Βρέθηκε το μαύρο κουτί του Tupolev

Βρέθηκε το μαύρο κουτί του Tupolev

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μαύρο κουτί του ρωσικού αεροσκάφους που κατέπεσε και συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, τα ξημερώματα της Κυριακής, εντοπίστηκε και ανασύρθηκε αναπτερώνοντας τις ελπίδες των εμπειρογνωμόνων ότι θα καταφέρουν να διευκρινίσουν ποια ήταν τα αίτια της τραγικής κατάληξής του.

Το Tupolev Tu-154 του ρωσικού στρατού συνετρίβη στα παγωμένα ύδατα με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο και οι 92 επιβαίνοντες, ενώ, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν ανασυρθεί, τουλάχιστον, δώδεκα σοροί θυμάτων.

Οι επιβαίνοντες

Μεταξύ των επιβαινόντων ήταν και 64 μέλη της φημισμένης στρατιωτικής χορωδίας Αλεξαντρόφ, που επρόκειτο να εμφανιστεί σε ρωσική βάση της Συρίας, όπως και μία από τις πιο γνωστές Ρωσίδες ακτιβίστριες, η Ελιζαβέτα Γκλίνκα, γνωστή ως δρ Λίζα, η οποία ήταν επικεφαλής της μη κυβερνητικής ομάδας Fair Aid, στρατιωτικοί, καθώς και δημοσιογράφοι που τους συνόδευαν.

Πάντως, αν και η επιτροπή που έχει αναλάβει τη διαλεύκανση των αιτίων του τραγικού συμβάντος μελετά διαφορετικά ενδεχόμενα, δεν αποδεικνύεται πουθενά ότι η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, τα σωστικά συνεργεία εξακολούθησαν την περισυλλογή τμημάτων της ατράκτου του μοιραίου αεροπλάνου, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, έχουν εντοπιστεί κάτω από τα νερά και το σύστημα τροχών του αεροσκάφους αλλά και ένας από τους κινητήρες του. Οπως έγινε γνωστό, το αεροσκάφος συνετρίβη μόλις λίγη ώρα αφού απογειώθηκε από το Σότσι όπου είχε ανεφοδιαστεί με καύσιμα. Ειδικότερα, το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ του αεροδρομίου Αντλερ του Σότσι δύο λεπτά μετά την απογείωσή του, τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ, όπως έγινε γνωστό, προορισμός του ήταν η Λαττάκεια της Συρίας.

Το μαύρο κουτί εντοπίστηκε από ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο Seaeye Falcon σε βάθος 17 μέτρων και σε απόσταση 1.600 μέτρων από τις ακτές, όπως αναμετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti, ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, είναι σε ικανοποιητική κατάσταση.

«Απερίγραπτη τραγωδία»

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου χαρακτήρισε το συμβάν «απερίγραπτη τραγωδία» και επισήμανε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποκαλυφθεί τι έφταιξε για τη συντριβή του αεροσκάφους.

Στον ίδιο τόνο και ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Μαξίμ Σολόκοφ, υπογράμμισε ότι οι εμπειρογνώμονες ερευνούν προκειμένου να καταλήξουν αν η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται σε ανθρώπινο σφάλμα των χειριστών ή σε τεχνητή βλάβη. Πάντως, πηγές που δεν κατονομάζονται ανέφεραν στα ρωσικά ΜΜΕ ότι το μοιραίο αεροσκάφος ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, υπερφορτωμένο. «Καταθέσεις μαρτύρων και στοιχεία τα οποία βρίσκονται στα χέρια των εμπειρογνωμόνων υποδεικνύουν ότι το αεροσκάφος δεν κατάφερε να αποκτήσει ύψος και για κάποιον, άγνωστο, επί του παρόντος, λόγο, κατέπεσε στη θάλασσα», ανέφερε αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Aviation Safety Net, το αεροσκάφος αποπειράθηκε να κάνει αναστροφή προς την ακτογραμμή μετά την απογείωση, οπότε και χάνεται το στίγμα του από τα ραντάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή