Η κρίση «γκρέμισε» την οικοδομή

Η κρίση «γκρέμισε» την οικοδομή

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 15 φορές λιγότερες κατοικίες κατασκευάζονται σήμερα σε σύγκριση με το 2007, όταν η οικοδομική δραστηριότητα βρισκόταν στο απόγειό της. Κατά το φετινό οκτάμηνο (Ιανουάριος – Αύγουστος) ολοκληρώθηκαν μόλις 4.853 νέες κατοικίες, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2007 είχαν κατασκευαστεί 71.936 κατοικίες. Αυτό προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και των πολεοδομιών που επικαλείται σε πρόσφατη ανάλυσή της η Alpha Bank, καταδεικνύοντας το μέγεθος της πτώσης της αγοράς κατοικίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και ιδίως από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα.

Μεγάλη πτώση

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη των κατασκευών νέων κατοικιών στη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, με την πρώτη μεγάλη ετήσια πτώση να καταγράφεται το 2008, όταν παραδόθηκαν 48.560 κατοικίες, αριθμός 32,5% χαμηλότερος σε σύγκριση με το 2007. Αντίστοιχα, η δεύτερη μεγάλη πτώση πραγματοποιήθηκε το 2011, το πρώτο πλήρες έτος εφαρμογής του μνημονίου, οπότε ολοκληρώθηκαν 19.076 νέες κατοικίες, 45,6% λιγότερες από το 2010, όταν ακόμη «λεφτά υπήρχαν».

Ετσι, όπως όλα δείχνουν, κατά το 2016 αναμένεται να καταγραφεί νέο αρνητικό ρεκόρ αναφορικά με την κατασκευή νέων κατοικιών, καθώς ούτε οι θερινοί μήνες φαίνεται πως κατόρθωσαν να ενισχύσουν τη σχετική δραστηριότητα, παρότι παραδοσιακά χαρακτηρίζονται από υψηλό ρυθμό εργασιών λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Mέχρι και τον Ιούνιο είχαν κατασκευαστεί 4.055 νέες κατοικίες, κάτι που σημαίνει ότι για τους επόμενους δύο μήνες (Ιούλιος – Αύγουστος) οι νέες κατοικίες δεν ξεπέρασαν τις 798. Ως εκ τούτου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο φετινός αριθμός νέων κατοικιών δεν θα ξεπεράσει τις 7.500 – 8.000 νέες κατοικίες και μάλιστα το νούμερο αυτό θα καταστεί εφικτό μόνον αν επιταχυνθεί αισθητά ο ρυθμός κατασκευής σε σχέση με τους τελευταίους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι επενδύσεις για την ανέγερση νέων κατοικιών στην Ελλάδα έχουν καταγράψει συνολική πτώση της τάξεως του 95% το διάστημα από το 2007 μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους, ενώ η πτώση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας την περίοδο από το 2005 έως το τέλος του πρώτου φετινού εξαμήνου αγγίζει το 93% (με βάση την επιφάνεια). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκαν από το 10,8% το 2007 σε μόλις 0,8% το 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα συνεχίζει και φέτος την πτωτική της πορεία, έστω και με σημαντικά χαμηλότερο βαθμό υποχώρησης συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Κατά το φετινό εννεάμηνο, η πτώση με βάση τον όγκο άγγιξε το 6%, ωστόσο το τρίτο τρίμηνο έχει καταγραφεί αντιστροφή των δεδομένων, με τον Σεπτέμβριο μάλιστα να εμφανίζει και άνοδο του όγκου των οικοδομικών αδειών κατά 18,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι μείωσης της τάξεως του 13,1% που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2015. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της βελτίωσης αυτής δεν αφορά την αγορά κατοικίας, αλλά άλλες κατηγορίες ακινήτων, όπως π.χ. ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα και την κατασκευή σημαντικού αριθμού προσφυγικών υποδομών.

Ενδείξεις βελτίωσης

Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στον όγκο παραγωγής στις κατασκευές, ο οποίος το φετινό τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 77,4% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, άνοδο της τάξεως του 55,5% σημείωσαν οι κατασκευές κτιρίων κάθε είδους, ενώ ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του 94% σημειώθηκε στα έργα υποδομής. Συνολικά για το φετινό εννεάμηνο, η παραγωγή στις κατασκευές κτιρίων εμφανίζει άνοδο κατά 19% και στις υποδομές κατά 29,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή