Φόροι 4 δισ. ευρώ πληρώνονται έως τις 30 Δεκεμβρίου

Φόροι 4 δισ. ευρώ πληρώνονται έως τις 30 Δεκεμβρίου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 4 δισ. ευρώ ανέρχεται ο λογαριασμός για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, ο οποίος πρέπει να πληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου. Στις εφορίες και στις τράπεζες παρατηρείται συνωστισμός, καθώς λίγο πριν από την εκπνοή του 2016, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις τελευταίες φορολογικές εκκρεμότητες της χρονιάς, διαφορετικά από την 1η του νέου έτους θα πληρώσουν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που προβλέπει η νομοθεσία. Ειδικότερα, μέχρι την Παρασκευή:

• Τέλη κυκλοφορίας του 2017. Αφορούν 5 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων και το ποσό που υπολογίζει να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο φθάνει τα 1,1 δισ. ευρώ. Τα τέλη διαμορφώνονται ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας και κυμαίνονται:

– Από 22-1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.

– Από 22-1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.

– Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.

Σημειώνεται ότι για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας γίνεται στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ με τον κωδικό πληρωμής που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για την εξόφλησή τους. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών, το πρόστιμο είναι ισόποσο των τελών που αναλογούν στο όχημα.

• ΕΝΦΙΑ 2016. Μέχρι την Παρασκευή οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται περίπου στα 700 εκατομμύρια ευρώ. Τον Ιανουάριο θα πληρωθεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2016.

• Γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών. Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αυξημένη κίνηση στις εφορίες για γονικές παροχές και δωρεές. Πολλοί φορολογούμενοι υπό τον φόβο των τεκμηρίων διαβίωσης μεταβιβάζουν στα παιδιά τους τα ακίνητά τους ή ακόμα και χρηματικά ποσά.

• Επιχειρήσεις. Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξοφλήσουν την τελευταία δόση του φετινού φόρου εισοδήματος. Το ποσό της δόσης που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται περίπου στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

• ΦΠΑ: Οσες επιχειρήσεις τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή να υποβάλουν την περιοδική δήλωση ΦΠΑ για τον Νοέμβριο και να αποδώσουν τον ΦΠΑ που προκύπτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή