Γραπτή δέσμευση Τσακαλώτου για ξεπάγωμα βραχυπρόθεσμων μέτρων

Γραπτή δέσμευση Τσακαλώτου για ξεπάγωμα βραχυπρόθεσμων μέτρων

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε αρνητικό κλίμα και χωρίς τελική απόφαση κατέληξε το χθεσινό Euroworking Group που κλήθηκε να αποφασίσει το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Η πλειοψηφία των εκπροσώπων των κρατών-μελών του Euroworking Group εξέφρασε μια σειρά από επιφυλάξεις για τα επιδόματα που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να δεσμευτεί με γραπτή επιστολή ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι θα εφαρμοστούν περικοπές εκεί όπου έγιναν οι παροχές, δηλαδή στους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, στο χθεσινό Euroworking Group, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας, Τόμας Στέφεν, ζήτησε να ολοκληρωθεί πρώτα η δεύτερη αξιολόγηση και μετά να δοθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο κ. Στέφεν δεν ήταν όμως ο μόνος που είχε έντονες επιφυλάξεις. Η πλειοψηφία των μελών, ανάμεσα τους και η Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβακία, Φινλανδία εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τις παροχές της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι στις χώρες τους οι συντάξεις είναι χαμηλότερες και ένα επιπλέον επίδομα σε συντάξεις στην Ελλάδα θα είναι δύσκολο να υποστηριχθεί πολιτικά. Τόνισαν επίσης ότι χώρες σε καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση από αυτήν της Ελλάδας που θέλησαν να δώσουν εφάπαξ επιδόματα σε συνταξιούχους τελικά χορήγησαν πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που εξήγγειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να ικανοποιήσει τις επιφυλάξεις των κρατών-μελών, ο επικεφαλής του Euroworking Group T. Bίζερ, αφού προσπάθησε να πείσει τα κράτη-μέλη πως τα μέτρα είναι ανώδυνα για τα ίδια, τελικά πρότεινε ως συμβιβαστική λύση να στείλει επιστολή ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος στην οποία:

• Θα διαβεβαιώνει ότι το βοήθημα προς τους συνταξιούχους είναι εφάπαξ και πως το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα είναι μόνο για το 2017.

• Θα επιβεβαιώνει τη δέσμευση της κυβέρνησης για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

• Θα δεσμεύεται ότι σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του προϋπολογισμού και ενεργοποίησης του κόφτη, οι περικοπές θα εφαρμοστούν εκεί όπου έγιναν οι παροχές, δηλαδή στους συνταξιούχους.

• Θα δεσμεύεται ότι όταν στο μέλλον υπάρχει υπέρβαση του πλεονάσματος, θα εφαρμόζονται οι προβλέψεις του μνημονίου, δηλαδή θα διατίθεται για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με δεδομένο το αδιέξοδο, ο επικεφαλής του Euroworking Group έδωσε προθεσμία έως αύριο το απόγευμα. Αν δεν υπάρξει αντίδραση (silent procedure) στην επιστολή Τσακαλώτου τότε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε είναι πολύ πιθανό να συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup και σε τηλεδιάσκεψη να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εάν θα εφαρμοστούν τα μέτρα.

Η πρόταση Βίζερ θεωρήθηκε αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, αλλά προσέκρουσε στην ένσταση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Τόμας Στέφεν, ο οποίος πρότεινε να συνδεθεί το «ξεπάγωμα» των μέτρων για το χρέος με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το Βερολίνο δεν βρέθηκε μόνο του με αυτήν τη θέση, καθώς την υποστήριξε και  η Αυστρία ενώ την απέρριψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, τονίζοντας ότι τα δύο θέματα, δεύτερη αξιολόγηση και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεν έχουν σχέση μεταξύ τους. Τη θέση του κ. Χουλιαράκη υποστήριξε και ο εκπρόσωπος της Γαλλίας «αν και όχι τόσο θερμά όσο συνήθιζε στο παρελθόν», όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» για να λάβει την απάντηση του Γερμανού εκπροσώπου «μα λέτε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα».

Νωρίτερα χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κληθείς να σχολιάσει τις εξαγγελίες Τσίπρα για έκτακτο βοήθημα προς τους συνταξιούχους, είπε πως η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει αν τα μέλη της δεν ακολουθούν τους κανόνες. «Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM ρωτήθηκαν αν η απόφαση της Αθήνας είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις της και η αρχική απάντηση ήταν “όχι”», συμπλήρωσε ακόμη, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή