Νέος γίγαντας στα βιομηχανικά αέρια

Νέος γίγαντας στα βιομηχανικά αέρια

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τελική συμφωνία για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους κατέληξαν ο αμερικανικός κολοσσός Praxair Inc. και ο γερμανικός Linde AG, με σκοπό τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας βιομηχανικών αερίων στον κόσμο αξίας 66,6 δισ. δολ. Ο κλάδος του βιομηχανικού αερίου θεωρείται από τους σημαντικότερους τομείς της σύγχρονης οικονομίας, προωθώντας μείξεις διαφόρων ειδών αερίων όπως ήλιο και καθαρό οξυγόνο στο πλαίσιο των βιομηχανικών διεργασιών.

Μάλιστα, οι εταιρείες Praxair και Linde δημιουργούν βιομηχανικά αέρια για τις διαδικασίες μεταποίησης και παραγωγής τροφίμων. Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, η γερμανική Linde κατατάσσεται στη δεύτερη θέση και ακολουθείται από την αμερικανική Praxair Inc. στη λίστα με τους πιο ισχυρούς παράγοντες της αγοράς βιομηχανικού αερίου. Τα ηνία όμως του κλάδου διατηρεί η γαλλική Air Liquide SA, η οποία αγόρασε τον Μάιο την αμερικανική Airgas Inc. έναντι 10 δισ. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η συγχώνευση των δύο εταιρειών προσβλέπει σε πωλήσεις ύψους 30 δισ. πριν από την πραγματοποίηση οποιασδήποτε επενδυτικής κίνησης. Ωστόσο, οι δύο εταιρείες δηλώνουν ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ απαιτείται και η έγκριση των μετόχων των δύο εμπλεκόμενων πλευρών. Η μετοχή της εταιρείας Linde ενισχύθηκε κατά 0,3% μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης.

Σημειωτέον, οι δύο εταιρείες είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο σε προηγούμενες συζητήσεις και τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρξαν ενστάσεις όσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας. H νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευσή τους θα ονομάζεται Linde, θα είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και της Φρανκφούρτης και θα διατηρεί εγκαταστάσεις στη Γερμανία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι μέτοχοι της Linde θα λάβουν 1,540 μετοχές της νέας εταιρείας για κάθε υφιστάμενη μετοχή, ενώ οι μέτοχοι της Praxair θα λάβουν μία μετοχή για κάθε μία παλιά μετοχή.

Επιπλέον, με τη συγκεκριμένη συμφωνία δημιουργούνται ετήσιες συνέργειες ύψους 1 δισ. δολ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Praxair Στιβ Εϊντζελ θα είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ενώ ο πρόεδρος της Linde, Βόλφγκανγκ Ρέιτζλ θα διατηρήσει τη θέση του.Στο νέο Δ.Σ. που θα προκύψει, θα εκπροσωπούνται επί ίσοις όροις και οι δύο εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή