Αβραμόπουλος: Η επαναφορά της συνθήκης του Δουβλίνου δε θίγει τη χώρα μας

Αβραμόπουλος: Η επαναφορά της συνθήκης του Δουβλίνου δε θίγει τη χώρα μας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τετ – α – τετ με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο είχαν οι Θεσσαλονικείς το απόγευμα της Δευτέρας.

Η συζήτηση έλαβε χώρα στο Βελίδειο συνεδριακό κέντρο και οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν εκτενώς από τον επίτροπο για τις εξελίξεις γύρω από το Μεταναστευτικό.

Ο «Ευρωπαϊκός Διάλογος» που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ε.Ε, δίνει την ευκαιρία σε πολίτες περιφερειακών πόλεων να συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών και να υποβάλουν ερωτήματα.

O κ. Αβραμόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις αναφορικά με τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στις περιοχές που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, τα προγράμματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων, καθώς και θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας.

«Παρά τα όσα γράφονται η Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθεί να είναι το καλύτερο παράδειγμα σταθερότητας, ευημερίας, δημοκρατίας». Με αυτή την φράση ξεκινά τον ζωντανό διάλογο με τους Θεσσαλονικείς, ο επίτροπος Αβραμόπουλος καταλήγοντας ότι είναι πεπεισμένος για την ανάγκη περισσότερης αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της Ένωσης. «Ας μη θεωρούμε δεδομένες τις βασικές αρχές και αξίες της Ευρώπης. Ας τις προασπίσουμε » είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας «ας μη στεκόμαστε μόνο στις αδυναμίες της Ευρώπης. Ας μη θεωρούμε τα καλά της δεδομένα, ειδικά εδώ»

Ο κ. Αβράμοπουλος εξήρε την ανθρωπιά που έχουν επιδείξει οι Έλληνες  από το ξέσπασμα της προσφυγικής  κρίσης  λέγοντας ότι «αποτελούν παράδειγμα για όλη την Ευρώπη».

Σε ερώτηση του κοινού σχετικά με τις εξελίξεις και την έκρυθμη κατάσταση του 2015 ο Επίτροπος απαντά ότι αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα είχε γίνει τίποτα ακόμα. «Περίπου 1 δις έχει διοχετευθεί προς την Ελλάδα. Υπήρξε αρχικά καθυστέρηση αλλά τώρα τα πράγματα έχουν βελτιωθεί». Για τα ασυνόδευτα παιδιά λέει ότι είναι από τα πιο ευαίσθητα σημεία της προσφυγικής κρίσης και ότι η Επιτροπή λαμβάνεται ειδική μέριμνα για αυτά.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τα ζητήματα ασφαλείας της ΕΕ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προέτρεψε να μην συγχέουμε τρομοκρατία και μετανάστευση. «Τα τελευταία χρόνια είχαμε σημαντικές εξελίξεις στον τομέα συνεργασιών μεταξύ υπηρεσιών πληροφοριών, κυρίως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις» διαπίστωσε. 

Σχετικά με την επαναφορά της συνθήκης του Δουβλίνου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διαβεβαιώνει ότι «δε θίγει τη χώρα μας, αντιθέτως,τη βοηθάει γιατί επιστρέφει στην κανονικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή