Mατιές στον κόσμο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΛΛΙΑ

Η προϊστορία ως καμβάς πρωτοπορίας

Τα 8.500 τ.μ. του νέου μουσείου για το σπήλαιο του Λασκό, με την αναπαράσταση των πιο διάσημων τοιχογραφιών της προϊστορικής εποχής, αποτελούν ένα παράθυρο στη φαντασία. Το νέο κέντρο προϊστορικής τέχνης στο Μοντινιάκ «Λασκό IV» είναι το νέο αξιοθέατο της περιοχής, καθώς αναπαριστά με τη μεγαλύτερη ακρίβεια τις τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν πάνω στους βράχους το 1940 και έκτοτε επέδρασαν καταλυτικά για την αντίληψή μας για τον προϊστορικό άνθρωπο. Αλλά το νέο μουσείο αποκαλύπτει τις τοιχογραφίες με ένα τρόπο που κινητοποιεί όλες τις αισθήσεις. Δημιουργεί μια ισχυρή και εσωτερική εμπειρία, καθώς οι ίδιες οι τοιχογραφίες γίνονται τμήμα ενός οπτικού αφηγήματος, το οποίο καθώς αναπτύσσεται ελλειπτικά αλλά καθολικά, κυκλώνει τον θεατή με μια απρόσμενη νεωτερικότητα από τα βάθη των αιώνων. To Moντινιάκ βρίσκεται στη νοτιοδυτική Γαλλία και η γεωγραφική εγγύτητα στα προϊστορικά κατάλοιπα της κοιλάδας της Βεζέρ το έχουν καταστήσει μείζον τουριστικό κέντρο.

ΓΑΛΛΙΑ

Ο εγγονός του Πικάσο

Ο Ολιβιέ Πικάσο, εγγονός του διάσημου ζωγράφου, φωτογραφίζεται δίπλα σε ένα έργο του παππού του. Ο Ολιβιέ έχει αρχίσει τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι France 2 με τίτλο «Κλεμμένοι Θησαυροί». Εναυσμα γι’ αυτή τη σειρά επεισοδίων έδωσε το βιβλίο του δημοσιογράφου Nathaniel Herzberg «Το Αθέατο Μουσείο», μία συλλογή διηγημάτων με θέμα κλεμμένα ή αγνοούμενα έργα τέχνης.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

Η χρυσοποίκιλτη κυρία

Σε αυτήν τη φωτογραφία του 2015 παρουσιάζεται το ανακατασκευασμένο πρόσωπο μιας διάσημης, πλέον, αιγυπτιακής μούμιας γνωστής στους αρχαιολόγους και το κοινό ως Gilded Lady. Αυτή την περίοδο ταξιδεύει και τώρα παρουσιάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λος Αντζελες. Η έκθεση κάνει χρήση υψηλής τεχνολογίας και για τη μεταφορά της μούμιας έγινε αξονική τομογραφία.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ενας κέρινος Ντόναλντ

Ως καθρέπτες της Ιστορίας, τα μουσεία κέρινων ομοιωμάτων διαρκώς εμπλουτίζονται. Και φυσικά το κορυφαίο του είδους, το Μουσείο της Μαντάμ Τισό στο Λονδίνο έχει έτοιμο το κέρινο ομοίωμα του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Το ομοίωμα δέχεται τις τελευταίες πινελιές από τους ειδικούς. Αριστερά, η υπεύθυνη για τον χρωματισμό και δεξιά, ο τεχνικός για τα μαλλιά.

ΧΑΒΑΗ

Επιζών του Περλ Χάρμπορ

Στα 96 του χρόνια, ο κ. Αλ Ροντρίγκες είναι περήφανος που είναι σε θέση να αφηγηθεί τις εμπειρίες του από το Περλ Χάρμπορ. Είναι ένας από τους επιζώντες της επίθεσης των Ιαπώνων το 1941. Στη φωτογραφία, ο Αλ Ροντρίγκες εικονίζεται στο σπίτι του στη Χαβάη, όπου με χαρά δέχεται δημοσιογράφους για να ξετυλίξει το κουβάρι των αναμνήσεών του. Ο ίδιος λέει ότι χάρηκε με την είδηση της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Shinzo Abe (συνοδεία του Μπαράκ Ομπάμα) στο Memorial της Αριζόνας, όπου τιμάται η μνήμη των ναυτικών και των πεζοναυτών που χάθηκαν στο Περλ Χάρμπορ.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Επιστροφή στην Ουκρανία

Αυτό το γλυπτό απεικονίζει μία γοργόνα, ένα μυθολογικό πλάσμα της θάλασσας. Αποτελεί τμήμα ενός θησαυρού 565 έργων τέχνης από τον Εύξεινο Πόντο, που είχε παρουσιαστεί στο Μουσείο Allard Pierson του Αμστερνταμ προερχόμενου από μουσεία της Κριμαίας. Απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου επιβάλλει την επιστροφή του στην Ουκρανία και όχι στην Κριμαία που ελέγχουν οι Ρώσοι. Προορισμός των έργων τέχνης μεγάλης αρχαιολογικής αξίας θα πρέπει να είναι, λέει το δικαστήριο, το Μουσείο Εθνικών Θησαυρών στο Κίεβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή