Δεκάδες τροπολογίες στη Βουλή, ακόμα και για διαγραφή εκλογικών προστίμων

Δεκάδες τροπολογίες στη Βουλή, ακόμα και για διαγραφή εκλογικών προστίμων

6' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά σοβαρής δοκιμασίας των αντοχών αυτού που αποκαλείται «καλή νομοθέτηση», τίθεται εκ νέου σήμερα η εθνική αντιπροσωπεία, καθώς με αφορμή την έγκριση του τελευταίου για το τρέχον έτος νομοσχεδίου, υπουργοί αλλά και κυβερνητικοί βουλευτές εισάγουν προς ψήφιση μεγάλο αριθμό τροπολογιών, με στόχο να διευθετηθούν πολλά ζητήματα και υποθέσεις, που κατά κανόνα δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου: Αξιοσημείωτο είναι ότι ορισμένες τροπολογίες που καταθέτουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναδύουν έντονο άρωμα εξυπηρέτησης των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως την διαγραφή προστίμων για παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης και σε μια συμβολική κίνηση καταγγελίας της κυβερνητικής πρακτικής το ΠΟΤΑΜΙ πριν από λίγο ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη διαδικασία.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι 36 είναι οι τροπολογίες που είχαν κατατεθεί έως χθες το βράδυ, 18 βουλευτικές και άλλες τόσες υπουργικές, με την τελευταία εξ αυτών, μάλιστα, να κατατίθεται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (23:15’) Σε αυτό το περιβάλλον, πάντως, ερωτήματα εγείρονται μεταξύ άλλων για τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη, την οποία υπογράφει η κυρία Ευαγγελία Καρακώστα, προβλέπει την χορήγηση δυνατότητας σε άγνωστο αριθμό πολιτών που έχουν αυθαίρετα να τα νομιμοποιήσουν.

Η δεύτερη, που υπογράφεται από τους βουλευτές Μαρία Θελερίτη, Σπ.Λάππα και Αν. Πρατσόλη, προβλέπει την διαγραφή βεβαιώσεων που αφορούν πρόστιμα για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, τα οποία έχουν επιβληθεί με αποφάσεις των Επιτροπών Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων. Οι βουλευτές αιτιολογούν τη συγκεκριμένη κίνησή τους, υποστηρίζοντας πως πρέπει «να εξαλειφθούν αδικίες που προέκυψαν από περιπτώσεις ακραίας εφαρμογής του νόμου».

Ωστόσο, ούτε το πόσες είναι αυτές οι περιπτώσεις αναφέρουν, ούτε τί ακριβώς θεωρείται «ακραία εφαρμογή του νόμου» διευκρινίζουν. Από μια πρώτη ανάγνωση της επίμαχης τροπολογίας, φαίνεται πως αφορά περιπτώσεις των περιφερειακών και όχι των γενικών εκλογών. Το κείμενό της έχει ως εξής: «Διαγράφονται από χρηματικούς καταλόγους βεβαιώσεις που αναφέρονται στη δημοσιοποίηση των στοιχείων στη Κεντρική Βάση δεδομένων των άρθρων 9, 10 και 11 του ν. 3870/2010, συνυπολογιζομένων των προϋποθέσεων του άρθρου 22 του ν. 4147/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με το άρθρο 72 του ν. 4257/2014». Φυσικά, απουσιάζει από το κείμενο της τροπολογίας και η «κοστολόγησή» της: Η διαγραφή προστίμων συνεπάγεται απώλεια εσόδων για το κράτος, αγνώστου ύψους. Στο περιστύλιο ήδη ακούγονται σχόλια καυστικά, περί «εξυπηρέτησης πολιτικών φίλων των βουλευτών, από το χώρο της Αυτοδιοίκησης».

Η τρίτη φέρει την υπογραφή 11 βουλευτών –με πρώτο υπογράφοντα τον κ. Δ.Λάππα- και αφορά επίσης θέματα δημάρχων: συγκεκριμένα ζητείται να παρασχεθεί (και με αναδρομική ισχύ) η δυνατότητα-ευχέρεια των ΟΤΑ να παραιτούνται από ένδικα μέσα, ή να συνάπτουν δικαστικούς ή εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, στις εργατικές δίκες. Η τέταρτη κατατέθηκε από τον κ. Γ. Μπαλαούρα και προβλέπει τη «διαγραφή βεβαιωθέντων ποσών» για τρία Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, για πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί ως αποζημίωση «για αυθαίρετη κατάληψη χώρων του ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής οποιασδήποτε οφειλής, κεφαλαίου και προσαυξήσεων που βεβαιώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, από το έτος 2008 και αφορούν σε αποζημίωση για αυθαίρετη χρήση δημοσίου κτίσματος ή χώρου εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης του Ελληνικού, του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά». Τα εν λόγω ΝΠΙΔ είναι: Ο Σύλλογος Κρητών Ελληνικού «Ο Ψηλορείτης», το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας, και ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος «Ο Ιππόκαμπος».

Ουδείς έως την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ήταν σε θέση να γνωρίζει αν οι δύο αυτές τροπολογίες είναι μεταξύ εκείνων που όπως είπε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Σταθάκης θα κάνει αποδεκτές η κυβέρνηση, έστω με ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις. Αντιδράσεις Η πληθώρα τροπολογιών, φαινόμενο όχι σπάνιο για τη σημερινή συγκυβέρνηση, προκαλεί την εντονότατη διαμαρτυρία σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Ενδεικτικό είναι πως με την έναρξη κιόλας της σημερινής συνεδρίασης, διαμαρτυρίες ακούστηκαν από πλευράς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ, βουλευτές των οποίων είχαν μια πρώτη μετωπική φραστική σύγκρουση με τον κ. Σταθάκη. «Εδώ γίνεται κάτι ντροπιαστικό. Το νομοσχέδιο έχει 17 άρθρα και έχουν κατατεθεί 19 τροπολογίες. Η Βουλή γίνεται «πλυντήριο» της ανικανότητας της κυβέρνησης. Το Προεδρείο πρέπει να προφυλάξει το Κοινοβούλιο, την αξιοπρέπεια του Σώματος, από αυτό τον εξευτελισμό» τόνισε ο κ. Γ. Μανιάτης (Δημ. Συμπαράταξη).

«Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι είναι μια διαδικασία την οποία οφείλουμε να αποφεύγουμε» απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και πρόσθεσε: «Υπάρχουν, ωστόσο, δύο δεδομένα: Τα στατιστικά δεδομένα για τα τελευταία νομοσχέδια πριν κλείσουν τα Χριστούγεννα είναι αμείλικτα σε βάρος σας. Μπορώ να σας καταθέσω στατιστικά δεδομένα. Αρα η ένταση είναι υπερβολική. Δεύτερον, προειδοποιήσαμε από χθες ότι θα υπάρξουν τροπολογίες, που ένα πολύ μεγάλο μέρος τους είναι διαδικαστικές, δηλαδή που αφορούν θέματα τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν, αφού είναι το τελευταίο νομοσχέδιο του έτους. Προειδοποιήσαμε και για 3-4 τροπολογίες σημαντικές που θέλουν μια μεγαλύτερη συζήτηση, για την δεύτερη αξιολόγηση».

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης συνέχισαν να διαμαρτύρονται, και κάλεσαν τον κ. Σταθάκη αφενός να δεσμευτεί ότι δεν θα κατατεθούν και άλλες τροπολογίες, και αφετέρου να καταθέσει τα «στατιστικά στοιχεία» για τα περασμένα έτη που είπε πως διαθέτει «ώστε να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του ότι η τωρινή κατάσταση είναι καλύτερη εκείνης που χαρακτήριζε προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο υπουργός Περιβάλλοντος δεν ανέλαβε τη δέσμευση που του ζητήθηκε, ενώ δεν φάνηκε τουλάχιστον άμεσα να καταθέτει στην εθνική αντιπροσωπεία τα σχετικά στατιστικά στοιχεία.

Οι δικαιολογίες του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τον κ. Σταθάκη, και άλλα στελέχη της κυβερνώσας πλειοψηφίας προσπάθησαν να αιτιολογήσουν το φαινόμενο της «βροχής» των τροπολογιών: Αφενός απορρίπτουν κάθε επιχείρημα περί εξυπηρέτησης προεκλογικών σκοπιμοτήτων, και αφετέρου υποστηρίζουν ότι ακόμα κι αν είναι πολλές οι τροπολογίες «σήμερα», είναι λιγότερες και … ποιοτικότερες εκείνων που χαρακτήριζαν τις ημέρες των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Πολλές φορές λέμε πράγματα μην αντιμετωπίζοντας μια συνήθη κοινοβουλευτική πρακτική, την οποίαν εντάξει να την αλλάξουμε -κι εγώ συμφωνώ να την αλλάξουμε- αλλά δεν χρειάζεται να τα «σηκώνουμε» πριν να γίνουν. Για παράδειγμα ξέρουμε όλοι ότι για δεκαπέντε μέρες η Βουλή δεν θα νομοθετήσει.

Θέλω να σας θυμίσω ότι το 2014 από μια κυβέρνηση η οποία ουσιαστικά είχε πέσει, τυπικά δεν είχε πέσει, κατατέθηκαν σε νομοσχέδιο ανάμεσα -εάν θυμάμαι καλά- στις δύο ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πενήντα πέντε τροπολογίες. Άρα, πολύς θόρυβος, για να γίνεται θόρυβος. Δεν κάνω συμψηφισμό. Λέω ότι σηκώνουμε πολύ αχό, για ένα πράγμα που έχει γίνει και να συμφωνήσουμε να το αλλάξουμε», είπε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ.Βίτσας.

«Ολοφύρεστε και εκπλήσσεστε από τις τροπολογίες τις οποίες έφεραν εδώ υπουργοί και βουλευτές και καλόπιστα σας ερωτώ, συνάδελφοι, καλώς ήλθατε κατ’ αρχάς στον κοινοβουλευτικό πολιτισμό και ευταξία και να σας θυμίσω ότι επί ημερών σας δεν ήταν εξαίρεση, αλλά ήταν κανόνας οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, νομοσχέδια μεταμεσονύχτια με τριψήφιο αριθμό τροπολογιών, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν υπόκειντο σε διαβούλευση και ψηφίζονταν άρον-άρον κλπ.» σχολιάζει απευθυνόμενοι στους βουλευτές της ΝΔ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη. «Είναι γεγονός ότι οι τροπολογίες, με τον ρυθμό που έρχονται, δημιουργούν ένα πρόβλημα κανονικότητας στην κοινοβουλευτική νομοθετική λειτουργία. Είναι μια παθογένεια, η οποία έρχεται από πολύ παλιά και δυστυχώς συνεχίζεται και στις μέρες μας. Ο παρονομαστής, όσον αφορά την ποσότητα των τροπολογιών και τότε και τώρα, θα είναι ο ίδιος, υποθέτω.

Ωστόσο διαφέρει ο αριθμητής, γιατί οι τροπολογίες του χθες, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ήταν για χρήση εξυπηρέτησης στοχευμένων «ημετέρων» φίλων. Νύχτα ήταν αυτές οι τροπολογίες που με φωτογραφική καθαρά διάταξη εισέρχονταν. Οι σημερινές τροπολογίες έρχονται ως ένα βαθμό να θεραπεύσουν αρρυθμίες και την έλλειψη κανονικότητας από όλα τα νομοθετήματα που είχαν προηγηθεί. Σε ένα δεύτερο επίπεδο είναι αποτέλεσμα της ανάγκης εκπλήρωσης μνημονιακών υποχρεώσεων. Άρα, θα πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους με αυτό το παραμύθι. Υπάρχει διαφορά και αυτή πρέπει να την αποδεχθείτε», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Εμμανουηλίδης.

«Πρωτοχρονιά έρχεται, μην το ξεχνάμε κι αυτό, πρέπει να έχουμε προλάβει πριν από την Πρωτοχρονιά, πριν κλείσει ο χρόνος, να διευθετηθούν και κάποια θέματα», υποστηρίζει ο κ. Ν.Συρμαλένιος. «Για τροπολογίες σαφώς δεν συμφωνούμε, αλλά είναι πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με αυτό που γινόταν παλιά. Και κατά κανόνα είναι επείγουσες περιπτώσεις», λέει από την πλευρά της η κυρία Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή