Σημαντικά μηνύματα από Ακιντζί για εγγυήσεις και ΑΟΖ

Σημαντικά μηνύματα από Ακιντζί για εγγυήσεις και ΑΟΖ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές δηλώσεις για την πορεία των συνομιλιών του Κυπριακού πραγματοποιεί ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί μετά την νέα συνάντηση του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι σήμερα είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με την ε/κ πλευρά σχετικά με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις. Επίσης, οι δυο πλευρές συζήτησαν την Διάσκεψη της Ελβετίας.  Ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει την ευχή του για την άμεση επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος μετά την επικείμενη διάσκεψη.

Στο πεδίο των εγγυήσεων ο κ. Ακιντζί αναφέρει τα εξής: «Οι θέσεις των δυο πλευρών για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις δεν είναι μυστικές. Οι ε/κ έχουν τις δικές τους απόψεις και εμείς τις δικές μας. Σε περίπτωση που μια πλευρά επιμένει μέχρι το τέλος για την θέση «μηδέν εγγυήσεις μηδέν στρατός» δεν πρόκειται να έχουμε αποτέλεσμα. Αυτό το δήλωσα πολλές φορές. Ωστόσο, δεν σταματώ με την υπογράμμιση αυτού του σημείου. Συνεχίζω και δηλώνω ότι δεν θα έχουμε αποτέλεσμα αν επιμείνουμε ότι στο ζήτημα των εγγυήσεων δεν θα τροποποιήσουμε τίποτα».

Στην συνέχεια, ο κ. Ακιντζί τονίζει: «Δεν επιθυμούμε να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια μας. Αυτό δεν το επιθυμούμε και για την άλλη κοινότητα.  Στο πεδίο των εγγυήσεων επιθυμούμε να δούμε την Τουρκία να εγγυάται το νέο καθεστώς. Αυτό δεν το αποδέχονται οι Ελληνοκύπριοι. Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις. Ωστόσο, ότι είναι θετικό για την μια πλευρά δεν πρέπει να είναι αρνητικό για την άλλη. Ότι εκλαμβάνεται ως ασφάλεια από την μια πλευρά να μην αποτελεί στοιχείο απειλής για την άλλη. Πρέπει να εξασφαλίσουμε αυτή την φόρμουλα. Για αυτό χρειαζόμαστε διαπραγματεύσεις. Δεν πρόκειται ποτέ να δημιουργήσει θετικό αποτέλεσμα προσέγγιση του τύπου «εμείς πηγαίνουμε εκεί για να δώσουμε τέλος στις εγγυήσεις».

Ο κ. Ακιντζί εύχεται στο ζήτημα των εγγυήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα η Τουρκία και η Ελλάδα θα ξεκινήσουν να συζητούν το όλο ζήτημα. Παράλληλα, αναφέρεται στην σημασία μιας κοινής φόρμουλας. 

Ο κ. Ακιντζί αναφέρεται και στις εξελίξεις στην ΑΟΖ με τα εξής λόγια: «Το πλούτος των φυσικών πόρων στα περίχωρα αυτού του νησιού δεν ανήκει σε μια κοινότητα, αλλά σε ολόκληρο το νησί. Αυτό το πεδίο θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης.

Μπορούμε να το κατορθώσουμε. Έχουμε αυτή την δυνατότητα. Η πιο λογική φόρμουλα είναι η μεταφορά του κυπριακού αερίου μαζί με αυτό του Ισραήλ, μετά την λύση στην Τουρκία και στην Δύση».

Στην συνέχεια, ο κ. Ακιντζί στέλνει το εξής μήνυμα στην ε/κ πλευρά: «Αναμένουμε ότι καθώς πλησιάζουμε στην τόσο κρίσιμης σημασίας Διάσκεψη της Γενεύης αυτό το ζήτημα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα. Πραγματοποιούνται κάποια βήματα.  Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτά τα βήματα δεν θα φτάσουν στο σημείο που θα εμποδίζουν την διάσκεψη μας και την προσπάθεια λύσης. Γνωρίζουμε ότι αυτό θα ήταν πολύ λάθος. Διότι, σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα τεθεί ζήτημα αντί-βημάτων (απάντησης εκ μέρους της Τουρκίας)».

Ο κ. Ακιντζί αποκλείει την έναρξη εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα, επαναλαμβάνει την θέση της ηγεσίας του ότι στην Γενεύη θα συμμετάσχουν οι δυο ηγεσίες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Ο ίδιος αναρωτιέται για την σχέση της Κίνας με την νέα προσπάθεια λύσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή