Αμερικανικό (και όχι μόνον) ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Αμερικανικό (και όχι μόνον) ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επενδυτικό ενδιαφέρον της εισηγμένης στη Wall Street, GasLog Ltd συμφερόντων του εφοπλιστή Παναγιώτη (Peter) Γ. Λιβανού για το project πλωτού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη επιβεβαιώνει την αυξημένη κινητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο για εισαγωγή αερίου απο τις ΗΠΑ και άλλες πηγές.

Παράλληλα ο γερμανικός όμιλος logistics, Kuehne+Nagel και η Cosco Shipping-Agency (Greece) S.A. έχουν ήδη εκμισθώσει αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του Λιμένα όπου συγκεντρώνουν και επαναπροωθούν εξαρτήματα προς τις ευρωπαϊκές και άλλες αγορές.

Επίσης, ελληνικός όμιλος αλλά και ρωσικά επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν επίσης διατυπώσει εδώ και καιρό ενδιαφέρον για κάθε σχέδιο αξιοποίησης του λιμανιού.

Όμως τώρα έρχεται η πιο επίσημη επιβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που αποδίδουν διεθνείς οικονομικοί παράγοντες στην Αλεξανδρούπολη και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Η GasLog Ltd υπέγραψε συμφωνία με τον όμιλο Κοπελούζου για την απόκτηση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Gastrade Α.Ε. Η Gastrade αναπτύσσει στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης έναν υπεράκτιο πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) και η συμμετοχή της GasLog Ltd αφενός της εξασφαλίζει έναν ακόμα οικονομικά εύρωστο μέτοχο και αφετέρου διευκολύνει δυνητικά τη συνεργασία με έναν από του μεγαλύτερους ανεξάρτητους διαχειριστές δεξαμενοπλοίων μεταφοράς LNG διεθνώς, όπως είναι η GasLog.

Το project, που θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, έχει χαρακτηριστεί Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), συνδυάζεται με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) αλλά και με τον αγωγό TAP.

«Το έργο αυτό θα παρέχει μια νέα διαδρομή και μια σημαντική πηγή διαφοροποίησης προμήθειας φυσικού αερίου σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που σήμερα εξαρτώνται από αγωγούς στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη καθώς και στην ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού στην περιοχή ενώ θα προωθήσει τον ανταγωνισμό και την ευελιξία των τιμών», αναφέρει η αμερικανική εισηγμένη σε ανακοίνωση της στο επενδυτικό κοινό. Στο ίδιο έγγραφο η GasLog αποκαλύπτει πως «υπάρχει ένας αριθμός εταιρειών που έχει εκφράσει επίσης ενδιαφέρον για να προμηθεύσει με υγροποιημένο φυσικό αέριο την Αλεξανδρούπολη».

Κύκλοι της αγοράς υπενθυμίζουν ότι η αμερικανική Cheniere Energy Inc, εκ των μεγαλύτερων εξαγωγέων LNG από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη και δη μεσογειακά λιμάνια έχει ήδη πραγματοποιήσει συζητήσεις με την ελληνική πλευρά και τον όμιλο Κοπελούζου.

Οι εξαγωγές αμερικανικού LNG εκτιμάται πως θα αποτελέσουν έναν εκ των κλάδων που θα ενισχυθούν απο τις πολιτικές που έχει εξαγγείλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της GasLog, Paul Wogan σημειώνει πως αυτός ο πλωτός τερματικός σταθμός «θα χρησιμοποιηθεί ως πύλη για τις εισαγωγές αερίου στη Νότια Ευρώπη».

Για το project έχουν ακόμα ενδιαφερθεί επισήμως η ΔΕΠΑ, η Bulgarian Energy Holding ενώ πληροφορίες θέλουν αμερικανική παραγωγό και εξαγωγέα LNG να έχει επίσης πραγματοποιήσει επαφές με τον όμιλο Κοπελούζου. Διεθνείς προμηθευτές από ΗΠΑ, Κύπρο, Ισραήλ, Qatar, Αίγυπτο και Αλγερία θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήστες του.

Την ίδια ώρα το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους συμβούλους τους εξετάζουν τις επιλογές αξιοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης όπως είναι οι επιμέρους παραχωρήσεις κατά δραστηριότητα, η συνολική παραχώρηση αλλά και ενδεχόμενη μεταφορά του στο υπερταμείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή