Μείωση 30% το 2017 στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων

Μείωση 30% το 2017 στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υφεση και μάλιστα σημαντική στην ελληνική κρουαζιέρα προοιωνίζονται τα στοιχεία για τις προσεγγίσεις ξένων πλοίων στα ελληνικά λιμάνια κατά το 2017. Ειδικότερα, το επόμενο έτος αναμένεται πτώση της τάξεως του 30% στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού βραχίονα της Διεθνούς Ενωσης Κρουαζιέρας (Cruise Lines International Association), Κυριάκο Αναστασιάδη και διευθύνοντα σύμβουλο της Celestyal Cruises. Η εκτίμηση αυτή βέβαια μπορεί να διαφοροποιηθεί θετικά ή αρνητικά, ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν τελικά στο σύνολο της αγοράς της ανατολικής Μεσογείου.

Ομως, η εν λόγω αγορά εξακολουθεί να πιέζεται σημαντικά από τη γεωπολιτική αστάθεια η οποία απομακρύνει κυρίως τους επιβάτες από τη Β. Αμερική. Οσον αφορά τις προσπάθειες της νέας ιδιοκτησίας του ΟΛΠ, δηλαδή της Cosco, να προσελκύσει περισσότερα κρουαζιερόπλοια, ο πρόεδρος της CLIA Ευρώπης εξηγεί ότι αφενός θα χρειαστεί χρόνος για να καρποφορήσουν αυτές οι πρωτοβουλίες και αφετέρου ότι η κρουαζιέρα δεν εξαντλείται στα όρια του λιμανιού και η Αθήνα και ο Πειραιάς χρειάζονται ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό και παρεμβάσεις (κυκλοφορίας, αρχαιολογικών χώρων κ.λπ.) για να γίνουν φιλικότερες πόλεις για τους επιβάτες κρουαζιέρας.

Αύξηση επιβατών για Celestyal

Σε εταιρικό επίπεδο, πάντως, δηλαδή στη δραστηριότητα της Celestyal στην Ελλάδα, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε την ανθεκτικότητα που έδειξαν φέτος οι αγορές προέλευσης επιβατών και ειδικά η ελληνική, παρουσιάζοντας αύξηση των Ελλήνων επιβατών, της τάξεως του 48%. Περισσότεροι, επίσης, υπήρξαν για τη Celestyal και οι Τούρκοι επιβάτες, κατά 20%, καθώς και μεμονωμένοι τουρίστες από ΗΠΑ και Καναδά. Αυξημένες ήταν οι προσεγγίσεις της εταιρείας στα ελληνικά λιμάνια που έφτασαν σε 821. Στην παρουσίαση που πραγματοποίησε η εταιρεία –η οποία καλύπτει το 70% του home porting στην Ελλάδα και διαχειρίζεται πέντε μεσαίου μεγέθους κρουαζιερόπλοια– αποκάλυψε πως το 2016 μετέφερε 117.000 επιβάτες που έκαναν 660.000 συνολικά επισκέψεις σε ελληνικούς προορισμούς. Παράλληλα, χαρακτήρισε ιδιαίτερα ελπιδοφόρο τον τέταρτο χρόνο δραστηριοποίησής της στην Κούβα όπου αναμένει αύξηση επιβατών κατά 63%.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο επιχειρήσεων της Celestyal κάπτεν Γιώργο Κουμπενά, τα άμεσα έξοδα λειτουργίας της εταιρείας για το 2016 ανήλθαν στα 35,2 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο οι προβλεπόμενες δαπάνες συντήρησης και αναβάθμισης του στόλου μέσα στο 2017 θα προσεγγίσουν τα 16 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα υπολογίζει πως οι άμεσες λειτουργικές δαπάνες της Celestyal για την περίοδο 2007-2016 ανήλθαν αθροιστικά στα 500 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τη μέση ετήσια συνεισφορά στο ΑΕΠ στα 50 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν άλλα 33,6 εκατ. ευρώ ετησίως από τους 82.000 επιβάτες που κάνουν homeporting στην Ελλάδα (400 ευρώ έξοδα ανά επιβάτη) και άλλα 41 εκατ. ευρώ από τις 660.000 επισκέψεις σε ελληνικούς προορισμούς (62 ευρώ ανά επιβάτη). Συνολικά, δηλαδή, υπολογίζεται πως η δραστηριότητα της εταιρείας αφήνει περί τα 110 εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή