Το πρώτο νομικό πλαίσιο για τα μανιτάρια και τους μανιταρόφιλους

Το πρώτο νομικό πλαίσιο για τα μανιτάρια και τους μανιταρόφιλους

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για τα μανιτάρια στη χώρα μας επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ανάμεσα στα ζητήματα που συζητούνται είναι ο τρόπος συλλογής των μανιταριών, η εκπαίδευση των συλλεκτών και η πιστοποίηση των προϊόντων, ώστε να μη «βαφτίζονται» ελληνικά εισαγόμενα μανιτάρια.

Η ομάδα εργασίας συστάθηκε το καλοκαίρι και αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες και στελέχη της διοίκησης. «Σήμερα στη χώρα μας δεν υπάρχει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για τα αυτοφυή εδώδιμα μανιτάρια, παρά μόνο ρυθμιστικές διατάξεις όπως αυτές που ισχύουν λ.χ. για τη συλλογή βοτάνων και οι οποίες μάλιστα ποικίλλουν από δασαρχείο σε δασαρχείο», εξηγεί ο κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ελλάδας και μέλος της ομάδας εργασίας. «Οπως κάθε μορφή φυσικού πλούτου, πρέπει και η συλλογή μανιταριών να διέπεται από νόμους, ώστε να υπάρχουν μανιτάρια για όλους».

Οπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης, την τελευταία 15ετία το ενδιαφέρον στη χώρα μας για τα μανιτάρια αυξάνεται συνεχώς. «Σε όλη τη χώρα έχουν ιδρυθεί 10 μανιταροφιλικοί σύλλογοι, οι οποίοι έχουν διοργανώσει περισσότερες από 250 γιορτές μανιταριού με πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Δίνουμε την ευκαιρία σε όλους να έρθουν στο δάσος, να μαζέψουν και να δοκιμάσουν μανιτάρια, να μάθουν ποια είναι φαγώσιμα, ποια επικίνδυνα. Παράλληλα υπάρχουν πολλές, οικογενειακές κυρίως, επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη συλλογή, τυποποίηση, επεξεργασία και εμπορία μανιταριών, ενώ έχουμε καταγράψει στη χώρα μας περισσότερα από 60 προϊόντα με μανιτάρι, κάποια μάλιστα πολύ πρωτότυπα».

Η πιστοποίηση των συλλεκτών μανιταριών είναι ένα από τα ζητούμενα. «Εχει σημασία καθώς με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίζεται ότι το προϊόν που καταλήγει στο τραπέζι μας είναι ασφαλές και, επιπλέον, ότι προέρχεται από τη χώρα μας (και δεν είναι “βαπτισμένο” ελληνικό)», εξηγεί ο κ. Ρήγας Τσιακίρης, δασολόγος στο δασαρχείο Ιωαννίνων και συντονιστής της ομάδας εργασίας του υπουργείου. Το πόρισμα της ομάδας αναμένεται έως τον Φεβρουάριο. «Θα περιγράφει τα προβλήματα και τις βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν και τη διεθνή εμπειρία, καλύπτοντας από τη συλλογή και την εμπορία μανιταριών έως την εκπαίδευση των συλλεκτών, την ιχνηλασιμότητα και πιστοποίηση του προϊόντος και τους ελέγχους για τη δημόσια υγεία».

Η πιστοποίηση των συλλεκτών πάντως δεν θα πρέπει να είναι απαγορευτική για τους ερασιτέχνες. «Προτείναμε να εξαιρούνται οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών, εφόσον καλύπτουν τις ανάγκες τους», λέει ο κ. Κωνσταντινίδης. «Οσοι όμως συλλέγουν μανιτάρια για να τα πουλήσουν σε εστιατόρια, μαγαζιά ή εταιρείες τυποποίησης θα πρέπει να εκπαιδεύονται. Την περίοδο αυτή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς πολλοί βγάζουν μεροκάματο συλλέγοντας και πωλώντας μανιτάρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή