Κορυφώνονται οι αντιδράσεις στην Πολωνία

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις στην Πολωνία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές και στους βουλευτές της πολωνικής αντιπολίτευσης που έχουν καταλάβει την αίθουσα συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου, ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, χαρακτήρισε τις πράξεις τους παράνομες και ικανές να προκαλέσουν «μεγάλη συμφορά» στη χώρα. Ωστόσο, η αντιπολίτευση δεν πτοήθηκε, καλώντας να συνεχιστούν οι έξι ημέρες εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, κορυφώνοντας τις εντάσεις που καλλιεργούνται στη χώρα τους τελευταίους 14 μήνες, οι οποίες ξεκίνησαν από τη στιγμή που το εθνικιστικό PiS ανέλαβε την εξουσία. Συγκεκριμένα, η πολωνική αντιπολίτευση απαιτεί επανάληψη του διαλόγου και της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό του 2017, καθώς οι διαδικασίες αυτές έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα σε μία μικρή αίθουσα της Κάτω Βουλής χωρίς την παρουσία των βουλευτών της αντιπολίτευσης, λόγω της κατάληψης που πραγματοποιούν οι τελευταίοι στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

«Πράγματι δρούμε με συγκρατημένο τρόπο», δήλωσε ο Κατσίνσκι σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, πλαισιωμένος από την πρωθυπουργό Μπεάτα Σίντλο και τους προέδρους της Ανω και Κάτω Βουλής. «Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είναι δέσμιοι του νόμου όπως όλοι οι πολίτες… Το μπλοκάρισμα, η στέρηση της ελευθερίας των πολιτών και η παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των νόμιμων διαδικασιών είναι όλα εγκληματικές πράξεις, οι οποίες είναι αποδεκτές από την αντιπολίτευση», διευκρίνισε ο Κατσίνσκι. Μολαταύτα, τονίζοντας την αντικανονικότητα του διαλόγου και της ψηφοφορίας, ο Ρίσαρντ Πέτρου, ηγέτης του φιλελεύθερου Μοντέρνου Κόμματος, δήλωσε ότι δεν βλέπει κάποια άλλη δίοδο από τη συνέχιση των διαμαρτυριών, εφόσον το PiS δεν είναι ανοικτό σε παραχωρήσεις.

Οι φόβοι για υιοθέτηση αυταρχικών πρακτικών από το PiS προκάλεσαν ευρύ κύμα διαμαρτυριών, οι οποίες κορυφώθηκαν την Παρασκευή με τον αποκλεισμό του Κοινοβουλίου από διαδηλωτές. Επιπλέον, το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν και προπηλακισμοί κατά πολιτευτών του PiS, ενώ διαδηλωτές επιχείρησαν να σταματήσουν το αυτοκίνητο όπου επέβαινε ο Κατσίνσκι από το να εισέλθει στο κάστρο Βαβέλ στην Κρακοβία, στο οποίο βρίσκεται θαμμένος ο αδελφός του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή