«Κείμενα», ταινίες της documenta 14

«Κείμενα», ταινίες της documenta 14

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί κάποιος να έχει αρκετά να προσάψει στην ΕΡΤ. Ωστόσο, στη δημόσια τηλεόραση προβάλλονται ακόμη προγράμματα που δεν θα παρακολουθήσεις αλλού. Τέτοια είναι τα «Κείμενα», ένα πρόγραμμα ταινιών της documenta 14, που θα δούμε στην ΕΡΤ2, κάθε Δευτέρα μεσάνυχτα, από τις 19/12. Οι εν λόγω ταινίες θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Πρόκειται για πειραματικά ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας, οι οποίες αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, που έχουν επιλεγεί για την επίκαιρη θεματική τους και για τα ιδιαίτερα κινηματογραφικά είδη που εκπροσωπούν. Ανάμεσά τους είναι ταινίες από τη δεκαετία του 1970, όπως η ουγγρική «Εκδοχή» του Miklos Erdely, αλλά και πρόσφατες παραγωγές που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14.

Oλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν τη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή οικονομικής δυσπραγίας και κοινωνικού αναβρασμού. Τα «Κείμενα» παρουσιάζουν έργα των κινηματογραφιστών Shaina Anand και Ashok Sukumaran (Ινδία), Wang Bing (Κίνα), Claire Denis (Γαλλία), Aran Hughes και Χριστίνα Κουτσοσπύρου (Ελλάδα), Miroslav Janek (Τσεχία), Romuald Karmakar (Γερμανία), Avo Kaprealian (Συρία), Parviz Kimiavi (Ιράν), Narimane Mari (Αλγερία), Alanis Obomsawin (Καναδάς), Ulrike Ottinger (Γερμανία), Joaquim Pinto και Nuno Leonel (Πορτογαλία), Allan Sekula και Noël Burch (ΗΠΑ) κ.ά. Της εκάστοτε προβολής προηγείται σύντομη εισαγωγή από συγγραφείς, κριτικούς κινηματογράφου, φιλοσόφους, δημοσιογράφους, κινηματογραφιστές και άλλους ειδήμονες. Στους συντάκτες των κειμένων περιλαμβάνονται οι Candice Hopkins (Καναδάς), Δημήτρης Κερκινός (Ελλάδα), Maximilian Le Cain (Ιρλανδία), Gleb Napreenko (Ρωσία) κ.ά. Η επιμέλεια είναι της Hila Peleg και του Βασίλη Μπούρικα.

Στην πρεμιέρα θα προβληθεί η ταινία «Σε τρεις κόλπους», που αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ινδικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας CAMP και μιας ομάδας ναυτικών από την περιοχή Kutch της δυτικής Ινδίας. Γυρισμένη με κινητά τηλέφωνα και με μουσική επένδυση επιλεγμένη από τους ίδιους τους ναυτικούς, μεταφέρει την καθημερινή εργασιακή ζωή στους θαλάσσιους δρόμους του εμπορίου. Η σκηνοθεσία είναι του Jonas Mekas.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή