Τρεις γυναίκες κάνουν τον θεατή να αναρωτηθεί και να μην ξεχάσει

Τρεις γυναίκες κάνουν τον θεατή να αναρωτηθεί και να μην ξεχάσει

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις Σχολές Καλών Τεχνών λένε στους μαθητές: Κάντε κάτι πρωτότυπο, κάτι που δεν έχει κάνει κανείς, αυτή –σε μεγάλο βαθμό– είναι η έννοια της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Και η Αναστασία Μουτσάτσου αυτό επιτυγχάνει στην παράσταση «Γυναίκες» στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, παράσταση βασισμένη σε δική της ιδέα και κείμενα. Μπερδεύει την πρόζα με το τραγούδι, με τρόπο που δεν έχουμε δει ξανά στις μουσικές σκηνές της Αθήνας. Και καταφέρνει να κάνει τον θεατή να φύγει και να μην μπορεί να βγάλει από το μυαλό του αυτό που είδε.

Εχει επιστρατεύσει την εξαιρετικά γλυκιά λαϊκή φωνή της, μαζί με την πολύ ιδιαίτερη φωνή της Φωτεινής Βελεσιώτου και το υποκριτικό ταλέντο της Μυρτώς Αλικάκη, η οποία κλέβει την παράσταση. «Θέλω να ζήσω… πριν πεθάνω, θέλω να ζήσω», αναφωνεί η Μυρτώ Αλικάκη σε μια συγκλονιστική ερμηνεία.

Είναι μια γυναίκα που γεννήθηκε στην ελληνική επαρχία κάπου στη δεκαετία του ’50 ή του ’60. Δύσκολο να το προσδιορίσει κανείς. Εχει κακοποιηθεί, σωματικά και ψυχικά. Και κάπου εκεί στην εφηβεία παλεύει για να δραπετεύσει, να σπουδάσει, να γίνει κάποια.

Τα ψυχικά της αποθέματα, όμως, δεν είναι αρκετά και επαληθεύοντας όλες τις προβλέψεις –οτιδήποτε θα έβλεπε ο Φρόιντ ή, ακόμη καλύτερα, ο Γιουνγκ με την πρώτη ματιά– καταλήγει έρμαιο διαφόρων αντρών. Εκπορνεύεται για την αγάπη του πρώτου, ζει την απόλυτη δυστυχία με τον δεύτερο. Και στο επίκεντρο πάντα η αίσθηση της κακοποίησης.

Θέμα–ταμπού

Το κείμενο δεν διστάζει να αγγίξει κι ένα θέμα–ταμπού, ακόμη και για τη σημερινή ελληνική κοινωνία: τη γυναικεία ομοφυλοφιλία. Αγγίζει το θέμα απαλά, αλλά βαθιά το θίγει… τόσο, όσο χρειάζεται για να κάνει το κοινό να αναρωτηθεί.

Η ερμηνεία της Μυρτώς Αλικάκη είναι μια αποκάλυψη, παρά την υπερβολή σε κάποια σημεία, απαραίτητη ίσως για να τονίσει το δράμα της ζωής της. Είναι η κακοποιημένη γυναίκα, αυτή που πάντα ακολουθούσε αυτόν που την ήθελε χωρίς να σκεφτεί τι ήθελε η ίδια.

Ομως κατάφερε να κερδίσει την αυτοεκτίμησή της μόνον όταν συνειδητοποίησε ότι τα επόμενα χρόνια της ζωής της θα είναι μοναχικά, εκτός και εάν αυτή βρει αυτό που θέλει και το ακολουθήσει.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το υποκριτικό της ταλέντο ξεδιπλώνεται και η Αναστασία Μουτσάτσου, αλλά και η Φωτεινή Βελεσιώτου, που με μικρές πινελιές τονίζουν την πρόζα της κ. Αλικάκη. Το αποτέλεσμα είναι μια δεμένη μουσικοθεατρική παράσταση.

Θα ακούσετε υπέροχα τραγούδια, από τις «Μέλισσες» της Φωτεινής Βελεσιώτου μέχρι εξαιρετικά λαϊκά από την Αναστασία Μουτσάτσου (Νίνου, Μπέλλου, Πάνου) και θα εκπλαγείτε ακόμη και από τις φωνητικές δυνατότητες της Μυρτώς Αλικάκη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ελένη Γκασούκα.

​​Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου (Λεωφόρος Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη,

τηλ. 210-93.15.600). Εναρξη στις 9 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή