Οι καλλιτέχνες των Δελφών σε ένα λεύκωμα

Οι καλλιτέχνες των Δελφών σε ένα λεύκωμα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Ασπίδα» το μεγάλο υδροκινητικό γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου (1903-2004) που κοσμεί την είσοδο του άλσους στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών «καλωσορίζει» και τους αναγνώστες του λευκώματος «Δελφικές Ανταύγειες» (εκδ. Ερμής) που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Στον πολυτελή τόμο, που δημιουργήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», παρουσιάζονται τα έργα που απαρτίζουν τις συλλογές του κέντρου και ανήκουν σε δύο γενιές καλλιτεχνών που άφησαν το στίγμα τους στην τέχνη του 20ου αιώνα στην Ελλάδα και είχαν διεθνή παρουσία. Η πρώτη γενιά είναι αυτοί που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1925 – 1935, οι περισσότεροι από τους οποίους έφυγαν για σπουδές στο Παρίσι, και ακολουθούν οι νεότεροι που χάραξαν τον δικό τους δρόμο αγνοώντας δεσμεύσεις που χωρίζει τα είδη και τις θεωρίες, όπως σημειώνει η κριτικός τέχνης Εφη Ανδρεάδη που επιμελήθηκε την έκδοση. «Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσει κανείς τα έργα είναι στον φυσικό τους χώρο. Είναι μια περιπατητική εμπειρία», σημειώνει η κ. Ανδρεάδη η οποία μετέφερε αυτή την περιδιάβαση στο χαρτί χωρισμένα σε θεματικές ενότητες.

Το λεύκωμα ξεκινά με τα γλυπτά που βρίσκονται στο κέντρο και οι αναγνώστες θα δουν τα μεγάλα «αφιερώματα» του Τάκις, τα έργα του Γιάννη Παρμακέλη, του Θεόδωρου, του Βλάση Κανιάρη, του Στίβεν Αντωνάκου, του Κώστα Τσόκλη, του Κώστα Βαρώτσου, της Βάνας Ξένου κ.ά. Ακολουθούν τα ζωγραφικά έργα καλλιτεχνών όπως του Γιάννη Γαΐτη, του Αλέκου Φασιανού, της Χρύσας, του Χρόνη Μπότσογλου, του Χρήστου Κυριαζή, του Γιώργου Λαζόγκα, του Απόστολου Χαντζαρά, τα χαρακτικά του Κερκυραίου Λυκούργου Κογεβίνα, μια αφίσα του Πάμπλο Πικάσο «Για τον Αφοπλισμό και την Ειρήνη» και οι φωτογραφίες της Ελένης Μαλιγκούρα, της Νατάσσας Μαρκίδου και της Δανάης Στράτου. Στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης Γλυπτικής το 1994 αρκετοί ξένοι καλλιτέχνες φιλοξενήθηκαν στους Δελφούς και κατέθεσαν τα έργα τους, ανάμεσα στους οποίους ο Κύπριος γλύπτης Θεόδουλος και ο Γάλλος Μισέλ Ζεράρ, ενώ εντυπωσιάζουν τα έργα του Ιάπωνα Μαζαάκι Νόντα, της Ιταλίδας Πατρίτσια Μολινάρι κ.ά.  «Το λεύκωμα δεν αντιπροσωπεύει κάτι άλλο από αυτό που κάνουν οι Δελφοί τα τελευταία 40 χρόνια της ιστορίας τους», σημείωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών Ελένη Αρβελέρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή