο με την κ. Μέρκελ, αλλά και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε χθες ενώπιον των συνομιλητών του, τόσο στο ΕΛΚ όσο και στην Κομισιόν, ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι άτολμη στις μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης, τόσο στη συνάντησή του με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και σε αυτήν με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, έγινε αποδέκτης «παγωμάρας» για τις τελευταίες εξελίξεις που συνδέονται με τα μέτρα για το βραχυπρόθεσμο χρέος, καθώς και της έντονης αβεβαιότητας και ανησυχίας για το μέλλον της αξιολόγησης.

Ανησυχία εισέπραξε από τους συνομιλητές του στο ΕΛΚ και από τον Φρανς Τίμερμανς για τη διαχείριση του προσφυγικού και το μέλλον της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Αρμόδιες πηγές σημείωναν, πάντως, ότι στη συνάντησή του με τον Πιερ Μοσκοβισί, ο Γάλλος επίτροπος εμφανίστηκε πιο ισορροπιστής σε σχέση με τις δημόσιες δηλώσεις του.

«Παρών» στη Βουλή

«Ναι» στην ενίσχυση των συνταξιούχων, «όχι» στον λαϊκισμό και στον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει νωρίτερα η Ν.Δ., ψηφίζοντας «παρών» στην επίμαχη ψηφοφορία στη Βουλή. Το μεν «ναι» θα ταύτιζε τη Ν.Δ. με τις ακροβασίες του Αλέξη Τσίπρα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, το δε «όχι» θα έριχνε νερό στον μύλο του Μαξίμου, που επιχειρεί να εμφανίσει τον Κυρ. Μητσοτάκη ως «πέμπτη φάλαγγα» των δανειστών.

Η Ν.Δ. είχε αρχικά πρόθεση να υπερψηφίσει τη διάταξη. Ομως, όπως το έθετε υψηλόβαθμη κομματική πηγή, στον απόηχο της δυσφορίας των δανειστών που απειλεί τώρα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, «δεν μπορούσαμε να ταυτιστούμε με τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα».

Από την άλλη, το «όχι» θα απομόνωνε τη Ν.Δ. και θα την άφηνε εκτεθειμένη και ως ανάλγητη έναντι των συνταξιούχων. Ηταν, όμως, σαφές στην Πειραιώς από το απόγευμα της Τετάρτης ότι ο τακτικισμός του Αλ. Τσίπρα για την ονοματική ψηφοφορία ήταν εργαλείο για να παγιδεύσει τη Ν.Δ. και, πάντως, να την εμφανίζει ως ταυτιζόμενη με τις απόψεις του ΔΝΤ.

Τη γραμμή έδωσε από νωρίς χθες το πρωί ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος με σκληρή δήλωσή του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως «ανήθικο και επικίνδυνο» που «παίζει στα ζάρια τις τύχες της χώρας». «Σε αυτή την τυφλή πορεία, να μην ψάχνει να βρει συνενόχους», κατέληγε. Ο κύβος είχε ριφθεί. Το «παρών» κρίθηκε ως η βέλτιστη επιλογή και σε σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί στην Πειραιώς με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των δύο αντιπροέδρων του κόμματος Κ. Χατζηδάκη και Αδ. Γεωργιάδη, του γραμματέα της Κ.Ο., του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και του γραμματέα του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή