Ντάισελμπλουμ: Ελήφθη η επιστολή Τσακαλώτου – Επαρκείς οι δεσμεύσεις της Αθήνας

Ντάισελμπλουμ: Ελήφθη η επιστολή Τσακαλώτου – Επαρκείς οι δεσμεύσεις της Αθήνας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επανέναρξη των συνομιλιών με την Ελλάδα στο θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ στη σχετική ανακοίνωση, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει ξαναρχίσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα αυτά μέτρα και πρόσθεσε πως οι θεσμοί έχουν λάβει από την ελληνική κυβέρνηση την επιστολή μέσω της οποίας επαναβεβαιώνονται οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς για μεταρρυθμίσεις.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις μετά τη λήψη της επιστολής από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών με την οποία επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είμαι χαρούμενος που ανοίγει ο δρόμος και μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο», αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Από την πλευρά του αξιωματούχος της Ευρωζώνης επιβεβαίωσε τη λήψη της επιστολής από την ελληνική κυβέρνηση, στον απόηχο των ανησυχιών που είχαν εκδηλώσει οι θεσμοί αλλά και το Eurogroup σχετικά με το επίδομα προς τους συνταξιούχους. Παράλληλα, σημειώνει ότι η επιστολή Τσακαλώτου κατευνάζει την αρχική έντονη ανησυχία σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις της Αθήνας στο πλαίσιο του μνημονίου ειδικά στο ζήτημα των συντάξεων.
 
Τι αναφέρει το Μαξίμου
 
Το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που ανακοίνωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ αποτελεί την αναμενόμενη δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών να στηριχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και, με το πάγωμα του ΦΠΑ, οι κάτοικοι των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές, τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικές πηγές.
 
Ο μόνος που σήμερα δεν χαίρεται είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να ταυτιστεί και στη Βουλή με τις πιο τιμωρητικές πτέρυγες των δανειστών, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
 
Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα κεντρικά ζητήματα για την απεμπλοκή της κατάστασης ήταν να επιβεβαιώσει η Αθήνα ότι στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης δαπανών. Μάλιστα οι θεσμοί ζητούσαν σε αυτό το ενδεχόμενο οι πρώτες περικοπές να αφορούν στις παροχές που έγιναν προς τους συνταξιούχους.
 
Ειδικότερα, όπως είχε αποκαλύψει η «Καθημερινή», στην επιστολή των θεσμών αναφερόταν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να δεσμευθεί ότι:

• Η παροχή προς τους συνταξιούχους είναι έκτακτη και εφάπαξ, ενώ θα πρέπει να είναι σαφές ότι και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα αφορά μόνο το 2017. Να σημειωθεί ότι για το μέτρο αναστολής του ΦΠΑ στα νησιά, ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει ρητώς ότι την 1η Ιανουαρίου 2018 θα αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ.

• Στην περίπτωση που καταγραφεί απόκλιση από το πρωτογενές πλεόνασμα επί του οποίου η ελληνική κυβέρνηση έχει υπολογίσει τις παροχές, (το 0,75% του ΑΕΠ), τότε θα πρέπει να πάρει ισοδύναμα μέτρα.

• Στο μέλλον, όταν θα υπάρχει υπέρβαση έναντι του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα τηρούνται τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και θεσμών και τα οποία αποτυπώνονται στο μνημόνιο. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η υπεραπόδοση θα κατευθύνεται για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και για τη μείωση των φορολογικών βαρών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή