Γερμανία: 12χρονος προετοίμαζε επίθεση στο Λουντβιχσχάφεν

Γερμανία: 12χρονος προετοίμαζε επίθεση στο Λουντβιχσχάφεν

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα περίπου μέρες μετά τον εντοπισμό εκρηκτικού μηχανισμού με καρφιά στο Λουντβιχσχάφεν, που βρίσκεται περίπου 85 χλμ νότια της Φραγκφούρτης, οι αρχές επικεντρώνουν τις έρευνές τους σε έναν 12χρονο Γερμανοϊρακινό. Όπως δήλωσε στο Ευαγγελικό Πρακτορείο Ειδήσεων (epd) ο Χούμπερτ Στρέμπερ, επικεφαλής εισαγγελέας του Φράνκενταλ, το αγόρι τοποθέτησε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό δύο φόρες: την πρώτη στις 26 Νοεμβρίου στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Λουντβιχσχάφεν και τη δεύτερη στις 5 Δεκεμβρίου στο εμπορικό κέντρο κοντά στο δημαρχείο της πόλης. Ευτυχώς όμως λόγω κατασκευαστικού λάθους ο μηχανισμός δεν εξερράγη. Ας σημειωθεί ότι ο 12χρονος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη γερμανική πόλη και διαθέτει γερμανικό και ιρακινό διαβατήριο.

Σύμφωνα πάντα με τον Χούμπερτ Στρέμπερ, η αρμόδια εισαγγελία Φράνκενταλ παρέδωσε την υπόθεση στην Ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελία της Καρλσρούης, όπως είθισται πλέον σε υποθέσεις τρομοκρατίας. Η Ραδιοφωνία Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR) μεταδίδει ότι η Ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Focus, το οποίο επικαλείται τις έρευνες, το αγόρι ήταν ριζοσπαστικοποιημένο και καθοδηγούνταν πιθανότατα μέσω διαδικτύου από άγνωστο μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Ο εισαγγελέας Χούμπερτ Στρέμπερ δήλωσε ότι μέσα στο σακίδιο που εντοπίστηκε στην χριστουγεννιάτικη αγορά από περαστικό η αστυνομία εντόπισε γυάλινο δοχείο με άγνωστη εκρηκτική ύλη.

Στόχοι βομβιστών οι χριστουγεννιάτικες αγορές

Η υπόθεση έχει σημάνει συναγερμό στη γερμανική κυβέρνηση. Πρόκειται για είδηση που τρομάζει όποιον την ακούει, δήλωσε το μεσημέρι στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ωστόσο δεν θέλησε να επεκταθεί. Περιορίστηκε μόνο να δηλώσει ότι: «Θα πρέπει να αφήσουμε τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα να διεξαγάγει τις απαραίτητες έρευνες».

Χριστουγεννιάτικες αγορές υπήρξαν πιθανοί στόχοι επίδοξων βομβιστών και στο παρελθόν. Τον Δεκέμβριο του 2000 η αστυνομία της Φραγκφούρτης συνέλαβε ισλαμιστές, οι οποίοι προετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό με σκοπό να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους «άπιστους» στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου. Τα μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα καταδικάστηκαν αργότερα σε Γερμανία και Γαλλία σε πολυετείς φυλακίσεις. Μια καταστροφή αποτράπηκε κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή, δήλωναν τότε οι αρμόδιες αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή