Το ελληνικό animation σε νέες… διαστάσεις

Το ελληνικό animation σε νέες… διαστάσεις

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος δεν θυμάται τις περιπέτειες του Carnation που πάντα έσωζε τη Λόλα από βέβαιο κίνδυνο προτρέποντας τα παιδιά να πίνουν το σοκολατούχο ρόφημα, αν ήθελαν να γίνουν σαν τον καουμπόη που εμφανίστηκε όταν η τηλεόραση ήταν ακόμη σε άσπρο-μαύρο; Και αν τώρα ψιθυρίζετε τη γνωστή επωδό που ακολουθούσε έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους ήρωες κινουμένων σχεδίων στην ελληνική διαφήμιση, αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως ο Carnation ήταν μια αμιγώς ελληνική δημιουργία από την εταιρεία παραγωγής Αρώνης-Ευθυμιάδης τη δεκαετία του ’70, μια από τις εταιρείες που μαζί με άλλους πρωτοπόρους δημιουργούς έθεσαν τα θεμέλια του ελληνικού animation, όπως διαβάζουμε στο λεύκωμα «70 χρόνια δημιουργίας ελληνικών κινουμένων σχεδίων» που παρουσιάστηκε χθες στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Στο λεύκωμα της Ελληνικής Ενωσης Κινουμένων Σχεδίων, ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, γίνεται μια λεπτομερής ιστορική αναδρομή από το 1945 και τον Σταμάτη Πολενάκη, ο οποίος δημιούργησε την πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων «Ο Ντούτσε αφηγείται», σατιρίζοντας τον φασισμό, και φτάνει μέχρι το 2015 με βραβευμένες ταινίες όπως το μικρού μήκους «Dinner for Few» (2014) του Νάσου Βακάλη, που απέσπασε 73 διεθνή βραβεία.

Αν και στο ενδιάμεσο διάστημα χύθηκε πολύ μελάνι και αναδύθηκαν αρκετοί ταλαντούχοι animators, η επαφή του κλάδου με τη διεθνή αγορά, τα μεγάλα φεστιβάλ και τις ξένες συμπαραγωγές έμοιαζε τις περισσότερες φορές με μισοτελειωμένο καρέ. Αυτή τη σύνδεση θα επιχειρήσει να συστηματοποιήσει το ελληνικό τμήμα της ASIFA (Association Interantional du Film d’Animation), το οποίο, αν και λειτουργεί τυπικά περίπου οκτώ χρόνια, απέκτησε νομική μορφή μόλις το 2015. Σε αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζει το πρώτο ελληνικό περίπτερο στη μεγαλύτερη έκθεση κινουμένων σχεδίων στο Ανσί της Γαλλίας τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου θα θεσμοθετήσει ειδικό βραβείο animation το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή