Σε εξέλιξη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο ανατολικό Αιγαίο

Σε εξέλιξη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο ανατολικό Αιγαίο

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, ο επικεφαλής της Europol, Ρομπ Γουέινραϊτ, ανακοίνωσε την απόφαση της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας να στείλει στην Ελλάδα Ευρωπαίους αξιωματούχους, ειδικούς σε θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας. Αποστολή τους ήταν να εντοπίζουν υπόπτους για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων που έφταναν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες) για τη δημιουργία μιας «task force» που θα αναπτυσσόταν σε «ευαίσθητα» σημεία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., αλλά και η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας (αρχές Ιουνίου) ανάμεσα στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα και τον επικεφαλής της Europol Ρομπ Γουέινραϊτ «για την ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών».

Οι guest officers, όπως ονομάστηκαν οι Ευρωπαίοι αστυνομικοί που θα μετείχαν στην επιχείρηση, θα πραγματοποιούσαν «δευτερογενείς» ελέγχους ασφαλείας. Θα έλεγχαν δηλαδή εάν μεταξύ των αλλοδαπών που βρίσκονταν στα hotpspots υπήρχαν άτομα που είχαν καταχωριστεί στους καταλόγους της Europol ως ύποπτα για συμμετοχή σε δίκτυα τρομοκρατών.

«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η οργάνωση προσπαθεί να βάλει όσο περισσότερους μαχητές μπορεί στην Ευρώπη προκειμένου να πραγματοποιήσει επιθέσεις ανάλογες με αυτές στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες», είχε επισημάνει –τον Αύγουστο– σε συνέντευξη στον Τύπο της χώρας του ο Αγγλος επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας.

Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησης στο ανατολικό Αιγαίο, οι ύποπτοι που ελέγχθηκαν με βάση τη μαύρη λίστα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας αριθμούν ήδη μερικές εκατοντάδες. Σύμφωνα με υψηλόβαθμους Ελληνες αξιωματούχους που μίλησαν στην «Κ» υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, από την έναρξη της επιχείρησης έως σήμερα, οι Ευρωπαίοι ειδικοί σε θέματα αντιτρομοκρατίας (guests officers) έχουν ελέγξει στη βάση δεδομένων της Europol 300 με 350 αλλοδαπούς, που θεωρήθηκαν ύποπτοι για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και οργανωμένα δίκτυα πλαστογράφων και διακινητών.

Οπως μάλιστα διευκρίνισαν στελέχη ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας, κατά τη διαδικασία ελέγχου έχουν εντοπιστεί άτομα καταχωρισμένα στις λίστες υπόπτων και άλλα που δεν ήταν όμως κρίθηκε ότι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. «Το Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.) διατηρεί τη δυνατότητα και τη βούληση να φέρει σε πέρας νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Εάν το Ισλαμικό Κράτος ηττηθεί στη Μέση Ανατολή, το ποσοστό των “ξένων μαχητών” (σ.σ.: Ευρωπαίοι τζιχαντιστές) που θα επιστρέψουν στην Ευρώπη, μαζί με τις οικογένειές τους, θα αυξηθεί. Η παρουσία τους συνιστά πιθανό κίνδυνο για την ασφάλεια στην Ε.Ε.», επισήμαναν σε πρόσφατη έκθεσή τους (2 Δεκεμβρίου 2016) οι αναλυτές της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας».Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολίασαν στην «Κ» ότι «στην αρχή η διαδικασία εξελισσόταν με αργούς ρυθμούς καθώς υπήρχε ανάγκη να ξεπεραστούν τεχνικού χαρακτήρα δυσκολίες». Στη μαύρη λίστα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας βρίσκονται καταχωρισμένα ως ύποπτα για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και οργανώσεις–δορυφόρους του πάνω από 5.000 – 6.000 άτομα, δίχως οι Ελληνες αστυνομικοί να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων.

Κορυφαίος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνισε στην «Κ» ότι οι Ελληνες αστυνομικοί έχουν πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), το αντίστοιχο αρχείο της Interpol, όχι όμως και στους αναλυτικούς φακέλους εργασίας της Europol που απαιτούν ειδικούς κωδικούς «κλειδιά». «Για τον σκοπό αυτό, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας μια task force που θα ελέγχει τους αλλοδαπούς που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας ή έρχονται παράνομα στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την έναρξη της ευρωπαϊκής επιχείρησης μέχρι σήμερα έχουν «περάσει» από την Ελλάδα ως guests officers 32 Ευρωπαίοι αστυνομικοί. Από αυτούς, περισσότεροι από δέκα ολοκλήρωσαν την τρίμηνη θητεία τους και επέστρεψαν στις πατρίδες τους, ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένουν σήμερα 16 αξιωματούχοι διαφόρων αστυνομιών της Ε.Ε.

Παρακολούθησαν πρόγραμμα εκπαίδευσης αρχικά στα κεντρικά της Europol στη Χάγη και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της Ελληνικής Αστυνομίας, στη ΓΑΔΑ. Επικεφαλής της αποστολής είναι Ολλανδή αστυνομικός. Πριν από μερικές εβδομάδες την επισκέφθηκαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά.

«Οι guest officers βρίσκονται εγκατεστημένοι στα πέντε hotspots, σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Η κατανομή τους έχει γίνει με βάση το μέγεθος του νησιού και τον όγκο των μεταναστευτικών ροών», διευκρίνισε μιλώντας στην «Κ» αρμόδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η ίδια πηγή τόνισε ότι στην ευρωπαϊκή task force συμμετέχουν περίπου 150 Ευρωπαίοι αστυνομικοί, οι οποίοι –εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν– μπορούν να αναπτυχθούν στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. καθώς και ότι στην τελευταία πρόσκληση ενδιαφέροντος που απηύθυνε τον Οκτώβριο η Europol για νέα «σειρά» guest officers ανταποκρίθηκαν αστυνομικοί από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες δεκατεσσάρων κρατών–μελών της Ε.Ε., ανάμεσα στις οποίες του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Κροατίας αλλά και της Ελλάδας.

Από την πρώτη στιγμή, πάντως, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και προεπιλεγεί να ενταχθούν στη «δεξαμενή» των guest officers αστυνομικού από την Αντιτρομοκρατική και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας καθώς επίσης και από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Καλά ενημερωμένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την επέκταση της επιχείρησης στην ηπειρωτική χώρα, καθώς και ότι απομένουν μόνο οι τεχνικές λεπτομέρειες για την επέκταση του «θεσμού» των guests officers στη γειτονική Ιταλία.

Στην πρόσφατη έκθεσή της η Europol, εξάλλου, επισήμανε τον κίνδυνο εισόδου στην Ε.Ε. μαχητών του Ισλαμικού Κράτους διαμέσου του δρομολογίου Λιβύης – Ιταλίας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αστάθειας που επικρατεί στη βορειοαφρικανική χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή