Σαν να μην πέρασε μια κρίση…

Σαν να μην πέρασε μια κρίση…

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Την ώρα λοιπόν που ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ορκιζόταν εγγράφως «διαρκή αφοσίωση στις δεσμεύσεις του μνημονίου», στην Αθήνα η κυβέρνηση άλλα νταούλια χτυπάει. Τα γνωστά νταούλια, τα παλαιοκομματικά, αυτά που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και δεν μπορούμε, οκτώ χρόνια τώρα, να σηκώσουμε κεφάλι.

Ετσι διαβάζουμε ότι «παράθυρο για μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων των δήμων και παροχή μισθολογικών αυξήσεων με απλές δικαστικές αποφάσεις ανοίγει τροπολογία που περιελήφθη στο νομοσχέδιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό και ψηφίστηκε πριν κλείσει η Βουλή για τις γιορτές…» («Καθημερινή» 28.12.2016).

Από την άλλη μεριά, κυβερνητικοί βουλευτές πιέζουν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να ακυρώσει «το σχέδιο “Αθηνά” που καταρτίστηκε επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου το 2012, και σύμφωνα με το οποίο 19 τμήματα σε διάφορα ΤΕΙ της χώρας πρόκειται να ολοκληρώσουν το 2017 τη λειτουργία τους, αφού αποφοιτήσουν οι φοιτητές τους» («Καθημερινή» 28.12.2016). Χουβαρντάδες (με τα λεφτά των άλλων) οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζητούν «να μη ληφθεί οριστική απόφαση εάν δεν γίνει διεξοδικός διάλογος με κάθε ΤΕΙ ξεχωριστά». Να σημειωθεί ότι η απόφαση ελήφθη το 2012 και οι πρόεδροι των ΤΕΙ ακολουθούν τη γνωστή παλαιοκομματική πρακτική pretend and extend: Προσποιήσου ότι υπάρχουν αντικείμενα σπουδών και επέκτεινε τον χρόνο λειτουργίας ακαδημαϊκών κουφαριών. Η τελική απόφαση του υπουργού Παιδείας αναμένεται και αν η λειτουργία αυτών των τμημάτων συνεχιστεί, ας περιμένουμε σύντομα εκλογές.

Κι ενώ λοιπόν τα παλικάρια της ΠΟΕ-ΟΤΑ κάνουν στάση εργασίας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στους δήμους, το μοναδικό κράτος πρόνοιας που έχουμε γι’ αυτούς που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη κινδυνεύει να καταρρεύσει. «Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν 256 κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας που λειτουργούν στους δήμους εξυπηρετώντας 118.000 ωφελουμένους, στις οποίες εργάζονται 1.112 άτομα, σε μεγάλο βαθμό νέοι επιστήμονες. Πρόκειται για κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια, γραφεία διαμεσολάβησης, τράπεζες χρόνου, ανοικτά κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων, των οποίων η χρηματοδότηση λήγει στα τέλη του έτους» («Καθημερινή» 28.12.2016). Για να σωθούν χρειάζονται τα λεφτά των «κακών Ευρωπαίων», να ενταχθούν δηλαδή στο ΕΣΠΑ 2014-2020, κάτι που η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε ακόμη να κάνει!

Οι ηγεσίες αυτής της κοινωνίας –με πρώτη βεβαίως την κυβέρνηση– μοιάζουν σαν να έχουν ξεχάσει πως η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση και ακόμη παράγει ελλείμματα. Ολοι ζητούν να προστατεύσουν την προηγούμενη κατάσταση, αυτή που ορθώς καταγγέλλουν ότι οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Ολοι τρέχουν να ικανοποιήσουν την εκλογική τους πελατεία. Συνεργάζονται με την κυβέρνηση στο τελευταίο μπαχτσίσι για κάποιους νησιώτες, την αναστολή δηλαδή εξίσωσης του ΦΠΑ. Και σιγά δηλαδή τη χάρη που τους κάνουν· για ένα χρόνο είναι το μέτρο, πανάθεμά τους…

Οσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο τα φαινόμενα μαυρογιαλουρισμού θα εντείνονται. Ας ελπίσουμε ότι η αντιπολίτευση θα σταθεί σε κάποιο ύψος και θα σταματήσει να παρασύρεται από τα επικοινωνιακά παιγνιδάκια της κυβέρνησης. Καλό θα της κάνει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή