Μείωση πλεονάσματος εξωτερικού ισοζυγίου κατά 46,7% το 10μηνο

Μείωση πλεονάσματος εξωτερικού ισοζυγίου κατά 46,7% το 10μηνο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική πτώση της τάξεως του 46,7% κατέγραψε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της ελληνικής οικονομίας στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το πλεόνασμα διαμορφώθηκε φέτος σε 1,2 δισ. ευρώ από 2,1 δισ. ευρώ πέρυσι, με τις εισπράξεις από τις μεταφορές να είναι σημαντικά μειωμένες εξαιτίας των μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016, το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε, αλλά ταυτόχρονα μειώθηκε σημαντικά και το πλεόνασμα του ισοζυγίου πληρωμών, επιβαρύνοντας το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ειδικότερα, από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε στα 13,4 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016 από 14,1 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2015. Στην εξέλιξη αυτή οδήγησε η πολύ μεγάλη μείωση της αξίας των εισαγωγών καυσίμων, η οποία μειώθηκε φέτος στα 6,9 δισ. ευρώ από 9 δισ. ευρώ πέρυσι.

Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές άλλων αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,3% στα 26,3 δισ. ευρώ, ενώ ελαφρώς ανοδικά (0,5%) κινήθηκαν και οι εξαγωγές άλλων αγαθών, η αξία των οποίων ανήλθε στα 15 δισ. ευρώ.

• Το πλεόνασμα υπηρεσιών μειώθηκε κατά 10% και υποχώρησε στα 14,5 δισ. ευρώ φέτος στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, από 16,2 δισ. ευρώ πέρυσι την ίδια περίοδο. Οι εισπράξεις από τις μεταφορές κατέγραψαν αισθητή πτώση της τάξεως του 26,7% και ανήλθαν στα 6,3 δισ. ευρώ από 8,7 δισ. ευρώ, με την ΤτΕ να αποδίδει την εξέλιξη αυτή «σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων». Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι εισπράξεις από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 4,2% στα 13,1 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 4,7% στο φετινό δεκάμηνο έναντι του περυσινού.

Πέραν αυτών, αρνητικά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επέδρασε και το γεγονός ότι οι εισπράξεις της γενικής κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή