Νουάρ α λα ιταλικά, σκληρό και συναρπαστικό

Νουάρ α λα ιταλικά, σκληρό και συναρπαστικό

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MASSIMO CARLOTTO

Η συμμορία των εραστών

μτφρ.: Δήμητρα Δότση

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 323

Στέλεχος της μαχητικής οργάνωσης Lotta Continua (Ο αγώνας συνεχίζεται), που εξέδιδε και την ιστορική εφημερίδα (μαζί με το Il Manifesto της Ροσάνα Ροσάντα, δύο έντυπα που σηματοδότησαν την ιταλική ριζοσπαστική αριστερά), ο Μάσιμο Καρλότο θα ανανεώσει την giallo παράδοση της Ιταλίας, που εισήγαγε ο εκδοτικός οίκος Mondatori από το 1929 με τα περίφημα κίτρινα εξώφυλλα των αστυνομικών της τίτλων (I gialli Mondatori).

Το 1976 εμπλέκεται σε μια εφιαλτική υπόθεση, κατηγορούμενος για τη δολοφονία μιας φοιτήτριας, από την οποία θα απαλλαγεί οριστικά 17 χρόνια αργότερα. Η εμπειρία αυτή, που αποτυπώθηκε στον «Φυγάδα» (1995), θα εξοπλίσει τον Καρλότο με τα καλύτερα εφόδια για μια επιτυχημένη συγγραφική πορεία και θα τον εντάξει δικαιωματικά στη «μετα-πολάρ» παράδοση του αστυνομικού, με έντονα «μεσογειακά» χαρακτηριστικά, κινούμενος ανάμεσα στον Μονταλμπάν και τον Ιζό. Οι συναναστροφές του με μαφιόζους μέσα στη φυλακή δεν θα τον διευκολύνουν μόνο στη συμβίωση με τους κρατούμενους, αλλά θα τον «τροφοδοτήσουν» με αξιόπιστο εμπειρικό υλικό που θα το επεξεργαστεί αργότερα στα έργα του, αλλά και με πληροφοριοδότες για τις ιστορίες του, όπως δήλωνε σε παλιότερη συνέντευξή του στον Observer, παραδεχόμενος πάντως, πως «στην Ιταλία είναι δύσκολο πια να φανταστείς μια ιστορία, όλες συμβαίνουν στην πραγματικότητα, μόνο τα ονόματα αλλάζουν».

Στη «Συμμορία των εραστών», ο Καρλότο στήνει μια νέα υπόθεση με την κλασική, επιτυχημένη συνταγή και τους σταθερούς πρωταγωνιστές του, τον Μάρκο Μπουράτι ή «Αλλιγάτορα» και τους πιστούς συνεργάτες του, που θα κληθούν να διαλευκάνουν την υπόθεση μιας αινιγματικής εξαφάνισης. Η δράση εκτυλίσσεται με εναλλασσόμενους ρυθμούς, άλλοτε νωχελικούς, όπως στη συμβίωση του πρωταγωνιστή με την πορνοστάρ Νινόν, και άλλοτε πυρετώδεις και εκρηκτικούς, σαν πυροβολισμοί. Αφού κλείσει αιματηρά και οδυνηρά μια «εκκρεμότητα» από παλιά, μια νέα υπόθεση εξαφάνισης και μια μυστηριώδης, «πολυτελής γυναίκα» κατά Μαρή θα ζητήσει τη βοήθεια του μάλλον απρόθυμου Αλλιγάτορα, για να διαλευκάνει την εξαφάνιση του εραστή της, που έπεσε θύμα απαγωγής μιας «συμμορίας των εραστών». Στις έρευνες θα εμπλακεί και ένας επιθεωρητής της αστυνομίας, ο οποίος ανήκει σε αυτούς «που κρατάνε στην επιφάνεια το πλοίο που βουλιάζει, αδειάζοντας το αμπάρι με το κουτάλι», μια απαραίτητη «λυκοσυμμαχία» ανάμεσα στον «μηχανισμό» και στην παρέα του παράνομου ντετέκτιβ.

Ο Καρλότο, σε αντιστικτική πρωτοπρόσωπη και τριτοπρόσωπη αφήγηση, υφαίνει με δεξιοτεχνία την πλοκή, τις έρευνες γύρω από έναν αδίστακτο επιχειρηματία που οργανώνει απαγωγές, και το σκηνικό της οικονομικής κρίσης, των πολιτικών σκανδάλων και της ιταλικής οινογαστρονομίας, μεταξύ Πάντοβας και Ρώμης. Ρεαλιστική γραφή, τζαζ τόνοι και κοσμοπολιτισμός του υποκόσμου σ’ ένα ανάγνωσμα «σκληρό» και συναρπαστικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή