Σε σύγκρουση με το δήμο Πειραιά οδηγείται η ΟΛΠ ΑΕ για 6,285 εκατ. που κατασχέθηκαν από λογαριασμό της

Σε σύγκρουση με το δήμο Πειραιά οδηγείται η ΟΛΠ ΑΕ για 6,285 εκατ. που κατασχέθηκαν από λογαριασμό της

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε de facto αντιπαράθεση με τον δήμο Πειραιά οδηγείται η εισηγμένη ΟΛΠ ΑΕ συμφερόντων του κινεζικού ομίλου Cosco, μετά την εκτέλεση κατάσχεσης 6,285 εκατ. ευρώ για τέλη καθαρισμού, φωτισμού και ηλεκτροδότησης που επεβλήθη στον ΟΛΠ από τον δήμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της στο Χρηματιστήριο Αθηνών η εισηγμένη δεν αναγνωρίζει την βεβαιωθέντα οφειλή και ισχυρίζεται πως "ο δήμος Πειραιά και οι δήμοι που γειτνιάζουν με το λιμάνι του Πειραιά υποχρεούνται να εκδώσουν διοικητικές πράξεις, προκειμένου να διαγράψουν όλες τις παρόμοιες επιβαρύνσεις που είχαν επιβάλει παλαιότερα στον ΟΛΠ, εκτός από εκείνες που έχουν κριθεί νόμιμες με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, υποχρέωση η οποία δεν έχει τηρηθεί μέχρι σήμερα".

Την ίδια στιγμή, ο ΟΛΠ "καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεργαστούν εποικοδομητικά για να συμβάλλουν στον κοινό στόχο της ανάπτυξης και της ευημερίας στο λιμάνι του Πειραιά", σε μια αποστροφή που εκλαμβάνεται απο πολλούς και ως προειδοποίηση.

Υπογραμμίζει δε η εισηγμένη ότι έχει ήδη ξεκινήσει νομικές διαδικασίες για την ανάκτηση του ποσού και πως στις 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών η πρώτη ακροαματική διαδικασία σχετικά με τη νομιμότητα της κατάσχεσης, και η απόφαση εκτιμάται ότι θα εκδοθεί εντός των πρώτων μηνών του 2017. Το ποσό των 6,285 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον ΟΛΠ, αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των τραπεζικών διαθεσίμων του ΟΛΠ και το 80% των καθαρών κερδών του με βάση ιστορικά μέσο επίπεδο και ως εκ τούτου, οι εξωτερικοί ελεγκτές του ΟΛΠ έχουν προσκληθεί από την εταιρεία για να εκτιμήσουν την επίδρασή της στη χρηματοοικονομική κατάστασή του.

Με βάση τις σχετικές πληροφορίες στις 30 Νοεμβρίου 2016 μεταφέρθηκε το ποσό των 6,285 εκατ. από λογαριασμό του ΟΛΠ στην Εθνική Τράπεζα σε λογαριασμό του δήμου Πειραιά, σε συνέχεια της από 4 Ιουλίου 2016 κατάσχεσης του ανωτέρω ποσού για τέλη καθαρισμού, φωτισμού και ηλεκτροδότησης που επεβλήθη στον ΟΛΠ από τον δήμο. "Η παραπάνω κατάσχεση είχε επιβληθεί χωρίς δικαστική απόφαση και παρά τις διατάξεις του άρθρου 13 του νόμου 4337/2015, το οποίο σε συνδυασμό με το νόμο 4404/2016 απαγορεύει την επιβολή στον ΟΛΠ επιβαρύνσεων παρόμοιων με τις παραπάνω", αναφέρει η εταιρεία.  Εκτιμά δε πως διαθέτει ισχυρά επιχειρήματα στην ανωτέρω διαφορά με το δήμο και διαβεβαιώνει τους μετόχους ότι κάθε εξέλιξη σχετική με το θέμα θα δημοσιοποιείται εγκαίρως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή