Ρευστότητα 1,2 δισ. σε επιχειρήσεις από ΕΤΕπ

Ρευστότητα 1,2 δισ. σε επιχειρήσεις από ΕΤΕπ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαδοχικές συμφωνίες για ρευστότητα 1,2 δισ. ευρώ περίπου στην ελληνική οικονομία υπέγραψαν χθες το υπουργείο Οικονομίας, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Πρόκειται για κεφάλαια και δάνεια που θα δοθούν:

• Μέσω του νέου Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΤΑΕΣΥΜ) προς καινοτόμες επιχειρήσεις.

• Μέσω των τραπεζών Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

• Απευθείας προς επιχειρήσεις και πανεπιστήμια.

Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών συστήνεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και 60 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ και το ΕΤαΕ, που είναι μέρος της ΕΤΕπ με αποστολή την υποστήριξη των ευρωπαϊκών πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ). Η υπογραφή της σύμβασης για την ίδρυση του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγερ και της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, το ΤΑΕΣΥΜ θα λειτουργεί ως επενδυτική πλατφόρμα, με στόχο να διοχετεύσει σταδιακά στην αγορά ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ, καθώς στο αρχικό κεφάλαιο των 260 εκατ. ευρώ, θα προστεθούν επιπλέον κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές. Ουσιαστική εμπλοκή στο νέο ΤΑΕΣΥΜ θα έχει επίσης ο νέος δημόσιος αναπτυξιακός φορέας που θα προκύψει από την αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ και της θυγατρικής του ΤΑΝΕΟ. Οπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, το Ταμείο θα προσφέρει χρηματοδότηση με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική σύνθεση των επιχειρήσεων (equity capital, venture capital). Τα «παράθυρα» της πλατφόρμας, δηλαδή οι βασικοί τομείς επενδύσεων θα είναι οι εξής:

• Επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας με τη δημιουργία από ένα έως τρία ταμεία, μεταξύ των οποίων το ταμείο μεταφοράς τεχνολογίας και το ταμείο επιτάχυνσης.

• Επενδύσεις γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια και σε στάδιο ανάπτυξης. Το Ταμείο θα απευθύνεται σε κάθε είδους επιχειρήσεις, με έμφαση στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τουρισμό, ενέργεια, αγροδιατροφή, περιβάλλον, εφοδιαστική αλυσίδα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες, υλικά – κατασκευές.

Οι τράπεζες

Εκτός από τη συμβολή της στη δημιουργία του ΤΑΕΣΥΜ, η ΕΤΕπ προχώρησε χθες στην υπογραφή συμφωνιών με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για τη χορήγηση ρευστότητας ύψους 1 δισ. ευρώ. Τα δάνεια είναι με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και θα δοθούν προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, οι οποίες θα πρέπει να συνεισφέρουν 330 εκατ. ευρώ με τη μορφή επίσης δανείων προς τις επιχειρήσεις. Η ΕΤΕπ υπέγραψε επίσης τρεις νέες χρηματοδοτικές συμβάσεις, συνολικού ύψους 203 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για:

• Δάνειο ύψους 138 εκατ. ευρώ με ελληνικά πανεπιστήμια στην Αθήνα, τα Χανιά, το Ηράκλειο, την Κομοτηνή, τη Μυτιλήνη, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο για τη χρηματοδότηση της κατασκευής, της επέκτασης και της ανακαίνισης κτιρίων και εγκαταστάσεων στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

• Πρώτη δόση δανείου ύψους 40 εκατ. ευρώ (από συνολική γραμμή χρηματοδότησης 85 εκατ. ευρώ) με τη ΔΕΗ για το πρόγραμμα υποσταθμών υψηλής τάσης και έξυπνων μετρητών της επιχείρησης.

• Χρηματοδότηση ανάπτυξης ύψους 25 εκατ. ευρώ προς την Upstream, η οποία είναι πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω κινητών συσκευών και προωθεί το εμπόριο σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή