Για τη γελοιότητα της ζωής

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς είναι άραγε να μπαίνεις «στο μυαλό του μεγάλου αιρετικού Ρώσου συγγραφέα Δανιήλ Χαρμς»; Αυτό ακριβώς μας δείχνει η θεατρική ομάδα Roswitha στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Ο ίδιος ο Χαρμς, εξάλλου, σε έναν… κάτω χώρο θα ταίριαζε να βρίσκεται, αφού, ιδιοφυής και τραγικά ευαίσθητος, στράγγιζε το «κανονικό», το «αποδεκτό», το «συνηθισμένο» για τους πολλούς δίνοντας νέες διαστάσεις.

Αυτές τις καλά κρυμμένες διαστάσεις στον λόγο του λοξού Ρώσου συγγραφέα αναπαριστούν οι ηθοποιοί Γ. Αλεβιζάκης, Μ. Κεραμυδά, Μ. Μοσχούρη, Ν. Σιδέρη, Θ. Σκυφτούλης, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Δανάης Σπηλιώτη και του Θοδωρή Σκυφτούλη.

Ο παράλογος κόσμος της μετεπαναστατικής Ρωσίας των δεκαετιών του ’30 και του ’40 έρχεται να καθαρίσει λιγάκι τη σκόνη μπροστά στην ανάγκη να αντιληφθούμε τον κόσμο που μας περιβάλλει σήμερα. Το υλικό, αντλημένο από σύντομα, ημερολογιακά και εκτενέστερα κείμενα από το «Γαλάζιο τετράδιο» του Δανιήλ Χαρμς (μτφρ. Ροδούλα Παπά, εκδ. Νεφέλη), απλώνει μπροστά στα μάτια του θεατή την ειρωνεία και, φορές φορές, τη γελοιότητα της ζωής, τις παραισθήσεις και τα όνειρα, την ταραγμένη διάσταση της πραγματικότητας.

Κι όμως, τα πράγματα δεν σταματούν εκεί. Ερωτήματα μοιάζουν να τίθενται, καθώς οι ηθοποιοί μπαίνουν όλο και περισσότερο στο μυαλό του Δανιήλ Χαρμς. Το βασικό ερώτημα είναι εάν υπάρχει ακόμα χρόνος – αλλά για ποιο πράγμα; Για να αλλάξουμε τη μοίρα μας στην εναπομείνασα ζωή; Να παλέψουμε για το θαύμα που θα μας μετατρέψει στους πρίγκιπες του παραμυθιού της ζωής μας;

Ποιος ξέρει… Η θεατρική ομάδα Roswitha τα καταφέρνει – θέτει ερωτήματα και βγαίνει από το μυαλό του Δανιήλ Χαρμς για να εισβάλει σε εκείνο του θεατή.

​​Θέατρο του Νέου Κόσμου, Κάτω Χώρος. Δευτέρα, Τρίτη στις 21.15. Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος. Εως τις 10/1/2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή