Η Βαγενά στο Eurogroup, ο Κραουνάκης στον Σόιμπλε

Η Βαγενά στο Eurogroup, ο Κραουνάκης στον Σόιμπλε

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζαν: Ενα πράγμα με στενοχωρεί: τα παλαιά χρόνια είχαμε τον Καζαμία να διαβάζουμε τι θα γίνει μέσα στη χρονιά. Τώρα ζούμε στο απόλυτο σκότος. Τι να μας περιμένει άραγε μέσα στο 2017;

Νταρκ: Μα ήδη άρχισες να γκρινιάζεις; Εδώ έχουμε μια νέα φρουρά ανθρώπων του πολιτισμού που θα φροντίσει τα πάντα. Τόσα εγκαίνια περιμένουμε φέτος. Η Λυδία Κονιόρδου πρέπει να κλείνει κομμωτήριο κάθε δυο μέρες για να είναι ευπαρουσίαστη. Βγάλε το νέο ημερολόγιο και σημείωνε: Αν όλα πάνε καλά, μέσα στους επόμενους μήνες θα ανοίξουν η Εθνική Πινακοθήκη, η Νέα Λυρική Σκηνή, η Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, μπορεί και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ούτε σπίτι της δεν θα πηγαίνει η γυναίκα. Θα έχει δυο αλλαξιές στο πορτ μπαγκάζ και θα τρέχει να κόβει κορδέλες.

– Μα τι λες. Εδώ διδάσκει το pranic healing. Θα περνάει το χέρι πάνω από τα μαλλιά και θα γίνονται από μόνα τους κοτσίδες. Οσο για τα ρούχα, έχει υιοθετήσει αυτό το «τημελημένο – ατημέλητο στυλ» που δείχνει πάντα ίδιο. Επίσης να σου θυμίσω ότι έχει και Γάλλο σύμβουλο, τον Ολιβιέ Ντεκότ. Αν βρεθεί σε ενδυματολογική διχογνωμία, μπορεί να τη συνδράμει. Γεγονός είναι, πάντως, ότι κανένας άλλος υπουργός Πολιτισμού δεν έχει τόσα να περιμένει, εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά, που του έλαχε να εγκαινιάσει το νέο Μουσείο Ακροπόλεως. Ο άνθρωπος θα έχει σίγουρα καλύτερες αναμνήσεις από την Μπουμπουλίνας παρά από το Μέγαρο Μαξίμου.

– Εγώ λέω πάντως ότι, αν δυσκολέψουν και άλλο τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις με τους ξένους, μπορεί να έχουμε και ανατροπές.

– Δηλαδή τι;

– Να, όπως πήραν τον Νίκο Θεοχαράκη από τη διαπραγματευτική ομάδα του υπουργείου Οικονομικών και τον έβαλαν στο Μέγαρο ή τον Γιάννη Μηλιό στο Δ.Σ. του Φεστιβάλ Αθηνών, μην απορήσεις αν δεις και το αντίθετο. Ανθρωποι δηλαδή που προέρχονται από την τέχνη, τον πολιτισμό, το τραγούδι να πηγαίνουν στο Eurogroup να πείσουν για τα δίκια μας. Αφού δεν τα καταφέρνει ο Τσακαλώτος, γιατί να μη στείλουμε την Αννα Βαγενά να υποδυθεί την Αγγέλα Παπάζογλου σε πάλκο, να πει δυο ρεμπέτικα, δυο νόστιμες ατάκες, τον καημό της Σμύρνης; Αν δεν τους πείσει, σημαίνει ότι δεν έχουν ψυχή. Βλέπουν μόνο το χρήμα.

– Σωστά! Και ο Σταμάτης Κραουνάκης θα μπορούσε να κάνει μια σύντομη εμφάνιση μπροστά στον εμβρόντητο Σόιμπλε με τη Σπείρα – Σπείρα και γκεστ τον Μπέπε Γκρίλο. Αλλά τι τα θες; Εχουμε μείνει πίσω στην πολιτιστική διπλωματία. Ετσι κερδίζονται οι μάχες. Καλλιτεχνικά και πολιτικά. Οχι μπακάλικα με τεφτέρια και νούμερα. Μα πού είναι η Μελίνα… Αν ζούσε σήμερα, οι Βρετανοί όχι μόνον θα μας είχαν επιστρέψει τα Ελγίνεια. Θα μας είχαν δώσει και το Στόουνχεντζ να το βάλουμε δίπλα στον ψεύτικο πύργο του Αϊφελ στα Φιλιατρά.

– Εχουμε κοτζάμ Πάνο Σκουρολιάκο. Αν παίξει το «Ενας ήρως με παντούφλες», δεν θα λυγίσουν οι ξένοι να ξεχάσουν και τον κόφτη, να σκίσουν τα μνημόνια, να φάνε ακόμη και τις σελίδες; Υπάρχουν και εφεδρείες: Ο Πελεγρίνης; Ο Τάσος Κουράκης με τα ποιήματά του; Εγώ λέω να γεμίσουμε ένα πούλμαν και να αρχίσουμε τις περιοδείες σε ξένες πρωτεύουσες. Αφού ζούμε στην περίοδο Post Truth Politics, μπορούμε να ισχυριστούμε τα πάντα, να αποκτήσουμε διαπραγματευτικό ατού. Το τεατράλε το έχουμε. Αν πούμε και μερικές ψεύτικες ειδήσεις για την Ελλάδα της ανάπτυξης και της αξιοκρατίας, γιατί να μην μας πιστέψουν;

– Δεν στέλνεις μια εισηγητική επιστολή στο Μαξίμου να τα πεις στον πρωθυπουργό; Και γρήγορα, διότι, αν θελήσει να κάνει εκλογές, όλοι αυτοί θα ξαμοληθούν στην ελληνική επαρχία για συγκεντρώσεις και ομιλίες και τη χάσαμε την ευκαιρία να κλείσουμε το θέμα του χρέους.

– Υπάρχει πάντα και το «υπερόπλο» που λέγεται Πολάκης. Θα μπει στη συνάντηση με τους ξένους με ένα τσιγάρο στο στόμα και θα τους μιλήσει «γαλλικά», τη μόνη γλώσσα που ξέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή