Αποστάσεις Φιγιόν από την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.

Αποστάσεις Φιγιόν από την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Τις απόψεις του για την εξομάλυνση της κατάστασης στο Χαλέπι εξήγησε στους Ευρωπαίους Κεντροδεξιούς ηγέτες ο υποψήφιος για την προεδρία στη Γαλλία Φρανσουά Φιγιόν, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Από την έλευσή του στο Palais des Academie των Βρυξελλών, όπου πραγματοποιείτο η σύνοδος το πρωί της Πέμπτης, ο Φιγιόν τράβηξε την προσοχή, καθώς ηγέτες που είχαν φτάσει νωρίτερα έσπευσαν να τον συγχαρούν για την εκλογή του.

Συμμετείχε πρώτη φορά στο τραπέζι των ηγετών, αφού στο παρελθόν συνόδευε ως πρωθυπουργός τον Νικολά Σαρκοζί. Στο περιθώριο της συνόδου ο Φιγιόν συναντήθηκε με την καγκελάριο Μέρκελ, αλλά και με πολλούς άλλους ηγέτες της Ευρώπης και, όπως σημείωσαν συνεργάτες του στην «Κ», συζήτησαν για την ευρωπαϊκή κρίση, την κατάσταση στο Χαλέπι και τις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία.

«Αυτό που μετέφερε στους Ευρωπαίους ηγέτες ήταν ότι το πρόβλημα της Συρίας βρίσκεται σε εξέλιξη για επτά χρόνια χωρίς η διεθνής κοινότητα να λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα», ανέφερε στην «Κ» συνεργάτης του Γάλλου υποψηφίου.

Μετά το πέρας της συνόδου, ο Φρανσουά Φιγιόν, μιλώντας στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε την παραπάνω άποψη, προσθέτοντας ότι «οι συγκρούσεις της Συρίας αποτυπώνουν την αποτυχία της δυτικής διπλωματίας και ειδικά της ευρωπαϊκής». Ο κ. Φιγιόν ανέφερε ότι, αν ως Ευρωπαίοι θέλουμε να σταματήσει η σφαγή στο Χαλέπι, υπάρχουν μόνον δύο λύσεις: «Η μία είναι η στρατιωτική επέμβαση, που μόνο οι Αμερικανοί μπορούν να πραγματοποιήσουν αποτελεσματικά. Λαμβάνοντας όμως υπόψη αυτό που συνέβη στο Ιράκ, δεν είναι η προτιμώμενη επιλογή μου.

Προτείνω μια ισχυρή και διπλωματική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ώστε να κάτσουν γύρω από το τραπέζι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που διαπράττουν εγκλήματα σήμερα», είπε.

Ο Φρανσουά Φιγιόν εμφανίστηκε αρκετά επικριτικός σχετικά με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, αναφέροντας: «Είπα στους ηγέτες του ΕΛΚ πως πρέπει να επιλέξετε: δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εκφράζουμε μόνον αγανάκτηση, χρειάζεται δράση». Ο κ. Φιγιόν υπογράμμισε βέβαια ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Συρία. Αλλά, «μια μέρα η Ιστορία θα πει ότι ήμασταν ανεκτικοί και δεν προσπαθήσαμε να τους εμποδίσουμε».

Για το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας, ο Γάλλος συντηρητικός πολιτικός απάντησε ότι τρέφει μεγάλο σεβασμό για τη Ρωσία. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο Ρώσος ηγέτης της μεγαλύτερης σε έκταση χώρας στον κόσμο. Η Ευρώπη πρέπει να έχει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική έναντι της Ρωσίας και να μην ενεργεί με συναισθηματικά κριτήρια», δήλωσε.

Τον Φρανσουά Φιγιόν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προπορεύεται στις προεδρικές εκλογές έναντι της επικεφαλής της ακροδεξιάς κ. Μαρίν Λεπέν. Η συμμετοχή του στις εργασίες του ΕΛΚ γίνεται με γνώμονα το άνοιγμά του προς τους Ευρωπαίους και κυρίως τους Γερμανούς, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το διεθνές προφίλ του πριν από τις εκλογές τον ερχόμενο Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή