Εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα – αστυνομικός ο δράστης

Εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα – αστυνομικός ο δράστης

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεκρός από πυρά αγνώστου έπεσε στην Άγκυρα ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία, Αντρέι Γκεναντίεβιτς Καρλόφ, όπως αναφέρει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti. Ο Ρώσος αξιωματούχος, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, παρευρισκόταν σε εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είχε διακομισθεί στο νοσοκομείο, αλλά η κατάσταση της υγείας του παρέμενε αρχικά αδιευκρίνιστη. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επιβεβαίωσε το θάνατο του πρέσβη, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα θεωρεί το γεγονός «τρομοκρατική επίθεση».

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι ο Καρλόφ δέχθηκε επίθεση ενώ κατευθυνόταν προς το βήμα της εκδήλωσης για να μιλήσει. Επρόκειτο για την πρώτη συμμετοχή του πρέσβη της Ρωσίας σε εκδήλωση στην Τουρκία μετά από την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Μόσχας και Άγκυρας. Η ιστοσελίδα της Hurriyet (hurriyet.com.tr) αναφέρει ότι Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ισλαμιστές τρομοκράτες.

Εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα – αστυνομικός ο δράστης-1

Φωτογράφος της τουρκικής εφημερίδας, που βρισκόταν στο εκθεσιακό κέντρο μετέφερε την πληροφορία ότι ο δράστης ήταν ένας μαυροντυμένος άνδρας, με γραβάτα και κοστούμι. Με βάση πηγές των τουρκικών μέσω ο επιτιθέμενος είχε εισέλθει στην γκαλερί με αστυνομική ταυτότητα και συμμετείχε ως μέλος της αστυνομικής φρουράς, ενώ ο τουρκικός Τύπος μεταδίδει την πληροφορία ότι ο δράστης είναι στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας της Άγκυρας. Τα μέσα ενημέρωσης τον κατονόμασαν ως Μεβλούτ Μερτ Αϊντίντας, γεννηθέντα το 1994 στο Αϊδίνη της Τουρκίας. Η μητέρα του και η αδελφή του φέρονται να έχουν συλληφθεί στο Αϊδίνη.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AP ανέφερε ότι ο δράστης φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» και πυροβόλησε τουλάχιστον οκτώ φορές. Ο δημοσιογράφος της Hurriyet, Χασίμ Κιλίτς ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο AFP ότι ο ένοπλος άνδρας «είπε κάτι για το Χαλέπι και περί εκδίκησης». Το CNN Turk μετέδωσε ότι από το σημείο της επίθεσης ακούστηκαν περισσότεροι πυροβολισμοί, αλλά σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, η ρήψη πυρών έχει πλέον σταματήσει. Το τουρκικό δίκτυο NTV μετάδωσε ότι ο δράστης πυροβολήθηκε θανάσιμα από την τουρκική αστυνομία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σχολίασε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές. Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ενημερώνεται για το συμβάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε πριν από λίγο με τον Ρώσο ομόλογό του και τον ενημέρωσε με τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη. Ορισμένα φιλοκυβερνητικά μέσα μεταδίδουν την ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι ο δράστης είναι μέλος του κινήματος Γκιουλέν. Ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας υποστήριξε ότι υπάρχουν «πολύ ισχυρά σημάδια» ότι ο ένοπλος συνδεόταν με το δίκτυο του ισλαμιστή κληρικού, που βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, θεωρείται από τις τουρκικές αρχές ιθύνοντας νους του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και του οποίου η έκδοση αποτελεί μόνιμο αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης.

Το κίνημα του Γκιουλέν, σύμφωνα με σύμβουλο του κληρικού, δεν είχε καμία ανάμειξη στη δολοφονία του Καρλόφ. Ο σύμβουλος του Γκιουλέν αποκάλεσε αστείους τους ισχυρισμούς των Τούρκων αξιωματούχων ασφαλείας και έκανε λόγο για προσπάθειά τους να «καλύψουν» το γεγονός ότι υπήρχαν κενά στην ασφάλεια. Ο ίδιος καταδίκασε την επίθεση.

Ως πρόκληση για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισαν τη δολοφονία του Καρλόφ οι Πούτιν και Ερντογάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν τη δολοφονική επίθεση κατά του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία. «Δεν μπορεί να υπάρξει αιτιολογία για επίθεση κατά διπλωμάτη ή πρέσβη», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντούτζαριτς. «Ελπίζουμε ο υπεύθυνος να έλθει ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μελίχ Γκοκτσέκ τόνισε χαρακτηριστικά ότι η επίθεση στρέφεται κατά των ρωσοτουρκικών σχέσεων και είχε στόχο να τις καταστρέψει.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του την ταυτότητα του δράστη και την εξουδετέρωσή του από τις δυνάμεις ασφαλείας. Όπως διευκρίνισε, από την επίθεση υπάρχουν και τρεις τραυματίες. Μεταξύ των τριών τραυματιών είναι και ένας ομογενής, ο Αναστάσιος Ζιμπιρικάκης. Φέρει ελαφρά τραύματα και η ζωή του δε βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο Σοϊλού εξέφρασε τα συλληπητήριά του στη Ρωσία. «Πρόκειται για μια σφαίρα που χτυπά την Τουρκία», είπε χαρακητριστικά, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται ήδη στην Ρωσία για την διάσκεψη με θέμα το συριακό.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε την επίθεση κατά του Ρώσου πρέσβη, υποστηρίζοντας ότι η δολοφονία στόχευε στο να υποσκάψει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας. Ο Ερντογάν ανέφερε ότι συμφώνησε με τον Πούτιν πως η συνεργασία και η αλληλεγγύη στη μάχη κατά της τρομοκρατίας πρέπει να ενισχυθεί. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ο δράστης εργαζόταν για τις δυνάμης διατήρησης της τάξης της Άγκυρας τα τελευταία δύομισι χρόνια. «Θεωρούμε αυτή την επίθεση ως επίθεση κατά του τουρκικού λαού και του τουρκικού κράτους», τόνισε ο Ερντογάν. «Η αλληλεγγύη που έχουμε δείξει με τη Ρωσία για την εκκένωση του Χαλεπιού είναι απόδειξη της αλληλεγγύης μας», πρόσθεσε.

Η Δαμασκός από την πλευρά της καταδίκασε τη δολοφονία του Καρλόφ, περιγράφοντάς την ως «απεχθές έγκλημα». «Η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας καταδικάζει με το μεγαλύτερο σθένος την δειλή τρομοκρατική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ» επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε του υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. «Αυτό το απεχθές έγκλημα επιβεβαιώνει το πόσο επείγον είναι να αφιερώσουμε όλες τις προσπάθειες και να αναπτύξουμε όλα τα μέσα για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία» τονίζεται.

Ανώτατο στέλεχος του ρωσικού κοινοβουλίου διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη στη Μόσχα, όπως είχε προγραμματισθεί, παρά το θάνατο του Αντρέι Κάρλοφ.

Μετά την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν αναφορές για ένα δεύτερο επεισόδιο στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Ένας βομβιστής καμικάζι επιχείρησε να εισβάλλει σε στρατώνα στο Ζεϊντίνμπουρνου. Εξουδετερώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή