Καλπάζει η ανεργία, αυξάνονται οι κενές θέσεις εργασίας

Καλπάζει η ανεργία, αυξάνονται οι κενές θέσεις εργασίας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά προσλαμβάνει η ανεργία στη χώρα μας, όπως φαίνεται και από την αύξηση των κενών θέσεων εργασίας που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το γ΄ τρίμηνο του 2016. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των κενών θέσεων στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε ετήσια άνοδο κατά 24,3%, παραμένοντας βέβαια σε αισθητά χαμηλό αριθμό, της τάξεως των 15.689 κενών θέσεων έναντι 12.626 το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο του 2015. Σε τριμηνιαία βάση, οι κενές θέσεις σημείωσαν αύξηση κατά 3,4% έναντι πτώσης 1,2% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η έρευνα των κενών θέσεων εργασίας είναι δειγματοληπτική, διενεργείται σε τριμηνιαία βάση και σε δείγμα 7.451 επιχειρήσεων. Καταγράφει τον αριθμό των κενών θέσεων στο σύνολο της οικονομίας, με εξαίρεση τον Πρωτογενή Τομέα και τις Δραστηριότητες των νοικοκυριών. Κενή θέση θεωρείται μία νεοδημιουργηθείσα θέση, μία ήδη κενή θέση ή μία θέση που πρόκειται να κενωθεί σύντομα, για την οποία ο εργοδότης έχει προβεί πρόσφατα σε δραστικές ενέργειες για να βρεθεί κατάλληλος υποψήφιος, εκτός της επιχείρησης και η οποία είναι διαθέσιμη είτε άμεσα είτε στο απώτερο μέλλον. Να σημειωθεί επίσης, ότι κενές θέσεις εργασίας αφορούν μόνο τους μισθωτούς. Οπως μάλιστα εξηγούν ειδικοί στην «Κ» η αύξηση των κενών θέσεων σε περιόδους υψηλής ανεργίας, όπως αυτή που διανύουμε, δείχνει αύξηση της διαρθρωτικής ανεργίας, λόγω των αναντιστοιχιών και των διαφορετικών εξελίξεων ανά τομέα δραστηριότητας, της σημαντικής διαφυγής ταλέντων στο εξωτερικό και της ανεπαρκούς κινητικότητας του εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, παρότι ορισμένες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση συγκεκριμένων επαγγελματιών, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι για το φαινόμενο της ταυτόχρονης με υψηλή ανεργία ύπαρξης κενών θέσεων εργασίας ευθύνονται κυρίως παράγοντες όπως για παράδειγμα οι χαμηλές αποδοχές, οι κακές συνθήκες εργασίας ή και η έλλειψη κινητικότητας και όχι η έλλειψη δεξιοτήτων.

Βέβαια, παρά τη σημαντική αύξηση κατά 24,3%, οι κενές θέσεις εργασίας παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές (15.689 κενές θέσεις), με δεδομένο ότι για παράδειγμα το πρώτο τρίμηνο του 2009 ήταν 51.613. Στοιχείο άκρως ανησυχητικό, καθώς ο αναιμικός ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας που αποδεικνύεται από την αντίστροφη σχέση μεταξύ υψηλού ποσοστού ανεργίας και χαμηλού ποσοστού κενών θέσεων εργασίας, οδηγεί στη υψηλή ανεργία των πτυχιούχων και στη διαρροή τους σε τρίτες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή