Εμπόδιο για τη Λεπέν η άρνηση τραπεζών για δάνειο

Εμπόδιο για τη Λεπέν η άρνηση τραπεζών για δάνειο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλίδα ηγέτις της Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, δεν μπορεί να συγκεντρώσει το χρηματικό ποσό που χρειάζεται για την προεκλογική εκστρατεία των επερχόμενων προεδρικών και νομοθετικών εκλογών του 2017, καθώς οι τράπεζες, τόσο οι εγχώριες όσο και οι εξωχώριες, συνεχίζουν να αρνούνται να δανείσουν λεφτά στο Εθνικό Μέτωπο για πολιτικούς λόγους, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτατος αξιωματούχος του ακροδεξιού κόμματος.

Ο γενικός γραμματέας του Εθνικού Μετώπου, Νίκολας Μπέι, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 πως έχει επιδιώξει μάταια να πάρει δάνειο 27 εκατ. ευρώ για τις προεκλογικές εκστρατείες των εκλογών για τη γαλλική προεδρία και την Εθνοσυνέλευση, οι οποίες θα διαξαχθούν από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς, «από τραπεζικά ιδρύματα που βρίσκονται τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου». Τονίζοντας ότι οι γαλλικές τράπεζες αρνούνται να δανείσουν χρήματα στο κόμμα του, ο Μπέι ανέφερε ότι αυτή η πολιτική των τραπεζών «εγείρει προβλήματα διακρίσεων, βάσει των πολιτικών αντιλήψεων».

Μολαταύτα, ένας εκπρόσωπος της τράπεζας Societe Generale, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας, δήλωσε ότι η τράπεζα αρνείται συστηματικά να δώσει δάνεια σε πολιτικά κόμματα, ανεξαρτήτως των αντιλήψεων που πρεσβεύουν, υπογραμμίζοντας την πολιτική ουδετερότητα του γαλλικού τραπεζικού κολοσσού.

Στον αντίποδα, η Credit Agricole, η BPCE και η Credit Mutuel δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς του γ.γ. του Εθνικού Μετώπου, ενώ η BNP Paribas και η Γαλλική Τραπεζική Ομοσπονδία αρνήθηκαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο. Εντούτοις, οι ισχυρισμοί του Νίκολας Μπέι πρέπει να έχουν κάποια βάση, καθώς στο παρελθόν τα γαλλικά μέσα έχουν δημοσιεύσει γράμματα γαλλικών τραπεζών που αρνούνται ξεκάθαρα να δώσουν δάνειο στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Επομένως, παρότι η Λεπέν δείχνει να έχει την υποστήριξη περίπου του ενός τετάρτου των Γάλλων ψηφοφόρων, κάτι που φαίνεται ότι σίγουρα θα της δώσει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου 2017, το ζήτημα της οικονομικής στήριξης της προεκλογικής της καμπάνιας παραμένει ένα ανοικτό ζήτημα με πολλές δυσκολίες για τη Γαλλίδα πολιτικό. Ωστόσο, το σενάριο ενός ξένου δανειστή δείχνει πιο πιθανό για το Εθνικό Μέτωπο, εφόσον αναλογιστούμε και την αποκάλυψη που έλαβε χώρα το 2014, ότι το ακροδεξιό κόμμα είχε δεχτεί δάνειο εννέα εκατ. ευρώ από Ρώσο δανειστή.

Το σενάριο εμφάνισης ενός Ρώσου δανειστή και στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι πιθανό, αν λάβουμε υπόψη την προσέγγιση της Μόσχας με τα λαϊκίστικα και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της Ε.Ε. και τα ερωτήματα που έχουν εγείρει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σχετικά με την πιθανή ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή