Ελλειψη σε αντιγριπικά εμβόλια

Ελλειψη σε αντιγριπικά εμβόλια

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στέρεψαν τα ιδιωτικά φαρμακεία από αντιγριπικά εμβόλια. Σε μια περίοδο που έχει ξεκινήσει να καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, και ενώ οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι ο εμβολιασμός όσων δεν έχουν ήδη «οχυρωθεί» έναντι της γρίπης μπορεί να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδημίας, τα ράφια των φαρμακείων της χώρας έχουν ήδη αδειάσει από αντιγριπικά εμβόλια.

«Ακόμα και υπουργός της κυβέρνησης με πήρε τηλέφωνο γιατί έψαχνε αντιγριπικό εμβόλιο», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος προσθέτοντας ότι όσα εμβόλια έναντι της γρίπης είχαν προμηθευτεί τα φαρμακεία έχουν ήδη τελειώσει λόγω της αυξημένης ζήτησης που καταγράφηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Υπάρχει δηλαδή η εκτίμηση ότι εφέτος ο πληθυσμός έδειξε μεγαλύτερη συμμόρφωση στις υποδείξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό, ωστόσο δεν υπήρξε μέριμνα από πλευράς υγειονομικών αρχών για την παραγγελία επαρκών ποσοτήτων εμβολίων.

«Οι εισαγωγές των εμβολίων γίνονται ύστερα από προπαραγγελίες των φαρμακείων», απαντούν κύκλοι του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το οποίο για τη φετινή περίοδο στην Ελλάδα έχουν εισαχθεί 1.747.520 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων και αυτές τις ημέρες αναμένεται η παραλαβή άλλων 27.500 δόσεων για τα φαρμακεία και 10.000 δόσεων για το ΚΕΕΛΠΝΟ (για το προσφυγικό). Πέρυσι, είχαν εισαχθεί 1.630.334 δόσεις, το 2014 1.660.237 δόσεις και το 2013 περίπου 1.278.00 δόσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός, ανήκουν περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες στη χώρα μας.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κ. Λουράντος, προειδοποίησε για αυξήσεις των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εντός του 2017 ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των τιμών τους που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι ο ΠΦΣ θα λειτουργήσει ένα δικό του Παρατηρητήριο Τιμών, εντός του 2017, ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές «ποιες ήταν και πού θα φτάσουν οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ». Οπως κατήγγειλε ο κ. Λουράντος, οι φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να καλύψουν τις απώλειές τους από τις συνεχείς μειώσεις των τιμών των αποζημιούμενων από τον ΕΟΠΥΥ φαρμάκων, θα αυξήσουν τις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ, όσο αυτά παραμένουν εντός των φαρμακείων «για να έλθει μετά η ώρα των σούπερ μάρκετ, όπου θα φαίνεται ότι μειώνουν τις τιμές, που στο μεταξύ θα έχουν φτάσει στα ύψη». Και προσέθεσε πως «εμείς θα φροντίσουμε να ενημερώνονται οι πολίτες κάθε φορά που θα υπάρχει ανατίμηση στα ΜΗΣΥΦΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή