Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες εντάσεις στις σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον προκαλεί η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ από Τούρκο αστυνομικό, καθώς η τουρκική κυβέρνηση επιμένει ότι πίσω από τον δράστη κρύβεται το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «δεν έχει αμφιβολίες» για τη συμμετοχή του δολοφόνου στην οργάνωση Γκιουλέν, προσθέτοντας ότι «ορισμένα προκαταρκτικά ευρήματα υποδηλώνουν διασυνδέσεις του με το εξωτερικό». Νωρίτερα, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι «τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία γνωρίζουν ότι η οργάνωση του Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από την επίθεση». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, γνωστοποίησε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μετέφερε στον Τσαβούσογλου τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για «τη ρητορεία που αναπτύσσεται στην Τουρκία περί αμερικανικής ανάμειξης ή υποστήριξης, έστω και έμμεσης, σε αυτή την ακατονόμαστη δολοφονία εξαιτίας της διαμονής του κ. Γκιουλέν εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες». Πρόκειται για «γελοίο ισχυρισμό, παντελώς αβάσιμο και ψευδή», προσέθεσε ο κ. Κίρμπι.

Ενδιαφέρον είναι ότι η Μόσχα εμφανίστηκε απρόθυμη να υιοθετήσει την εκδοχή της Αγκυρας περί ενοχής του δικτύου Γκιουλέν προτού ολοκληρωθούν οι έρευνες για τη δολοφονία του Καρλόφ, στις οποίες συμμετέχει και 18μελής ομάδα Ρώσων διπλωματών και στελεχών των διωκτικών αρχών. «Οφείλουμε να περιμένουμε τα πορίσματα της κοινής ερευνητικής ομάδας. Δεν είναι σωστό να σπεύδουμε σε πρόωρα συμπεράσματα», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή «συνιστά μεγάλο πλήγμα για το κύρος της Τουρκίας».

Σε άλλες δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν επανέλαβε ότι η δολοφονία Καρλόφ είχε χαρακτήρα «προβοκάτσιας» εναντίον της εξομάλυνσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων και των προσπαθειών για πολιτική επίλυση του Συριακού, τονίζοντας ότι «προετοιμάστηκε και εκτελέστηκε πολύ προσεκτικά, με βάρβαρο τρόπο».

Ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet αποκαλύπτει ότι ο 22χρονος δολοφόνος του Ρώσου πρεσβευτή, Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, ο οποίος υπηρετούσε στις ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας, επιστρατεύθηκε οκτώ φορές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου για να ενισχύσει την προσωπική ασφάλεια του προέδρου Ερντογάν.

Εξάλλου, η αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Youm Al-Sabea δημοσίευσε κείμενο με το οποίο ο συνασπισμός Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών Τζαΐς αλ Φατάχ εμφανίζεται να αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή. Μεταξύ των συνιστωσών του συνασπισμού περιλαμβάνεται η τρομοκρατική οργάνωση Τζαμπάτ Φατάχ αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα), συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Στην τριμερή

Αίσθηση έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες η προχθεσινή τριμερής σύσκεψη της Μόσχας, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν ενέκριναν κοινή διακήρυξη για την επίλυση του συριακού προβλήματος με διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Αρκετοί αναλυτές σχολίαζαν την απουσία των ΗΠΑ από την τριμερή διάσκεψη ως ένδειξη περιθωριοποίησή της στο Συριακό.

«Ο υπουργός Εξωτερικών (Τζον Κέρι) δεν βλέπει κανένα αποκλεισμό. Στην πραγματικότητα, θεωρεί ότι πρόκειται για μία ακόμη πολυμερή προσπάθεια για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στη Συρία και καλωσορίζει κάθε πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε χθες ο Τζον Κίρμπι.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα η κηδεία του Αντρέι Καρλόφ, παρουσία του προέδρου Πούτιν, ο οποίος ανέβαλε την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή