Διπλωματική «σύγκρουση» ΗΠΑ – Ρωσίας: Λάθος η απέλαση των 35 Ρώσων, υποστηρίζει η Αγκυρα

Διπλωματική «σύγκρουση» ΗΠΑ – Ρωσίας: Λάθος η απέλαση των 35 Ρώσων, υποστηρίζει η Αγκυρα

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη διπλωματική αντιπαράθεση βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να απελάσει 35 Ρώσους διπλωμάτες λόγω των κυβερνοεπιθέσεων κατά την περίοδο των προεδρικών εκλογών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέψευσε πριν λίγο τις πρωινές δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας πως η Μόσχα δεν σκοπεύει να απελάσει κανέναν Αμερικανό διπλωμάτη. «Δεν θα δημιουργήσουμε προβλήματα για τους Αμερικανούς διπλωμάτες. Δεν θα απελάσουμε κανέναν», δήλωσε ο Πούτιν, διευκρινίζοντας παράλληλα πως η Ρωσία επιφυλλάσσεται του δικαιώματός της να προβεί σε αντίποινα.

Στη συνέχεια σχολίασε αρνητικά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες. «Λυπάμαι που ο κ. Ομπάμα αποφάσισε να λήξει τη θητεία του με τέτοιο τρόπο. Αυτό αποτελεί μία υπονόμευση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ προσέθεσε πως θα λάβει σοβαρά υπόψιν τις πράξεις του επόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, πριν αποφασίσει για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του, αναφέρθηκε σε «πρόθεση της Μόσχας να απελάσει και αυτή με την σειρά της 35 Αμερικανούς διπλωμάτες».

Η αντιπαράθεση παρουσίασε σταδιακή κλιμάκωση, καθώς αρχικά ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Κονσταντίν Ντολγκόφ, χαρακτήρισε με τις επιεικείς εκφράσεις «αντιπαραγωγικές» και «επιβλαβείς» τις κινήσεις των ΗΠΑ για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Αργότερα ωστόσο αποφασίστηκε όπως ανακοίνωσε ο ρώσος ΥΠΕΞ να απελαθούν αμερικανοί διπλωμάτες δείχνοντας την πρόθεση της Ρωσίας να κλιμακώσει την αντίδραση.

Οι προθέσεις είχαν διαφανεί νωρίτερα καθώς η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ αντιδρώντας στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να απελάσει ρώσους διπλωμάτες, χρησιμοποίησε απαξιωτικές εκφράσεις.

«Οι άνθρωποι που παρέμειναν στον Λευκό Οίκο επι οκτώ χρόνια δεν είναι κυβέρνηση, είναι μια ομάδα αποτυχημένων στην εξωτερική πολιτική, κακόβουλων και κοντόφθαλμων. Σήμερα ο Ομπάμα το παραδέχτηκε αυτό επίσημα. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως αφού δεν κατάφερε να καταγραφεί στην ιστορία της προεδρίας του κανένα επίτευγμα στον διεθνή στίβο, αυτός ο νομπελίστας κατάφερε, αντί να ολοκληρώσει τη θητεία του με έναν εκλεπτισμένο τρόπο να την αμαυρώσει…Από αυτή την ομάδα είναι να λυπάσαι μόνο τον Κέρι. Δεν ήταν σύμμαχός μας, αλλά προσπάθησε να είναι επαγγελματίας και να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του ως άνθρωπος», αναφέρει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχαροβα στην προσωπική της σελίδα στο Facebook. Αφού πλέκει το εγκώμιο του αμερικανού ΥΠΕΞ, η Ζαχάροβα συνεχίζει γράφοντας ότι «σήμερα ο αμερικανικός λαός ταπεινώθηκε από τον ίδιο του τον πρόεδρο. Όχι από τη διεθνή τρομοκρατία ή από τα στρατεύματα του εχθρού. Η Ουάσιγκτον δέχτηκε χαστούκι από τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ο οποίος αύξησε σε υπέρτατο βαθμό τα επείγοντα ζητήματα για την επόμενη ηγεσία». «Η αυλαία έπεσε. Η κακόγουστη παράσταση τελείωσε. Όλος ο κόσμος, από την πλατεία ως τον εξώστη, παρατηρεί ένα συντριπτικό πλήγμα που κατάφερε ο Μπαράκ Ομπάμα και η ημιμαθής ομάδα του στην εξωτερική πολιτική στο κύρος της Αμερικής και στην ηγεσία της, που αποκάλυψε σε όλο τον κόσμο το κύριο μυστικό της, η ιδιαιτερότητα του οποίου ήταν να καλύπτουν τις αδυναμίες τους. Και κανένας εχθρός των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα», συνέχισε στο Facebook η Ζαχάροβα.

Αγκυρα: Λάθος η απόφαση των ΗΠΑ για απελάσεις

Σχολιάζοντας την απόφαση της Ουάσιγκτον για τις ρωσικές απελάσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζει ότι πρόκειται για κίνηση προς τη λάθος κατεύθυνση. «Δεν θέλουμε οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ να επηρεάσουν την κατάσταση στην περιοχή. Αυτό δεν θα ωφελήσει κανέναν. Η απέλαση των διπλωματών είναι λανθασμένη προσέγγιση. Δεν θέλουμε να ξαναβρεθούμε στον Ψυχρό Πόλεμο. Υπάρχουν προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού, με τη συμμετοχή των διπλωματών», είπε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμβουλος Τραμπ: Στόχος των απελάσεων να «στριμωχτεί» ο νέος πρόεδρος

Από την πλευρά της, η Κελιάν Κόνγουεϊ, σύμβουλος του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στο CNN, υποστήριξε ότι στόχος του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είναι να φέρει σε δύσκολη θέση τον διάδοχό του. Σύμφωνα με την Κόνγουεϊ, πολλοί πιστεύουν ότι οι κυρώσεις έχουν ως στόχο να «στριμωχθεί» ο Τραμπ και να περιοριστεί το περιθώριο ελιγμών του απέναντι στη Ρωσία όταν θα αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντά του, στις 20 Ιανουαρίου. «Θα ήταν ατυχές αν το βασικό κίνητρο (των κυρώσεων) ήταν πολιτικό. Δεν λειτουργεί έτσι μια ειρηνική κυβέρνηση στη μεγάλη δημοκρατία μας», συνέχισε. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν ο Τραμπ θα άρει τις κυρώσεις, η Κόνγουεϊ αρνήθηκε να απαντήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή