Σε Δωδεκάνησα, Χίο, Σάμο, Λέσβο, μειωμένος ΦΠΑ 30% για 12 μήνες

Σε Δωδεκάνησα, Χίο, Σάμο, Λέσβο, μειωμένος ΦΠΑ 30% για 12 μήνες

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατηρούνται μέχρι το τέλος του 2017 οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Δωδεκάνησα (πλην της Ρόδου και της Καρπάθου), όπως προκύπτει από την τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση.

Από τη διατήρηση του ευνοϊκού καθεστώτος στα ανωτέρω νησιά τα έσοδα του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 50 εκατ. ευρώ. Οπως τονίζεται στη σχετική διάταξη, η απώλεια εσόδων θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Ωστόσο, από το νέο έτος καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές σε πολλά νησιά κυρίως των Κυκλάδων, κάτι που σημαίνει ότι:

• Από την αναπροσαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 17% σήμερα, ακριβαίνουν ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

• Αυξάνονται από 9% σε 13% η ΔΕΗ, το νερό, τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φυτά (αληθινά), τα λαχανικά και φρούτα βρώσιμα, τα δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα είδη και συσκευές ορθοπεδικής, οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας, οι υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

• Αυξάνεται στο 6% από 4% ο υπερμειωμένος συντελεστής για τα φάρμακα και τα βιβλία.

Τα νησιά στα οποία έρχονται αυξήσεις στον ΦΠΑ από την 1/1/2017 είναι:

Σαμοθράκη, Σκόπελος, Αμοργός, Ιος, Κύθνος, Σέριφος, Σίκινος, Ανάφη, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Ηρακλειά, Δονούσα, Θηρασία, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Δήλος.

Σημειώνεται ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ έχουν ήδη καταργηθεί από 1/10/2015 σε Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο και από 1/6/2016 σε Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή