Πούτιν – Ερντογάν: Πρόκληση για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις η δολοφονία του Καρλόφ

Πούτιν – Ερντογάν: Πρόκληση για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις η δολοφονία του Καρλόφ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άμεση ήταν η αντίδραση των ηγεσιών της Τουρκίας και της Ρωσίας μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέστειλαν με τις δηλώσεις τους μήνυμα κατά της «τρομοκρατικής επίθεσης», η οποία όπως υπογράμμισαν αμφότεροι αποτελεί μία πρόκληση, που στοχοποιεί ευθέως τις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε την επίθεση κατά του Ρώσου πρέσβη, υποστηρίζοντας ότι η δολοφονία στόχευε στο να υποσκάψει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας. Ο Ερντογάν ανέφερε ότι συμφώνησε με τον Πούτιν πως η συνεργασία και η αλληλεγγύη στη μάχη κατά της τρομοκρατίας πρέπει να ενισχυθεί. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ο δράστης εργαζόταν για τις δυνάμεις τήρησης της τάξης της Άγκυρας τα τελευταία δύομισι χρόνια. «Θεωρούμε αυτή την επίθεση ως επίθεση κατά του τουρκικού λαού και του τουρκικού κράτους», τόνισε ο Ερντογάν. «Η αλληλεγγύη που έχουμε δείξει με τη Ρωσία για την εκκένωση του Χαλεπιού είναι απόδειξη της αλληλεγγύης μας», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας θα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή για τη διενέργεια της έρευνας για το θάνατο του Ρώσου πρέσβη.

Ο Ρώσος πρόεδρος, από την πλευρά του τόνισε ότι η δολοφονία του Αντρέι Καρλόφ αποτελεί πρόκληση με στόχο τον «εκτροχιασμό» της ειρηνευτική διαδικασίας στη Συρία και της ρωσοτουρκικής αναπροσέγγισης. Την ίδια στιγμή, ζήτησε την παροχή εγγυήσεων από την πλευρά των τουρκικών αρχών για την ασφάλεια των Ρώσων διπλωματών στην Τουρκία.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Μόσχα επιθυμεί να αποκαλυφθεί το ποιος «καθοδήγησε το χέρι του δολοφόνου», ενώ παράλληλα σημείωσε ότι τα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις ρωσικές πρεσβείες ανά τον κόσμο έχουν ενισχυθεί. Υπογράμμισε δε ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα ενταθεί και ότι τα εγκληματικά στοιχεία «θα αισθανθούν τη διαφορά».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυσε από τη Μόσχα, όπου βρίσκεται για να συζητήσει τις εξελίξεις στο συριακό, ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις δε μπορούν να πληγούν από τέτοιου είδους ειδεχθείς επιθέσεις. Για τον Ρώσο πρέσβη, Αντρέι Καρλόφ ανέφερε ότι ήταν «σπουδαίος άνδρας» και «σπουδαίος διπλωμάτης».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή