Πράγα: στοιχειωμένη γοητεία

Πράγα: στοιχειωμένη γοητεία

11' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισκεπτόμαστε αξιοθέατα και κυνηγάμε φαντάσματα στη «μητέρα των πόλεων», που τις ημέρες των γιορτών είναι πιο λαμπερή από ποτέ.

Περισσότερες από δύο δεκαετίες μετά τη Βελούδινη Επανάσταση και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η δημοτικότητα της πρωτεύουσας της Τσεχίας ως ενός από τους πιο προβεβλημένους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο δεν δείχνει σημάδια ύφεσης. Οι επιλογές που προσφέρει η Πράγα, όπως εξαιρετική αρχιτεκτονική, ανακαινισμένα μπαρόκ και ροκοκό κτίσματα, ελικοειδή δρομάκια για περπάτημα, μοναδική ατμόσφαιρα και τεράστια γκάμα ψυχαγωγίας και διασκέδασης, της προσδίδουν τη φημισμένη υπεροχή της. Πρόκειται για μια πόλη πολύ καλά διατηρημένη –δεν καταστράφηκε όπως άλλες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο– με εντυπωσιακά αξιοθέατα. Δεν είναι τυχαίο που από το 1992 το ιστορικό κέντρο της έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Η ομορφιά της είναι σαγηνευτική, γι’ αυτό όσοι την επισκέπτονται συνήθως μετά από κάποιο διάστημα επιστρέφουν. Σας το λέω από προσωπική πείρα – έως τώρα έχω βρεθεί εκεί τρεις φορές κι ακόμα συνεχίζω να την εξερευνώ και να την ανακαλύπτω.

ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΕΜΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Την περίοδο των γιορτών η «μητέρα των πόλεων» λάμπει όσο σε καμία άλλη εποχή του χρόνου. Τα φετινά Χριστούγεννα στην Πράγα είναι αφιερωμένα στην παράδοση και τη φύση, γι’ αυτό και στους δημόσιους στολισμούς στην πλατεία της Παλιάς Πόλης και στους κεντρικούς δρόμους κυριαρχούν υλικά όπως πευκοβελόνες, γκι ή ξύλο και φιγούρες από ψωμί ζυμωμένο με τζίντζερ. Τα κλασικά γιορτινά χρώματα –πράσινο, λευκό, κόκκινο και χρυσό– πρωταγωνιστούν στον διάκοσμο των δημόσιων χώρων. Οι υπαίθριοι πάγκοι των χριστουγεννιάτικων αγορών, φορτωμένοι με χειροποίητα στολίδια, κεριά, κοσμήματα, κεραμικά, τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως ψητά τσέχικα λουκάνικα (klobása), και παραδοσιακά γλυκά, όπως το trdelnik, που μοιάζει με τον «δικό μας» λουκουμά, παραπέμπουν με συγκινητικό τρόπο στην αθωότητα των παιδικών μας χρόνων. Oι αγορές είναι ανοιχτές έως τις 6 Ιανουαρίου, από τις 10 το πρωί έως αργά το βράδυ, συμπεριλαμβανομένων της παραμονής των Χριστουγέννων, της ημέρας των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι πιο δημοφιλείς βρίσκονται στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης και στην Πλατεία Βέντσεσλας (Wenceslas), που απέχουν περίπου 5 λεπτά με τα πόδια η μία από την άλλη. Υπάρχουν όμως και άλλες μικρότερες, που επίσης αξίζουν την προσοχή σας, όπως στην Πλατεία Δημοκρατίας και στην πλατεία μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο.

Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μολδάβα, η Πράγα έχει γεννήσει σπουδαίους συγγραφείς, καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, αλλά και αθλητές. Σύμφωνα με τον θρύλο, ιδρύθηκε από την πριγκίπισσα Λιμπούσε και τον σύζυγό της Πρέμυσλ, ιδρυτή της ομώνυμης δυναστείας. Σύντομα, η πόλη έγινε η έδρα των βασιλέων της Βοημίας, κάποιοι εκ των οποίων κυβέρνησαν αργότερα ως αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενώ εξελίχθηκε σε σημαντικότατο εμπορικό κέντρο για όλη την Ευρώπη.

Μεγάλη ακμή γνώρισε τον 14ο αιώνα, κατά τη βασιλεία του Καρόλου Δ΄, ο οποίος διέταξε την κατασκευή του Νόβε Μιέστο (Νέας Πόλης) δίπλα στην Παλιά Πόλη. Επίσης, τότε ανεγέρθηκε η θρυλική Γέφυρα του Καρόλου, σήμα κατατεθέν της πόλης, ενώ μνημείο της εποχής είναι και ο Καθεδρικός του Αγίου Βίτου μέσα στο κάστρο Χράντσανι (Hradčany), ο παλαιότερος γοτθικός καθεδρικός ναός της κεντρικής Ευρώπης. Στη νεότερη ιστορία, η κομμουνιστική διακυβέρνηση διήρκεσε περισσότερο από 40 χρόνια και μέχρι το 1989 την πόλη επισκέπτονταν ελάχιστοι τουρίστες. Η Βελούδινη Επανάσταση –ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν αναίμακτη– στις 17 Νοεμβρίου 1989 (εθνική εορτή πλέον) άλλαξε ριζικά την πραγματικότητα και, κυριολεκτικά από τη μία στιγμή στην άλλη, η Πράγα έγινε ο πιο δημοφιλής προορισμός στην Ευρώπη.

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Αρχικά, η Πράγα αποτελούνταν από πέντε ανεξάρτητες περιοχές: το Κάστρο (Hradčany), τη Μικρή Συνοικία (Malá Strana), την Παλιά Πόλη (Staré Město), τη Νέα Πόλη (Nové Město) και την Εβραϊκή Συνοικία (Josefov). Αυτές οι ίδιες περιοχές αποτελούν ακόμη τον βασικό πυρήνα της. Δεν υπάρχει λοιπόν καλύτερος τρόπος να τη γνωρίσετε από το να την περπατήσετε με τον δικό σας ρυθμό, καθώς οι κοντινές αποστάσεις το επιτρέπουν.

Κάστρο της Πράγας

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κτισμάτων στην κορυφή ενός λόφου στην αριστερή όχθη του Μολδάβα, όπου σήμερα βρίσκεται η προεδρική κατοικία. Διαφέρει από τα κλασικά κάστρα, διότι η επέκτασή του έγινε περισσότερο οριζοντίως παρά καθέτως και αρκετά τμήματά του χτίστηκαν σε διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ. Περιλαμβάνει τους βασιλικούς κήπους, το παλιό βασιλικό ανάκτορο, πύργους και εκκλησίες. Το βράδυ φωταγωγημένο είναι απερίγραπτα υποβλητικό.  

Καθεδρικός του Αγίου Βίτου

Ναός γοτθικής αρχιτεκτονικής, χτισμένος μέσα στο κάστρο. Οι πύργοι του ξεχωρίζουν από διάφορα σημεία της πόλης. Στο εσωτερικό του εντυπωσιάζουν τα υπέροχα βιτρό, οι αγιογραφίες, τα μικρά ξύλινα γλυπτά και τα περίτεχνα αγάλματα.

Γέφυρα του Καρόλου

Είναι μία από τις πιο ιστορικές γέφυρες της Ευρώπης και μία από τις πιο όμορφες στον κόσμο. Χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και είναι συνήθως ασφυκτικά γεμάτη εκτός από τον χειμώνα, λόγω ψύχους. Το μήκος της είναι 516 μ., στηρίζεται σε 16 πυλώνες και είναι διακοσμημένη με τριάντα –κυρίως μπαρόκ– αγάλματα και γλυπτά του 1700. Τα πρωτότυπα φυλάσσονται στο Εθνικό Μουσείο και έχουν αντικατασταθεί από πιστά αντίγραφα. Ξεχωρίζει το μπρούντζινο άγαλμα του Αγίου Ιωάννη, του πιο αγαπητού Αγίου στη Βοημία, ο οποίος πνίγηκε στον ποταμό Μολδάβα. Η κατασκευή της γέφυρας ολοκληρώθηκε το 1402 και, παρόλο που από τότε έχει υποστεί αρκετές φθορές από φυσικές καταστροφές, συνεχίζει να αποτελεί κόσμημα της Πράγας.

Πλατεία της Παλιάς Πόλης

Τα έχει όλα: πανέμορφα κτίρια με παστέλ προσόψεις σε στυλ μπαρόκ, υπέροχα καφέ, προσεγμένες γκαλερί, μουσεία με πολιτιστικούς θησαυρούς. Αυτή η πρώην μεσαιωνική αγορά, η ιστορία της οποίας ξεκινάει τον 11ο αιώνα, είναι από τις πιο όμορφες πλατείες της Ευρώπης και συνιστά το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε έναν καφέ ή ένα γεύμα και να ταξιδέψετε στον χρόνο.

Αστρονομικό ρολόι

Είναι το παλαιότερο σε λειτουργία στον κόσμο και ένα από τα πιο περίτεχνα: δεν δείχνει απλώς την ώρα, αλλά ουσιαστικά συσχετίζει την κίνηση των πλανητών γύρω από τη Γη, καθώς και τις κινήσεις του Ηλιου και τη θέση της Σελήνης. Σχεδιάστηκε από τον ωρολογοποιό Νικόλαο του Κάνταν τον 15ο αιώνα, τον οποίο σύμφωνα με τον θρύλο οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πράγας αποφάσισαν να τον τυφλώσουν, για να μην μπορέσει να επαναλάβει το επίτευγμά του σε άλλη πόλη. Το πρωτότυπο καταστράφηκε τον Μάιο του 1945 και έχει αντικατασταθεί με αντίγραφο. Βρίσκεται στον νότιο τοίχο του Παλιού Δημαρχείου.

Δημαρχιακό μέγαρο

Το πιο επιβλητικό αρ νουβό κτίριο της πόλης χτίστηκε μεταξύ 1906 και 1912 και δεσπόζει στη θέση όπου παλαιότερα βρισκόταν το βασιλικό παλάτι. Στο εσωτερικό του τις εντυπώσεις κλέβουν οι χρυσές διακοσμήσεις, τα βιτρό και τα τα γλυπτά. Φιλοξενεί εκθέσεις και συναυλίες.

Πλατεία Βέντσεσλας

Πολύβουη και πληθωρική, ζωντανεύει κάθε βράδυ μαζί με τα εστιατόρια, τα σινεμά και τα μπαρ της, που γεμίζουν κόσμο. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα πιο σπουδαία ιστορικά αξιοθέατα της πόλης, ενώ βόρεια της πλατείας εδράζεται το Εθνικό Μουσείο της Τσεχίας. Αλλο ένα σημαντικό κτίριο είναι το Παλάτι Κορούνα. Λειτουργεί ως εμπορικό κέντρο και καλύπτεται από έναν εντυπωσιακό γυάλινο θόλο του 1911.

Λόφος Πέτριν

Κατάφυτος με δέντρα και την άνοιξη με λουλούδια, είναι μια καλή πρόταση για έναν απολαυστικό περίπατο με θέα όλη την πόλη. Συνδέεται με τελεφερίκ για εύκολη πρόσβαση.

Η παλιά Εβραϊκή συνοικία

Εχει πάρει το όνομά της από τον αυτοκράτορα Ιωσήφ Β΄, του οποίου οι μεταρρυθμίσεις βελτίωσαν τις συνθήκες διαβίωσης των Εβραίων. Ενδιαφέρουσες στάσεις στη γειτονιά είναι το Εβραϊκό Κοιμητήριο, η Παλιά-Νέα Συναγωγή, η Συναγωγή Κλάουζεν και η Συναγωγή Πίνκας.

Το Σπίτι που Χορεύει

Ονομάστηκε έτσι επειδή μοιάζει με ζευγάρι χορευτών. Είναι ένα κτίριο που ξεχωρίζει, χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με τα νεο-μπαρόκ, τα νεο-γοτθικά και τα αρ νουβό κτίρια της Πράγας. Στην ταράτσα του λειτουργεί γαλλικό εστιατόριο, ενώ οι χώροι του, ως επί το πλείστον, φιλοξενούν γραφεία εταιρειών.


Η «ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΗ» ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Η ιστορία της Πράγας διέπεται από μυστήριο και θρύλους που εξάπτουν τη φαντασία. Οργανωμένα ghost tours προσφέρουν αρκετά τουριστικά γραφεία, αν όμως είστε επίδοξοι «κυνηγοί» φαντασμάτων, μπορείτε να εξερευνήσετε και μόνοι σας τα… στοιχειωμένα μέρη της πόλης.

Ο ευτραφής έμπορος

Λέγεται πως έξω από το ξενοδοχείο Waldšte-jnská Hospoda (Tomášská 20/16, Malá Strana) κυκλοφορεί μια τεράστια παχουλή αέρινη μορφή. Πρόκειται για έναν λαίμαργο έμπορο που «έσκασε» από το πολύ φαΐ όταν αρνήθηκε να δώσει ακόμη κι ένα ξεροκόμματο σε έναν ζητιάνο.

Ο ευγενικός ιππότης

Ο καλόκαρδος ιππότης Dalibor προστάτευε κολίγους που είχαν αντισταθεί στους στυγνούς αφέντες τους. Στη διάρκεια της φυλάκισής του στον πύργο Daliborka έμαθε να παίζει βιολί. Οι μαγευτικές μελωδίες του, που κάποτε σαγήνευαν τους πολίτες της Πράγας, θρυλείται ότι ακούγονται ακόμα και σήμερα τις νύχτες από τη στοιχειωμένη φυλακή του.

Tο στοιχειό του νερού

Το Καρμπουρέκ είναι ένα φιλικό και ευγενικό στοιχειό που συχνάζει στις όχθες του παραπόταμου Čertovka. Αφήνει υγρές πατημασιές και θα το δει κανείς να ζητάει λίγα χρήματα από τους περαστικούς, για να πιει ένα ποτήρι μπίρα στις γειτονικές παμπ.

Ο ακέφαλος ιππότης

Σύμφωνα με τον μύθο, θα τον δείτε τα μεσάνυχτα στην οδό Liliova πάνω στο άλογό του.

Ο τρελός μπαρμπέρης

Στα χρόνια του Ροδόλφου Β΄ ζούσε ένας φτωχός μπαρμπέρης που κατέφυγε στην αλχημεία για να πλουτίσει. Ομως στο τέλος τρελάθηκε. Στην oδό Karlova θα συναντήσετε την ψυχή του να ζητά τη λύτρωση, ρωτώντας τους περαστικούς αν θέλουν ένα καλό ξύρισμα.

Η κόρη του μυλωνά

Το μοχθηρό φάντασμα της πανέμορφης γυναίκας που βάζει τρικλοποδιά στους περαστικούς στην οδό U Sovových mlýnů 506/4 είναι η κόρη του μυλωνά, η οποία ήθελε να γίνει δεκτή στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας. Εκανε λοιπόν συμβόλαιο με τον διάβολο, ο οποίος όμως την ξεγέλασε: ενώ η κοπέλα κατάφερε τελικά να παρευρεθεί σε έναν χορό, οι κυρίες την αγνόησαν επιδεικτικά και οι κύριοι αρνήθηκαν να χορέψουν μαζί της. Από τότε έγινε ο περίγελος της πόλης και όταν πέθανε, στοίχειωσε την Πράγα.

Το βίαιο Γκόλεμ

Την εποχή της βασιλείας του Ροδόλφου Β΄, ο Καμπαλιστής Ραββίνος Judah Loew κατασκεύασε ένα ανθρωπόμορφο πανίσχυρο πλάσμα από πηλό και λάσπη –το Γκόλεμ– για να προστατεύει τους κατατρεγμένους Εβραίους της Πράγας από τους αλλόθρησκους. Το Γκόλεμ, όμως, άρχισε να είναι πολύ βίαιο και να σπέρνει τον τρόμο. Ο Ραββίνος το κατέστρεψε μόνο όταν οι αρχές της πόλης υποσχέθηκαν να σταματήσουν τις διακρίσεις απέναντι στους Εβραίους. Κυκλοφορεί όμως ακόμα στην εβραϊκή συνοικία.

Ο σιδερένιος άνδρας

Στην οδό Platnéřská στην Παλιά Πόλη υπάρχει το μνημείο του σιδερένιου άνδρα – το μόνο αφιερωμένο σε φάντασμα. Ο Jáchym Berka, όπως ήταν το όνομά του, όταν επέστρεψε από τον πόλεμο, ακύρωσε τον γάμο του βασιζόμενος σε ψευδείς φήμες περί μοιχείας της αρραβωνιαστικιάς του και παντρεύτηκε μια άλλη γυναίκα. Η μνηστή του, απελπισμένη, πνίγηκε στον ποταμό Μολδάβα. Τα νέα τάραξαν τον Berka τόσο, που στραγγάλισε τη σύζυγό του και κρεμάστηκε. Από τότε, για να εξιλεωθεί, πρέπει να καταφέρει να κάνει μια φιλική κουβέντα με μια παρθένα για μία ώρα. Ομως, αυτή την ευκαιρία την έχει μόνο μία φορά στα 100 χρόνια, την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής.

Μετάβαση

Η Πράγα συνδέεται αεροπορικώς με την Αθήνα με απευθείας πτήσεις της AΕGEAN (διάρκεια πτήσης: 2½ ώρες). Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 260 ευρώ. Η αναζήτηση έγινε στις 16.12.2016 στο airtickets.gr για το διάστημα 28.12.2016 έως 20.1.2017.

Νόμισμα

Το εθνικό νόμισμα της Τσεχίας είναι η τσέχικη κορώνα (100 CZK = 3,7 ευρώ). Για συνάλλαγμα, καλό είναι να ρωτάτε πάντα στο ανταλλακτήριο τι ισοτιμία προσφέρουν (συνήθως δίνουν πολύ πιο χαμηλή από την αναγραφόμενη) και το ποσό της προμήθειας. Εναλλακτικά, μπορείτε να απευθυνθείτε στις τράπεζες της Πράγας, οι οποίες έχουν καλές ισοτιμίες και χαμηλή προμήθεια – γύρω στο 2%.

Διαμονή

•Ηotel Pariz (U Obecniho domu 1, www.hotel-paris.cz). Ρετρό πολυτέλεια, που παραπέμπει σε σκηνικό ταινίας της δεκαετίας του 1920. Διακόσμηση από μάρμαρο και μπρούντζο, με περίτεχνα ταβάνια, σοφιστικέ στυλ και ένα ατμοσφαιρικό πιάνο-μπαρ. Από 153 ευρώ το δίκλινο.

Πράγα: στοιχειωμένη γοητεία-1

•Hotel Josef (Rybnaá693/20, www.hoteljosef.com). Σε προνομιακή θέση στην Εβραϊκή συνοικία, πολύ κοντά στον καλαίσθητο δρόμο Parizka με τα πολύ προσεγμένα μαγαζιά και κοκτέιλ μπαρ. Τα γυάλινα μπάνια και οι πανέμορφες ταπετσαρίες έχουν σχεδιαστεί από την Eva Jiricna, γνωστή για τη δουλειά της σε ξενοδοχεία του Λονδίνου και του Παρισιού. Εξαιρετικό πρωινό. Από 149 ευρώ το δίκλινο.

•Clown and Bard Hostel (Borivojova 102/758, www.clownandbard.com). Βολικό λόγω της θέσης του στην αναπτυσσόμενη περιοχή του Zizkov, είναι ένα από τα καλύτερα hostels της πόλης. Φιλικό και καθαρό, είναι γνωστό για τα περίφημα ζωντανά gigs του. Από 7 ευρώ το άτομο (σε κοιτώνα), 33 ευρώ το δίκλινο.

Φαγητό

•U Fleků (Kremencova 1651/11 www.ufleku.cz). Αντιπροσωπευτικό δείγμα παραδοσιακής τσέχικης παμπ. Είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους ντόπιους για τη μαύρη μπίρα που παρασκευάζει εδώ και 500 (!!!) χρόνια. Μεγάλη ποικιλία από νοστιμότατα εδέσματα.

Πράγα: στοιχειωμένη γοητεία-2

•Lehkaáhlava (Borsov 280/2,www.lehkahlava.cz). Το πιο δημοφιλές vegetarian εστιατόριο στην Πράγα δεν είναι απλώς ένας γαστρονομικός παράδεισος για vegan και vegetarian, αλλά και για όσους επιθυμούν τις διαφορετικές, εκλεπτυσμένες γεύσεις. Το τσάι του είναι μοναδικό.

•U Medvidkuů (Na Perstyneě 345/7, www.umedvidku.cz). Στεγάζεται σε ένα κτίριο σχεδόν 400 ετών, το οποίο λειτουργεί και ως ζυθοποιείο. Το μενού βασίζεται σε παραδοσιακές τσέχικες συνταγές. Λογικές τιμές – κάτι που σπανίζει σε άλλα ρεστοράν της περιοχής. Στο ίδιο κτίριο λειτουργεί και ξενοδοχείο.

Kαφές-Ποτό 

•Café Louvre (Narodnií 22, www.cafelouvre.cz). Από τα καλύτερα καφέ της Πράγας από το 1902. Ο Κάφκα συνήθιζε να συχνάζει εδώ με τους φίλους του, ενώ τακτικός θαμώνας του υπήρξε και ο Αϊνστάιν.

•Café Jedna (Dukelskych Hrdinu 530/47, http://cafejedna.cz). Το καφέ της Εθνικής Πινακοθήκης, με τις καθαρές γεωμετρικές γραμμές, στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα φονξιοναλιστικά κτίρια της πόλης. Μπορείτε να καθίσετε ανεξάρτητα από το αν θα επισκεφτείτε το μουσείο.  

•U Buldoka (Preslova 353/1, www.ubuldoka.cz). Θρυλικό μουσικό μπαρ της πόλης. Το ντεκόρ απαρτίζεται από διάφορα σουβενίρ Τσέχων ποδοσφαιριστών και αθλητών, ενώ τους τοίχους καλύπτουν καρτ ποστάλ από όλο τον κόσμο.

•ZlyýCasy (Cestmirova 390/5, www.zlycasy.eu). Οι 48 κάνουλες των 3 μπαρ του γεμίζουν τα ποτήρια με μπίρα από τσέχικα μικροζυθοποιεία. Παρότι κατ’ επανάληψη έχει επιλεγεί ως μία από τις καλύτερες μουσικές παμπ του κόσμου, συνεχίζει να διατηρεί το μοναδικό χαμηλό προφίλ της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή