«Μποναμάς» η απόφαση για μετατάξεις

«Μποναμάς» η απόφαση για μετατάξεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμόγελα στους αποσπασμένους σε μία θέση του υπουργείου Παιδείας, «πάγος» για εκείνους που περιμένουν για την ίδια θέση εδώ και τρία χρόνια! Χαρακτηριστικά προεκλογικής παροχολογίας έχει η τελευταία κυβερνητική απόφαση για τις μετατάξεις, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επικρίνει την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας πως εκ του πονηρού ζητεί να περάσει η αρμοδιότητα, διοικητικά, των σχολείων στους δήμους.

Ειδικότερα, οι αποσπασμένοι στον υπουργείο Παιδείας και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης υποβάλλουν αυτές τις ημέρες αίτηση στην υπηρεσία που είναι αποσπασμένοι για να… μονιμοποιήσουν τη θέση τους. Δηλαδή, για να πάρουν μετάταξη, όπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η προθεσμία είναι έως τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο Σάββας Φωτιάδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας, οι αποσπασμένοι στην κεντρική υπηρεσία είναι περίπου 400 και άλλοι 600 σε θέσεις Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Ωστόσο, η απόφαση οδηγεί σε αποκλεισμούς, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι θα ευνοηθούν «ημέτεροι». Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε στην «Κ» ο Νικηφόρος Κωνσταντίνου, μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, υπάρχουν αντιδράσεις στην απόφαση του υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης διότι δεν δίνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης και σε εκπαιδευτικούς που είχαν αποσπασθεί στο υπ. Παιδείας προηγούμενα έτη, ενώ θα καλυφθούν –τυχόν, προνομιούχες– θέσεις χωρίς ανοιχτή διαδικασία. Από την πλευρά του, ο κ. Φωτιάδης τόνισε ότι εδώ και μία τριετία εκκρεμούν 800 αιτήσεις για μετάταξη στην κεντρική υπηρεσία ή άλλες διοικητικές υπηρεσίες του υπ. Παιδείας.

Από την άλλη, ο κ. Γαβρόγλου συντασσόμενος με τη ΔΟΕ επέκρινε χθες την ΚΕΔΕ που ζήτησε, διά του προέδρου της Γιώργου Πατούλη, να αναλάβουν οι δήμοι τη διοικητική αρμοδιότητα των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Θέλω να σας εκφράσω την έκπληξή μου για την επιμονή σας σε ένα αίτημα προδήλως αντισυνταγματικό. Η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό που προστατεύεται από το Σύνταγμα. Συνεπώς, με εκπλήσσει δυσάρεστα το γεγονός ότι η Eνωσή σας επιθυμεί να θέσει εν αμφιβόλω –μεταξύ άλλων– και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που, όπως γνωρίζετε, έχει αποφανθεί οριστικά και αμετάκλητα για το θέμα», ανέφερε χθες ο κ. Γαβρόγλου σε απαντητική επιστολή του προς τον κ. Πατούλη. «Αντιπαρέρχομαι τα επιχειρήματά σας, διότι αφενός στερούνται πραγματικής βάσης και αφετέρου, όπου έχουν εφαρμοστεί παρόμοια μοντέλα, έχει αναπτυχθεί σοβαρή κριτική για τον τρόπο που βοηθούν στην αναπαραγωγή και παγίωση κοινωνικών ανισοτήτων… Η Παιδεία δεν είναι τοπικό θέμα, είναι εθνικό. Εκτιμώ ότι κάθε συζήτηση επί του συγκεκριμένου είναι εντελώς περιττή και δεν προτίθεμαι να τη συνεχίσω», ξεκαθαρίζει ο κ. Γαβρόγλου, ο οποίος σε δηλώσεις του (Πρώτο Πρόγραμμα) παρουσίασε μία επιπλέον εκτίμηση στην προσπάθεια ερμηνείας της απόφασης της ΚΕΔΕ. Oπως είπε: «Θέλουν και τα νηπιαγωγεία, για να αρχίσουν να χρεώνουν χρήματα ή να κάνουν κάποιους διορισμούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή