«Λιμάνι» πολεοδομικής πληροφορίας στο Ηράκλειο

«Λιμάνι» πολεοδομικής πληροφορίας στο Ηράκλειο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόση πολεοδομική πληροφορία μπορεί να χωρέσει η οθόνη του υπολογιστή σας; Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης δημιούργησε μια ιστοσελίδα στην οποία οποιοσδήποτε, χωρίς ειδικές γνώσεις, μπορεί εύκολα να βρει τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης που ισχύουν ανά οικοδομικό τετράγωνο ή να αναζητήσει τις πολεοδομικές πληροφορίες που επιθυμεί ανάμεσα σε 700 σχέδια και 570 ΦΕΚ. Μοναδικό μειονέκτημα της πλούσιας εφαρμογής είναι ότι δεν μπορεί ακόμα να υποκαταστήσει το κράτος στην «επίσημη» παροχή στοιχείων.

Η «διαδικτυακή πύλη γεωχωρικών πληροφοριών» του Δήμου Ηρακλείου (στη διεύθυνση http://gis.heraklion.gr) ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία της. Στην ουσία πρόκειται για επέκταση και αναβάθμιση παλαιότερης –ανάλογου τύπου– υπηρεσίας που ξεκίνησε ο δήμος το 2009. Η πύλη παρέχει εντυπωσιακό βαθμό πληροφορίας, από το σχέδιο πόλης και τους τομείς του έως το ρυμοτομικό σχέδιο, τα ρέματα, τους χώρους πρασίνου και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Επιπλέον, προσφέρει όρους δόμησης και χρήσης γης ανά οικοδομικό τετράγωνο, παραπέμποντας τον ενδιαφερόμενο στην τεκμηρίωση της πληροφορίας αυτής (δηλαδή στις αποφάσεις της πολιτείας από τις οποίες προκύπτει).

«Η πληροφορία παρέχεται ανοιχτά. Οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να πλοηγηθεί στη σελίδα, χωρίς να πρέπει να έχει κάποιο ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή του, χωρίς να χρειάζεται ειδικές γνώσεις. Αρκεί να κάνει “δεξί κλικ” στο σημείο που τον ενδιαφέρει», εξηγεί ο αντιδήμαρχος για πολεοδομικά ζητήματα, Γιάννης Ρασούλης. «Ο στόχος μας είναι πολλαπλός. Κατά πρώτον, να εξυπηρετήσουμε τους μηχανικούς και τους λοιπούς πολίτες που πρέπει σήμερα να απευθυνθούν στην πολεοδομία για οποιαδήποτε από τις πληροφορίες αυτές. Ταυτόχρονα, να ανακουφίσουμε την πολεοδομία, απαλλάσσοντάς την από τη διαδικασία αυτή».

Η πύλη δημιουργήθηκε από την ελληνική εταιρεία GET (www.getmap.eu). «Η καινοτομία της είναι ότι χρησιμοποιεί αποκλειστικώς ελεύθερα λογισμικά και λογισμικά ανοιχτού κώδικα, καθώς και ελεύθερα διαθέσιμα δεδομένα. Η επιλογή αυτή μειώνει το κόστος δημιουργίας και διατήρησης της πύλης», εξηγεί ο κ. Γαβριήλ Μαυρέλλης, επικεφαλής της εταιρείας. «Η πληροφορία που παρείχε ο δήμος είναι ελεγμένη, επικαιροποιημένη και επομένως απολύτως ασφαλής».

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι το πέρασμα από την… εποχή του φωτοτυπικού και της σφραγίδας στην ψηφιακή εποχή. Δυστυχώς, προς το παρόν δεν είναι δυνατή η χρήση των χαρτών ή της άλλης πληροφορίας που παρέχει η πύλη, αλλά ο ενδιαφερόμενος πρέπει και πάλι να απευθυνθεί στην πολεοδομία. «Η “ηλεκτρονική υπογραφή” δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί για τέτοιες λειτουργίες», λέει ο κ. Ρασούλης. «Η πληροφορία όμως που παρέχει η πύλη είναι καλύτερη και από της πολεοδομίας μας.

Καθένας από τους 700 χάρτες που περιέχει είναι “σκαναρισμένος” από το πρωτότυπο. Ακόμη και τα σχέδια πόλης του 1936 και 1958 που στην πολεοδομία υπάρχουν σε φωτοτυπία.

Παράλληλα, από το 2017 ξεκινάμε την πλήρη ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών, νέων και παλιών, για τη δημιουργία αρχείου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή